• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Korzeń, gałąź - Ale jak....?

Cytat:narutoandrzej
Mam pytanie jak długo gotować ten korzeń i jak długo moczyć go w soli?
Moczyć czy gotować ?
Najlepiej to:
Gotować min.2godz.
Moczyć min. 24godz.

Sprzedam młode labidochromis yellow lub zamienię na inne z malawi

Nie można ściśle określic ile powinno sie preparować korzeń czy gałąż. Każdy kawałek drewna jest inny,wielkość,stan wyschnięcia, itd WinkJa mój korzeń preparowałem prawie 4 tygodnie .Dwa tygodnie był gotowany w wodzie z solą , po każdym gotowaniu czyściłem go szczoteczką . Natepne dwa tygodnie spedzał w wodzie kranowej z podmianą co 3/4 dni . Po tych zabiegach trafił do akwarium i nie ma z nim problemow ,nie butwieje ,nie rozkłada sie Wink

Prośba do modów.
Jak czytam te powtarzające się posty to aż mi majtki opadają Smile
Ile moczyć gałązkę ile tego, siamtego?
Wyciągnijcie rzetelne posty z pytaniami i odpowiedziami na nie a resztę zamykajcie.
Pytanie narutoandrzej. Banał co na 100% no może na 99% był poruszony w tym temacie (tylko komuś nie chce się czytać). Ma oczy? Pewnie ma więc jak widzi przy gotowaniu coś niepokojącego (jakaś żywica itp) bawi się dalej w preparowanie.

Jeśli modom szkoda czasu to ja w niedługim (około roku-żart) czasie wysilę się "troszku" i coś stworzę.

Ja swój korzeń moczyłem w wannie przez 2 dni, nie chciał nawet utonąć jak położyłem na nim kamienie. Po 2 dniach włożyłem go do akwarium i przywiązałem żyłką do kamieni, i tak przez kolejne 2 dni. Następnie wyjołem kamienie ale korzeń nie był jeszcze stabilny lekkie muśnięcie i się przewracał. Swojego korzenia nie moczyłem w żadnej soli, tylko w wannie. Nie barwił wody.

Hmmmm. Dużo wnosząca wypowiedź. Ciekawe coś byś zrobił jak by korzeń nie tonął Ci przez pół roku? Ja tak miałem.

(22.02.2011, 20:46)marcinek napisał(a):  Swojego korzenia nie moczyłem w żadnej soli, tylko w wannie. Nie barwił wody.
Taki nie odkażony to miał bym strach ,chociażbym do wanny jakiś roztwór soli wlał .A później jakaś pleśń może wyjść Cool

Sprzedam młode labidochromis yellow lub zamienię na inne z malawi

mam pytanie. chcę sobie samemu skombinować korzeń do akwarium, mniej więcej taki jak w tym akwarium:
http://www.akwaswiat.net/-250l-bw-nowy-d...25405.html
z jakiego drzewa taki korzeń wziąć? czy może zwykła gałąź o takim wyglądzie była by dobra?

Z drzew liściastych no i trzeba spreparować.Gałązka spreparowana o takim wyglądzie też może być Wink

GG:9678802

mam fajną gałąź której gałązki są grubości od 2mm do max 1cm i mam pytanie. czy muszę zdrapywać z niej korę? chyba nie trzeba się już w to bawić ale wolę zapytać.

podobno jeśli się nie ma odpowiedniej wielkości naczynia to można polewać wrzątkiem korzeń. to prawda? jeśli tak to jak długo go tak polewać?

(22.02.2011, 21:45)toomeka@wp.pl napisał(a):  Ciekawe coś byś zrobił jak by korzeń nie tonął Ci przez pół roku?

Napisałem był przywiązany do kamieni w akwarium.

Skocz do: