• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne

(30.12.2010, 20:49)KORNEL napisał(a):  jak tą roślinę przyciąć....?? Wypuści nowe pędy po przycięciu.?

Przytnij ją normalnie w miejscu w których chcesz,tylko w międzywęźlu.

-.-'

(31.12.2010, 10:04)Seoo napisał(a):  
(30.12.2010, 20:49)KORNEL napisał(a):  jak tą roślinę przyciąć....?? Wypuści nowe pędy po przycięciu.?

w międzywęzlu czyli gdzie.?

(31.12.2010, 10:47)KORNEL napisał(a):  

Czyli między liśćmi .Masz tu poglądowy rysunek.Tnij w miejscu zaznaczonym linią.Smile

Wink

-.-'

O dzięki, dobra porada, bo sam planuję to zrobić jutro albo pojutrze, a mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli zrobię tak z Kabombą to na pewno potem będzie potem rosnąć dalej >?

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Jak będziesz miał odpowiednie warunki,to nie zgnije, jeśli o to Ci chodzi. Trzeba podcinać bo zostaną same łodygi bez liści.
Zwłaszcza wtedy gdy rośliny były niedawno posadzone...

-.-'

(31.12.2010, 11:17)Seoo napisał(a):  
(31.12.2010, 10:47)KORNEL napisał(a):  

Czyli między liśćmi .Masz tu poglądowy rysunek.Tnij w miejscu zaznaczonym linią.Smile

Wink
Właśnie tak przyciąłem i nie chce mi rosnąc Sad

200L - Tanganika

Może byś napisał co to za roślina i kiedy ją przyciąłeś z twojej informacji nic nie wynika podaj szczegóły.Smile

Witam.

Czy wąkrotce białogłowej można przyciąć korzenie zwisające w wodzie? Wypuściła ich sporo, nie wygląda to zbyt dobrze.

Przyłączam się do pytania wyżej, i dodaję nowe a dokładnie chodzi mi o kabombę jak się ją przycina. Bo z tego co znalazłem i czytałem to tak naprawdę nic się nie dowiedziałem konkretnego.

Proszę o pomoc bo już mi z akwarium wychodzi Wink

Przytnij ją w połowie jej długości pomiędzy liśćmi, ale bliżej liścia dolnego z przycinanej części, czyli w tym miejscu jak na rysunku powyżej. Przycięcie w połowie wysokości lub nawet niżej, zapobiegnie obumieraniu dołu i spowoduje ładniejszy wygląd rośliny Wink
Ściętą część wsadź do ziemi po kilku dniach zacznie rosnąć Wink

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: