• 7 Głosów - 3.86 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - tu rozpoznajemy.

O tych pasach nawet nie słyszałem. Ja rozpoznaję bo odcieniu brzucha oraz po ogólnym kształcie (u większych). Tu widać, że druga ryba to samiec, brak różowego brzucha i nawet brach pasów. Co do pierwszej nie mam 100% pewności, ponieważ na drugim zdjęciu wygląda nieco bardziej samicowo ale mi się zdaje, że to też samiec.

jak napisał kolcobuch ... ale są szanse, ,że pierwsza ryba to samiczka ... trzeba jeszcze poczekać, druga ryba to 99% samiec.
Rybki dobrze jedzą bo wyglądają jak by niedojadały ... Wink

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

jak je kupiliśmy to były bardzo blade zamiast czarnych barw były szare dopiero teraz nabierają kolorów z tym że poprzednia ta co zdechła to było widać że to samiczka bo miała wyraźnie czerwonawy brzuszek a u tych tego nie widzę facet w sklepie przy zakupie tej na 3 i 4 zdjęciu zapewniał że to samiczka ale po kilku dniach okazało się inaczej ,apetyt mają więc chyba dobrze w każdym razie ja im nie żałuję Smile może dlatego tak wyglądają bo ta druga jak kupiliśmy kazało się że jest chora na ospę i rybki są jeszcze w trakcie leczenia

jeżeli ryby w niedługim czasie ponownie zachorują to może znaczyć, że wychowywały się w wodzie o innych parametrach ... u mnie, jak "przyzwyczajałem" pielęgniczki do wody to często chorowały na pleśniawkę...

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

tamte nie miały ospy to tylko ta nowa była chora i zaraziła neonki z czego 3 mi niestety nie przeżyły bo wydaje mi się że były za małe jeden tylko większy przeżył i już mu kropki poznikały tak samo jak i dla tej ramirezki ,tylko tak mnie ciekawi jeżeli faktycznie ta z 1 zdjęcia okaże się samicą to czemu tak gania go a na noc jak gaszę światło to pływa sobie jedna obok drugiej nawet wpadają na siebie i nic (może tak dla niepoznaki tylko sypiają ze sobą Wink )

Witam
Proszę o pomoc w rozpoznaniu tej parki ponieważ sama mam problem. Wiem, że słaba jakość zdjęć, ale lepszych nie udało mi się zrobić.

Razem

Samica?

Samiec?

Zdjęcia rzeczywiście dość słabe niestety :-( Ciężko nam będzie rozpoznać.
Ale wydaje mi się, że to 2 samce.
Zajrzyj na drugą stronę tego tematu, tam w drugim poście od góry wstawiłam zdjęcia i opis różnic. Ty widzisz rybki na żywo, może to pomoże Ci samej ustalić płeć rybek (z tego co widzę na zdjęciach Twoja niby samiczka nie ma ciemnych promieni na płetwach brzusznych i nie ma różowego brzuszka - to może oznaczać, że to jednak samiec)

Witam.

Dzisiaj kupiłem parkę ramirez. W sklepie powiedzieli mi ze to parka. Czy mógłby mi ktoś potwierdzić, ze to jest parka? Tak dla pewności?

Pozdrawiam.

Załączone pliki Miniatury

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

100% samiec i samica.

(16.04.2011, 16:38)kolcubuch napisał(a):  100% samiec i samica.

Dzieki wielkie za pomoc Smile

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Skocz do: