24.06.2011, 13:30
Chciałbym prosić o pomoc w dobraniu nawożenia mojego zbiornika. Niestety ale sam niezbyt mogę sobie z tym poradzić. Metodę EI stosuję jakieś 1,5 tygodnia. Na pewno jest lepiej, bo rośliny zaczęły rosnąć. Problemy są opisane na fotkach-przepraszam za jakość, ale robiłem to w paincie;(. Powinno być jednak wszystko wyraźnie widać. Zbiornik był obsadzony dużo mocniej, ale to wykarczowałem, bo mi wszystko zaczynało gnić? Czytałem o objawach niedoborów i wiem, że brakuje potasu i jakby składników z CSM+B-chciałęm zwiększyć dawkę ale boję się glonów.
Zbiornik o pojemności realnej 75-80l. Glony nitkowe w mchu których niestety sukcesywnie przybywa (od momentu zwiększenia dawki EC i zastosowaniu femangi przybywają kilkakrotnie mniej), usuwane mechanicznie 2-4 razy na tydzień, inne egzystują ?śladowo?. W zbiorniku trwa kuracja femangą ?ogólną? na glony. Lane są bakterie nitryfikacyjne, węgiel w płynie EC 5ml/doba, CO2 ok.1,5 bąbelka/sek. Oświetlenie 54W. Podmiana co tydzień 50-60%. Dysponuję jeszcze potasem w płynie. Akwarium nawożone jest następująco:
Rano-
20ml KNO3 (rozrobione 2,7ml proszku w 100ml destylki)
20ml KH2PO4 (rozrobione 1,5ml proszku w 100ml destylki)
20ml MgSO4x7H2O (rozrobione 7,5ml proszku w 100ml destylki)
5ml EC
Wieczorem-
20ml CSM+B (rozrobiony 1ml w 100ml destylki)
Parametry mierzone testem paskowym, pH papierkiem wskaźnikowym:
NO3: 40ppm
NO2: 0 ppm
TWARDOŚĆ: 120ppm
ALKAICZNOŚĆ: 120ppm
pH: 7
Aktualne zdjęcie baniaka (ilość roślin):
http://www.fotosik.pl/sho...eeb34ac88881e54
(napowietrzanie jest tylko po zgaszeniu światła w celu wymuszenia dodatkowego ruchu tafli)
Fotki roślin z niepokojącymi mnie objawami:

Zbiornik o pojemności realnej 75-80l. Glony nitkowe w mchu których niestety sukcesywnie przybywa (od momentu zwiększenia dawki EC i zastosowaniu femangi przybywają kilkakrotnie mniej), usuwane mechanicznie 2-4 razy na tydzień, inne egzystują ?śladowo?. W zbiorniku trwa kuracja femangą ?ogólną? na glony. Lane są bakterie nitryfikacyjne, węgiel w płynie EC 5ml/doba, CO2 ok.1,5 bąbelka/sek. Oświetlenie 54W. Podmiana co tydzień 50-60%. Dysponuję jeszcze potasem w płynie. Akwarium nawożone jest następująco:
Rano-
20ml KNO3 (rozrobione 2,7ml proszku w 100ml destylki)
20ml KH2PO4 (rozrobione 1,5ml proszku w 100ml destylki)
20ml MgSO4x7H2O (rozrobione 7,5ml proszku w 100ml destylki)
5ml EC
Wieczorem-
20ml CSM+B (rozrobiony 1ml w 100ml destylki)
Parametry mierzone testem paskowym, pH papierkiem wskaźnikowym:
NO3: 40ppm
NO2: 0 ppm
TWARDOŚĆ: 120ppm
ALKAICZNOŚĆ: 120ppm
pH: 7
Aktualne zdjęcie baniaka (ilość roślin):
http://www.fotosik.pl/sho...eeb34ac88881e54
(napowietrzanie jest tylko po zgaszeniu światła w celu wymuszenia dodatkowego ruchu tafli)
Fotki roślin z niepokojącymi mnie objawami:

Ogarzysta

!