Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Pomoc/korekta w nawożeniu - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Rośliny akwariowe (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Pielęgnacja i nawożenie roślin (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Temat: Pomoc/korekta w nawożeniu (/showthread.php?tid=27786)

1 2

Pomoc/korekta w nawożeniu - Ogarzysta - 24.06.2011

Chciałbym prosić o pomoc w dobraniu nawożenia mojego zbiornika. Niestety ale sam niezbyt mogę sobie z tym poradzić. Metodę EI stosuję jakieś 1,5 tygodnia. Na pewno jest lepiej, bo rośliny zaczęły rosnąć. Problemy są opisane na fotkach-przepraszam za jakość, ale robiłem to w paincie;(. Powinno być jednak wszystko wyraźnie widać. Zbiornik był obsadzony dużo mocniej, ale to wykarczowałem, bo mi wszystko zaczynało gnić? Czytałem o objawach niedoborów i wiem, że brakuje potasu i jakby składników z CSM+B-chciałęm zwiększyć dawkę ale boję się glonów.
Zbiornik o pojemności realnej 75-80l. Glony nitkowe w mchu których niestety sukcesywnie przybywa (od momentu zwiększenia dawki EC i zastosowaniu femangi przybywają kilkakrotnie mniej), usuwane mechanicznie 2-4 razy na tydzień, inne egzystują ?śladowo?. W zbiorniku trwa kuracja femangą ?ogólną? na glony. Lane są bakterie nitryfikacyjne, węgiel w płynie EC 5ml/doba, CO2 ok.1,5 bąbelka/sek. Oświetlenie 54W. Podmiana co tydzień 50-60%. Dysponuję jeszcze potasem w płynie. Akwarium nawożone jest następująco:
Rano-
20ml KNO3 (rozrobione 2,7ml proszku w 100ml destylki)
20ml KH2PO4 (rozrobione 1,5ml proszku w 100ml destylki)
20ml MgSO4x7H2O (rozrobione 7,5ml proszku w 100ml destylki)
5ml EC
Wieczorem-
20ml CSM+B (rozrobiony 1ml w 100ml destylki)
Parametry mierzone testem paskowym, pH papierkiem wskaźnikowym:
NO3: 40ppm
NO2: 0 ppm
TWARDOŚĆ: 120ppm
ALKAICZNOŚĆ: 120ppm
pH: 7
Aktualne zdjęcie baniaka (ilość roślin):
http://www.fotosik.pl/sho...eeb34ac88881e54
(napowietrzanie jest tylko po zgaszeniu światła w celu wymuszenia dodatkowego ruchu tafli)
Fotki roślin z niepokojącymi mnie objawami:

RE: Pomoc/korekta w nawożeniu - robaczek_p - 24.06.2011

Witam z tego co widze po fotkach to niemasz za dużo roślin (link do całości nie działa)
Jak byś podał dawki nawozów proszku w gramach to bym ci pomógł! Na nalot na roślinach polecam zwiększyć fosfor a co za tym idzie i azot przy tak obfitym nawożeniu nie dajesz potasu a to jeden z ważniejszych elementów nawożenia!
Przy co2 z butli i ec ph 7 to duzo!
Zrezygnuj z napowietrzania po zgaszeniu światła powoduje skoki PH!
Co do nitek to temat rzeka, jak roślinki zaczną rosnąć zdrowo to z nitkami sobie poradzą
Niedobory to jeden powódow powstawania glonów!

RE: Pomoc/korekta w nawożeniu - Ogarzysta - 25.06.2011

"Witam z tego co widze po fotkach to niemasz za dużo roślin (link do całości nie działa)"
Link faktycznie nie działa. Musiałem to przeoczyć. Podaję dwa poprawne linki. Jeden pokazuje zbiornik przed wycinką, a drugi już po:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=815b4dedb32f14c7 - to co jest pokazane na zdjęciu było już dość bujnie rozrośnięte-rośliny rozrosły się o ok. 40-50%. Nie mam zdjęć, bo akwarium wyglądało okropnie i nie robiłem fotek.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2eeb34ac88881e54 -akwarium świeżo po porządkach

"Zrezygnuj z napowietrzania po zgaszeniu światła powoduje skoki PH!"
OK. Dzisiaj już nie ma napowietrzania. Czy na noc mam zostawiać CO2 odkręcone tak jak w dzień, na "pół gwizdka" czy całkiem odłączyć?

?Jak byś podał dawki nawozów proszku w gramach to bym ci pomógł! Na nalot na roślinach polecam zwiększyć fosfor a co za tym idzie i azot przy tak obfitym nawożeniu nie dajesz potasu a to jeden z ważniejszych elementów nawożenia! ?
Rozpisuję jak wygląda nawożenie gramowo.
KNO3:
3g rozpuszczone w 100ml H2O->3g:5=0,6g dziennie
KH2PO4:
0,9g rozp. W 100ml H2O-> 0,9g:5=0,18g dziennie
MgSO4x7H2O:
6,6g MgSO4x7H2O rozp. W 100ml H2O-> 6,6g:5=1,32g dziennie
CSM+B:
W przeliczaniu gramów na ml używałem jakiegoś kalkulatora akwarystycznego-dla CSM+B nie było przelicznika. W związku z tym, że w ?instrukcji? z jakiegoś forum była mowa o 1/16 łyżeczki przyjąłem objętość taką samą jak w przypadku KH2PO4-zakładam, że waga jest podobna
0,9gCSM+B rozp. W 100ml H2O-> 0,9g:5= 0,18g dziennie
Mała uwaga co do moich obliczeń objętościowych i wagowych-sprawdziłem objętość łyżeczki i na podstawie części łyżeczek proszków dobierałem wagę a potem objętość. Jeśli to będzie konieczne to mogę zakupić jakąś tanią wagę jubilerską z allegro-jeśli nie, będę korzystał z kalkulatora. Jedynum problemem może być CSM+B. Jak już napisałem dysponuję potasem w płynie K+ Aqua Art-u. Czy na podstawie tych danych jesteś w stanie zasugerować ?dietę? dla moich roślinek?
Proszę też o info czy działają już linki do zdjęć.

RE: Pomoc/korekta w nawożeniu - robaczek_p - 25.06.2011

Wiesz co ekspertem w nawożeniu nie jestem to człowiek cały czas się uczy!
Ja mam zbiornik 100L brutto! I np.KNO3 rozpuszczam tak 50gproszku -300mil wody i leje dziennie 4mil roztworu to daje 4mil/litr dziennie i 29mil/l tygodniowo! Do jest dużo ale przy takiej wartościach mam w miarę spokuj!Dam ci link do fajnego i przejrzystego kalkulatora zrobionego przez kolege z naszego forum
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=6445
Co do CO2 to to każdy ma swoją metode ja daje 24h po rybkach nie widać żeby było za dużo
CO2 a już w godzinach popołudniowych zaczynają bąbelkowa roślin nie zawiele ale rozrosną sie napweno! umnie to wygąda tak choć zaceły sie pokazywać nitkiSad
ja jako mikro używam mikro plus z intermagu w proporcjach 100do1 i 2 mil dziennie
a jak długo masz zalany zbiornik?

RE: Pomoc/korekta w nawożeniu - ojciecmateusz - 25.06.2011

witam,
powstawanie glonów może być spowodowane złym stosunkiem N-P-K. Z tego co wyczytałem codziennie lejesz makro oraz mikro. Rób to naprzemiennie, np:
poniedziałek - makro
wtorek - mikro
środa - makro
czwartek - mikro
piątek - makro
sobota - mikro
niedziela - przerwa
Jeżeli walczysz z glonami proponuję odstawić nawożenie i podawać tylko CO2 + zalecana dawka EC x 2 do wielkości Twojego zbiornika. Zmniejsz ilość światła jeżeli możesz oraz skróć czas świecenia. Dobrym sposobem na walkę z glonami jest zaciemnienie zbiornika lub wywar z zielonej herbaty.

RE: Pomoc/korekta w nawożeniu - toomeka@wp.pl - 25.06.2011

Masz za duże NO3. Postaraj się zbić do 15 a nawet 10. Zaprzestań podawania KNO3.
KH2PO4 symbolicznie (o ile nie masz rybek jak masz zbędne nawożenie) byś miał wartość 0,1ppm do max 0,2.
Potas uzupełniaj ale lepiej K2SO4.
Magnez owszem ale nie przesadź. Ile dokładnie masz podawać to już byś wiedział po badaniach wody (tak samo z potasem).
Fe według testu. Jak co uzupełniaj indywidualnie.

RE: Pomoc/korekta w nawożeniu - robaczek_p - 25.06.2011

co do przerwy w nawożeniu to nie wiem czy to dobry pomysł bo spadnie gwałtownie ilość składników odrzywczych i wyswp glonów gotowy!

RE: Pomoc/korekta w nawożeniu - toomeka@wp.pl - 25.06.2011

(25.06.2011, 23:03)robaczek_p napisał(a):  co do przerwy w nawożeniu to nie wiem czy to dobry pomysł bo spadnie gwałtownie ilość składników odrzywczych i wyswp glonów gotowy!

Nie wiem skąd masz takie informacje.
Jak jest za dużo składników odżywczych to rośliny swoje wezmą i glony też. Lepiej jak jest trochę mniej niż za dużo.

RE: Pomoc/korekta w nawożeniu - Ogarzysta - 26.06.2011

"a jak długo masz zalany zbiornik? "
Zbiornik został zalany 24.05.11.

"Z tego co wyczytałem codziennie lejesz makro oraz mikro. Rób to naprzemiennie, np:"
Przeczytałem, że wszystko można jednego dnia, byle nie wszystko razem.

"Jeżeli walczysz z glonami proponuję odstawić nawożenie i podawać tylko CO2 + zalecana dawka EC x 2 do wielkości Twojego zbiornika. Zmniejsz ilość światła jeżeli możesz oraz skróć czas świecenia. Dobrym sposobem na walkę z glonami jest zaciemnienie zbiornika lub wywar z zielonej herbaty."
Z zaciemnieniem i odstawieniem nawożenia jest ten problem, że rośliny nie są w najlepszym stanie i nie mają raczej zbyt wielu zapasów, skoro brakuje im na "bierzącą konsumpcję"

"Masz za duże NO3. Postaraj się zbić do 15 a nawet 10. Zaprzestań podawania KNO3.
KH2PO4 symbolicznie (o ile nie masz rybek jak masz zbędne nawożenie) byś miał wartość 0,1ppm do max 0,2.
Potas uzupełniaj ale lepiej K2SO4.
Magnez owszem ale nie przesadź. Ile dokładnie masz podawać to już byś wiedział po badaniach wody (tak samo z potasem).
Fe według testu. Jak co uzupełniaj indywidualnie."
Problem jest taki że nie mam testów, aczkolwiek intensywnie rozważam nabycie.

Zwiększyłem podawanie roztworów o ok.35% + codzienna dawka potasu w płynie jak dla baniaka 160l. Co zaobserwowałem? Wczoraj ewidentnie rośliny poszły jeszcze bardziej w górę, nawet te wolnorosnące. Glosia puściła nowe odnogi, woda jest bardziej klarowna. Nitek jest sporo w mchu, ale ich przyrost zmalał o ok. 50%, lustro wody jest też o wiele czystrze niż wcześniej (pomimo, że mam skimmer). Żwirek brudzi się w takim samym tempie jak wcześniej ( w sensie ciemnieje). Będę jeszcze kombinował i mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się to wyciągnąć na prostą. Dziękuję Wszystkim za dotychczasową pomoc i radySmile!

RE: Pomoc/korekta w nawożeniu - Ogarzysta - 08.07.2011

Odgrzewam temat, gdyż zaczyna dziać się to samo. Rośliny coraz gorzej rosną, starsze liście które nie są jeszcze takie stare ciemnieją, marnieją, podwijają się. W szczególności widać to na wąkrotce i na limnofilii. Dawki nawozów zwiększyłem dwukrotnie i nic nie pomaga. Nie sądzę, aby był to objaw przenawożenia, ponieważ dokładnie to samo działo się przed rozpoczęciem nawożenia. Pojawiają się glony nitkowe w dużych ilościach w mchu (jak poprzednio), w małych na innych roślinach, woda znowu zaczyna niezbyt przyjemnie pachnieć. Błagam o pomoc!