• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KREWETKARIUM - pytania i odpowiedzi

Poszukaj sobie w google. Wpisz " Podłoże dla krewetek" Wink
Sporo hodowców Crystali używa ADA Amazonia II dla swoich pociech. Twierdzą, ze najlepiej się na n\tym podłożu mnożą i najpiekniej wybarwiają. Nie próbowałam. Wiem tylko z rozmów z hodowcami...

A ile kg kupić podłoża RED BEE SAND, bo podoba mi się i nie jest drogie ?

Witajcie,
ile litrów Cube musi byc minimum dla Blue Pearl lub Crystal Red?

P.S: Pysia, mowa była o HBL 301, której się używa w akwariach do 25L a nie o mocnych filtrach 50L+

Pozdrawiam
Maciej :)

Albo te podłoże.
http://allegro.pl/ebi-gold-shrimp-soil-p...02100.html

(13.12.2010, 22:27)Krewetka. napisał(a):  A ile kg kupić podłoża RED BEE SAND, bo podoba mi się i nie jest drogie ?
Tego to ja nie wiem.... na www.roslinyakwariowe.pl jest fajny przelicznik podłoża.

(13.12.2010, 22:28)Malker napisał(a):  Witajcie,
ile litrów Cube musi byc minimum dla Blue Pearl lub Crystal Red?

P.S: Pysia, mowa była o HBL 301, której się używa w akwariach do 25L a nie o mocnych filtrach 50L+
Ponoć 20l, ale ja się boję małych baniaków. Czym mniejszy litraż tym trudniej o stabilność a krewetki szybko padsją przy problemach. Ja preferuję 30+
Co do filtra, to ja jednak wszystkich względem siebie uważam Wink A nie mam nigdzie ( nawet w 30l ) tak słabych filtrów. Zawsze są przynajmniej o trzykrotnej mocy i zapasie. Tak jest bezpieczniej Wink
(13.12.2010, 22:34)Krewetka. napisał(a):  Albo te podłoże.
http://allegro.pl/ebi-gold-shrimp-soil-p...02100.html
EBI jest ponoć lepsze. Sama mam Crystale i blue pearl na EBI Gold. Mnożą się jak durne. No i jest to podłoże ślicznie czarne. Do 54l wyszło mi półtora worka, więc Tobie chyba jeden wystarczy Wink Ale lepisj kup nowe. Chyba 74 zł kosztuje worek.

Wyliczyło mi tak :
''Twoje akwarium ma wymiary 30x30x35cm, objętość 31.5l brutto.
Powierzchnia dna to 0.09 m2.
Jeśli wysokość podłoża przy tylnej szybie ma wynieść 4cm a z przodu akwarium: 2cm,
będziesz potrzebował 2.7 litrów podłoża.''

(13.12.2010, 22:27)Krewetka. napisał(a):  A ile kg kupić podłoża RED BEE SAND, bo podoba mi się i nie jest drogie ?

Ja do 112l (wymiary podłogi 80x35cm) wykorzystałem to opakowanie 8kg i uzyskałem wysokość podłoża średnio 3cm, więc sobie policz Smile

Jeżeli chcesz hodować Crystale to faktycznie lepiej zainwestować chyba w RBS a nie ebi gold, szczególnie jeżeli używane jest to ebi, więc pewnie jakieś swoje właściwości obniżające twardość/pH już ma w jakimś stopniu wyczerpane.

Będę miała red cherry, ale chciałabym dla nich jak najlepiej i w ogóle ładnie wyglądają na takich podłożach.

Z moich obserwacji wynika, ze na ciemnym podłożu RC wybarwiaja się piękniej Wink Dobry wybór.

WitamWink
Mam koło 13 średnich rc i chciałbym dać im banana spróbować ile jego dać i czy trzeba z nim coś robić czy tylko obrać ukroić kawałek i im dać?
I na ile go wsadzić do wody?

Skocz do: