0
Dzięki bardzo za odpowiedź

a możesz mi powiedzieć czy opłaca mi się brać albo czy wogóle nie brać do zestawu neon inessa + p.ramireza i kiryski pandy glonojada małego?
15
Opłaca? Na cenach to się kompletnie nie znam...;/
Ale innesy ramirezy i pandy będą żyły w zgodzie. A z tym glonojadem to tylko otosek się nadaje i musisz pamiętać że jest rybą stadną. Czyli w ostateczności dasz 6 pand i 6 otosów i będzie dobrze. Bo jeśli myślisz o zbrojniku niebieskim lub każdym innym glonojadzie to odradzam bo potrzebują większych zbiorników, rosną duże a niektóre wręcz ogromne a glonami raczej się nie żywią. Także jeśli myślisz że kupisz zbrojnika niebieskiego na glony to muszę cię rozczarować. Tymczasem otoski żywią się glonami i rosną do 4 cm, tu pasują jak ulał
0
Witam wszystkich, jestem nowy na forum, lecz akwarium mam już od jakiegoś czasu. Chciałbym, żebyście wyrazili opinie na temat obsady mojego akwarium (72l):
3 brzanki odeskie (jedna pani i dwóch panów)
3 brzanki sumatrzańskie (odwrotnie)
4 brzanki mszyste (2 pary)
3 razborki klinowe
2 bocje tygrysie (chyba para, ale pewien nie jestem)
3 zbrojniki niebieskie (same kobiety)
1 glonojad żółty (chyba syjamski) ok 12 cm
Całe towarzystwo się dogaduje elegancko, ale dziś zauważyłem, że glonojad zaczyna się czepiać bocji (które są największe 0 ok 7 cm). Mam pytanie, czy coś mam zmieniać w obsadzie no i przede wszystkim, czy oddać glonojada? Będę wdzięczny za sugestie.
Przy okazji życzę wszystkim użytkownikom, moderacji i administracji spokojnych świąt.
Pozdrawiam
15
Ja na twoim miejscu w 70l wogóle nie trzymałabym brzanek, no ale jeśli już to jeden gatunek (najlepiej zostaw jeden i powiększ stado), z tym że przy brzankach to żadnych innych ryb się raczej nie trzyma bo są dość agresywne. Taki masz wybór moim zdaniem:
Obsada nr 1:
8x brzanka jeden konkretny rodzaj np.sumatrzańska
8x bocja karłowata
Obsada nr 2:
15-20x Razbora klinowa
6x bocja karłowata/piskorek sumatrzański
1+2x bojownik/prętnik karłowaty
glonojady i resztę ryb najlapiej oddaj do zoologicznego...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.04.2011, 12:54 {2} przez
mcda-p.)
3
A comyślicie o takim zestawieniu do 63/72 (zależy jakie kupię)l?
1 x bojownik
1 x ampularia
9 x zwinnik jarzeniec
4 x otosek
6 x kirysek panda
Przerybienie?
Czy mogłabym otoski zamienić na jakieś większe rybki trzymającesię środkowych partii?
Lubię na ogół "glonojady" (czyli rybki z przyssawkami zamiast ust, nie zbrojniki, które są nielubianym przeze mnie wyjątkiem).
Nie wiem, jak taka obsada mogłaby jeszcze wyglądać, no.
Jakby wyglądało karmienie tego stadka? Drobne rabaki (jakie?) i granulat dla bojownika i zwinników, tabletki dnne dla kirysów, jakaś załata dla otosków, ampularia sobie wyzbiera co będzie chcieć...?
Czy któreś z nich mogłyby mi się niekontrolowanie rozmnożyć w akwarium o temperaturze 26/27 stopni? Bo tego bym chciała uniknąć.
czy z czasem, jak akwa zarośnie będę mogła kupić trzy samki boja?
Co musiałabym usunąć, zeby móc dorzucić prętnika?
Ps. Jestem początkująca, więc nie dziwcie się tylu pytaniom
15
Chcemy tu takich więcej, co pytają zanim coś kupią

Twoja obsada jest dobra, zwinników może być 10-12szt, a otosków raczej 5-6szt. Przerybienia nie będzie.
Nie będziesz musiała karmić co dnia kilkoma rodzajami pokarmu, żeby każda miała swój pokarm. Wystarczy każdego dnia karmić czymś innym (np. jeśli masz trzy rodzaje pokarmu to każdego dnia inny i tak w kółko). O niekontrolowane rozmnażanie raczej nie masz sie co martwić
3
Teraz wpadłam na inny pomysł obsady...
1x bojownik
1x ampularia
10x tęczanka neonowa ( jest znacznie ładniejsza od zwinnika, a potrzebuje podobnych warunków)
6x kirysek spizmowy (jw)
z czasem ewentualnie otoski (narazie się boję, to delikatne ryby) i panienki boja (jak.akwa porządnie zarosnie)
55
(28.04.2011, 01:14)Barghest napisał(a): Teraz wpadłam na inny pomysł obsady...
1x bojownik
1x ampularia
10x tęczanka neonowa ( jest znacznie ładniejsza od zwinnika, a potrzebuje podobnych warunków)
6x kirysek spizmowy (jw)
z czasem ewentualnie otoski (narazie się boję, to delikatne ryby) i panienki boja (jak.akwa porządnie zarosnie)
Bojek ok
kirysek spiżowy to kolos wśród kirysków. Za duży. Weś jakieś pandy lub inne karły.
Ampularia ok
Tęczanka no nie wiem. Nie miałem tych rybek ale one potrzebują długiego zbiornika 80-100 cm. i w takim powinno się je trzymać.
8
Tęczanka neonowa, choć nie za dużych rozmiarów, jest jednak rybką bardzo aktywną i stadną. Nie wiem, jak duże masz akwarium, jednak do 50l to bym ich nie wsadzał.
55
(28.04.2011, 10:35)Yacek napisał(a): Tęczanka neonowa, choć nie za dużych rozmiarów, jest jednak rybką bardzo aktywną i stadną. Nie wiem, jak duże masz akwarium, jednak do 50l to bym ich nie wsadzał.
Kolega planuje obsadę do 63-72l. Moim zdaniem na neonową to min. 112l.
na te 10 sztuk.
Ogólnie to kup 112 bo na allegro chodzą za śmieszne pieniądze. Tylko kup proste a nie profil bo w profilowanym to 96l. wody się mieści

No chyba, że nie masz miejsca
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.04.2011, 10:50 {2} przez
wisnia0384.)