3
Nie kolega... Suka barghesta, o.
Na stronach czytałam że dla stada neonowych to 50 litrów, dla tego kiryska 45... Sama już nie wiem, mam szafke 100x40 i nie wiem czy wytrzyma te 120 kilo, szczególnie że to tffur by blackredwhite z cienkich desek... Nie wiem czy takie ogromne akwa to dobre wyjście na pierwszy zbiornik ogólny...
55
(28.04.2011, 12:25)Barghest napisał(a): Nie kolega... Suka barghesta, o.
Na stronach czytałam że dla stada neonowych to 50 litrów, dla tego kiryska 45... Sama już nie wiem, mam szafke 100x40 i nie wiem czy wytrzyma te 120 kilo, szczególnie że to tffur by blackredwhite z cienkich desek... Nie wiem czy takie ogromne akwa to dobre wyjście na pierwszy zbiornik ogólny...
Jak szafka ma 100x40 to spokojnie 112 lub jeszcze lepiej 126 możesz stawiac. Bez przesady. 120-140 kilo na takiej powierzchni to nie jest tak strasznie dużo.
No chyba, że ta szafka to z dykty zrobiona

Jakiej grubości ta szafka ma ścianki boczne i ile ścianek na środku. Ich grubość też jest ważna.
A i przepraszam za kolegę

No ale Ty z tą suką też nieźle pojechałaś

A co do minimalnego litrażu dla neonowej to długość zbiornika a nie litraż się liczy. Jest to ryba ławicowa i te 10 szt. musiała byś wpóścić. A ciężko sobie tyle rybek wyobrazić w 50l. Na neonki to moim zdaniem za mało.
Jak masz możliwość i kaskę to kup sobie od razu większybaniaczek bo wiele nie trzeba dokładać a możliwości o niebo większe. 112 to nie jest wcale ogromny zbiornik na ogólne akwarium. Powiedział bym, że wręcz małe bo więcej niż 4 gatunki ryb się nie zmieści. Dla początkującego poniżej 100 l. baniaczków nie polecam bo trzeba mieć doświadczenie żeby taki utrzymać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.04.2011, 13:02 {2} przez
wisnia0384.)
3
Suka barghesta wzięła się od nicku, który oznacza gatunek widmowego psa z legend angielskich, więc... suka pasuje. Bez obrażania xD.
Troszeczkę o szafce; blat 1,2 cm; ścianka 2,1 Do tego na szafce musi zmieścić sie jeszcze pokazany na focie kwiatek, bo robiłby on jako ochrona przed zagotowaniem wody (zaraz obok wielkie, prawie nie osłonięte okno) W środku szafki znajduje się drążek stabilizujący... I około tony książek, która raczej nie może stamtąd się wyprowadzić, bo wszystko jest nimi zapchane. Do tego szafka ma tylne nóżki plastikowe.
Kolejny problem. Zazdroszczę forsy nawet biednym studentom.. Bo jestem gimnazjalistką, której obcięto kieszonkowe. Nawet te przyszłe. (a co będzie jeśli dzisiaj powiadomię rodziców o złapaniu przez kanara?)
Ale kurna, tęczanki kuszą. Zwinniki też ładne, ale tęczanki.... Uh. Są świetne.
http://img861.imageshack.us/g/imag0280e.jpg/
8
Glony bardzo się ucieszą jak postawisz akwarium przy oknie. Szafka zaś zdaje się być wysoka, to trochę utrudni zabawę z odmulaniem i inne pierdoły.
Rybki czy rośliny a nawet osprzęt często można dostać okazyjnie na gumtree, warto tam zaglądać od czasu do czasu.
3
Wysoka i tak, akwarium się potwornie zaglania. Ale mam do wyboru zaglonione akwarium w komplecie ze złamaną ręką po stadnięciu ze stołka na którym będę stać żeby odmulać... albo nic.
Wybieram opcję pierwszą. W pokoju nie mam innych miejsc na postawienie akwa.
55
Z tą suką to wszystko wiem bo od razu wygooglowałem Twój nick

Z tym słonecznym miejscem w pokoju to nie jest do końca prawdą, że będziesz miała na bank glony. Możesz Low-Techa zrobić (akwarium z warstwą ziemi pod żwirem) Słońce wtedy będzie wskazane. Musisz tylko wystartować z dużą ilością roślin i będzie ok.
Wysoka szafka to też nie jest wielki problem a przy L-T odmulać nie będziesz musiała za często. Na tęczanki kup 112 prostą i będzie git.
Na początku kup akwarium z pokrywą, rośliny, filtr, ziemię i żwir. Rośliny najlepiej od jakiegoś akwarysty z forum - w ostateczności z allegro. Wystaw ogłoszenie w działe KUPIę.
Później miesiąc możesz zbierać kasę na grzałkę i rybki.
13
witam wszystkich
chciałbym uzupełnic moją obsade, aktualnie posiadam
3x kirysek
1+2 prętnik karłowaty
1+1 gupik
co można trzymac z tymi rybkami jeszcze??
akwarium mam 65litrów
ma ktoś jakiś pomysł??
3
(02.07.2011, 13:53)tosic napisał(a): witam wszystkich
chciałbym uzupełnic moją obsade, aktualnie posiadam
3x kirysek
1+2 prętnik karłowaty
1+1 gupik
co można trzymac z tymi rybkami jeszcze??
akwarium mam 65litrów
ma ktoś jakiś pomysł??
Ja bym oddam/sprzedał gupiki i dodał zamiast nich stadko małych razborek. Jakie masz kiryski? One powinny być w trochę większej grupie trzymane...
-.-'
13
a musze oddawac moje 2 gupiki?? bedą w czymś przeszkadzały??
13
a można trzymac razem z prętnikami ramirezy?? bardzo mi sie te ryby podobają