(14.04.2011, 21:21)Big0s93 napisał(a): Witam.
Tak więc pragnę się z Wami przywitać, gdyż to mój pierwszy post na Waszym forum.
Tak więc moje pytanie brzmi:
Co to za ryby ze zdjęć?
Kupione jako glonojad, tak też wyglądało, a jak wyrosło to okazało się niezłymi zabójcami, dlatego też w odosobnieniu są.
Bardzo proszę o ustalenie tożsamości tego stwora
Jest to Platydoras costatus (Silurus costatus)
Nie jest agresywny ale jak coś zmieści mu się do pyska to możliwe, że nie pogardzi
No to teraz się popiszcie.
Kupiłam stado rasbor vulcanus i wśród nich są dwa takie osobniki. Drobniejsze łuski, bardziej srebrzyste niż złotawe i grafitowa pręga do 2/3 długości ciała. Bardzo ruchliwe, to najlepsza fotka jaką mam.
(15.04.2011, 17:37)apri cort napisał(a): No to teraz się popiszcie.
Kupiłam stado rasbor vulcanus i wśród nich są dwa takie osobniki. Drobniejsze łuski, bardziej srebrzyste niż złotawe i grafitowa pręga do 2/3 długości ciała. Bardzo ruchliwe, to najlepsza fotka jaką mam.
mam pytanie widziałem jakiś czas temu w zoologiku coś co mnie zachwyciło lecz teraz nie moge tego znaleźć to może to opisze
wyglądało to jak kijanka żaby tylko z nogami, żyło to coś pod wodą, długość ciała ok 20-30cm, nazwa zaczynała się bodajże na ak..., przeszłem całe miasto i nikt nie wiedział o co chodzi może wy mi pomożecie?
Koło glonożerców to nawet nie pływało. Jest to ryba z rodziny przylgowatych (Balitoridae) i nie jest to przylga chińska (jak ktoś pewnie będzie zaraz próbował pisać) tylko jakiś inny gatunek. Niezbyt odpowiedzialne zachowanie, kupować rybę nie mając pojęcia o jej wymaganiach. Przylgowate wymagają chłodnej (ok 18*C), silnie natlenionej wody i mocnego jej prądu. Dno powinno być wyłożone otoczakami, i gładkimi kamieniami (jak w górskich strumieniach). Pokarm głównie zwierzęcy, ale do sztucznego też się przyzwyczajają.