• 5 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie SKALARÓW

Piszcie tutaj jakie macie problemy z hodowlą skalarów może pomożemy Wink

Mnie 10dni temu wylęgły się nowe rybki Big Grin .Na razie pływają z rodzicami po akwarium (są tylko rodzice w akwarium)105l ,ale zamierzam młode przenieść do 10l. Czy ktoś się orientuje po ilu tygodniach młode będą tak duże ,że już ich nie zjedzą dorosłe skalary ,zadaje te pytanie ,bo po raz pierwszy stworzyłem dobre warunki na wylęg dzieci.

poniżej zdjęcie rodziców z częścią małych http://images43.fotosik.pl/371/8b40f7c3c7748de3med.jpg[/align]

Jak przeniesiesz do tych 10l to stracisz wszystkie. A co do wzrostu, to rosną wiele miesiecy Wink To nie gupiki....
Dletego zanim sie zdecyduje na rozmnażanie, to trzeba mieć odpowiednie warunki do odchowu.

Super dziekuje wam za odpowiedziSmile O dziwo nadal pilnuja ikry Smile
jak przetrwa do jutra to odcinać listek? i przenieść do osobnego 50l?
Czy lepiej sie przygotować i czekać na następne tarło?

(11.11.2010, 00:10)kudej napisał(a):  Super dziekuje wam za odpowiedziSmile O dziwo nadal pilnuja ikry Smile
jak przetrwa do jutra to odcinać listek? i przenieść do osobnego 50l?
Czy lepiej sie przygotować i czekać na następne tarło?

Pilnować będą tak długo jak ta ikra będzie na liściu, ale jak zgasisz światło to różnie może być. Jeśli masz już wszystko przygotowane to możesz spróbować, ale jak są jakieś braki to daj sobie i skalarkom czas i szykuj się na następne tarło. Powodzenia i pisz jak ci idzieSmile

(11.11.2010, 00:30)aleksandra84 napisał(a):  Pilnować będą tak długo jak ta ikra będzie na liściu, ale jak zgasisz światło to różnie może być. Jeśli masz już wszystko przygotowane to możesz spróbować, ale jak są jakieś braki to daj sobie i skalarkom czas i szykuj się na następne tarło. Powodzenia i pisz jak ci idzieSmile

Ok zobacze jutro.
Jedyne co mam to jakieś akwa około 60l ale niestety musiałbym przenieść grzałke i napowietrzacz z ogólnego.
Skalarki napewno beda miały kolejne tarło ?Smile
Obawiam sie że jak zabiore im liścia to może wiecej nie będa sie tarły heh.

będą się tarły napewno, do 2 tygodni, a do tego czasu przygotuj drugi zbiornik , jaja solowca i "aparaturę" do wylęgu ... dwa tygodnie cię "nie zbawi", a porażka może mocno zniechęcić

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Dobrze powiedziane. A skalary będą się wycierać, przy dobrze dobranej parze to można kawior co 2 tyg robićSmileSmileSmile

Dlaczego wszystkie stracę ?? Sad

Nie gasiłem swiatła cała noc i ikra nadal jest heh...
Powiedzcie mi jeszcze, czy wode wstawić nową do tego osobnego kotnika? z uzdatniaczem?
Czy też dolać troche z akwa + z kranu z uzdatniaczem?

(11.11.2010, 12:52)kudej napisał(a):  Nie gasiłem swiatła cała noc i ikra nadal jest heh...
Powiedzcie mi jeszcze, czy wode wstawić nową do tego osobnego kotnika? z uzdatniaczem?
Czy też dolać troche z akwa + z kranu z uzdatniaczem?

Tylko wodę z akwarium ogólnego w którym złożyły rybki ikrę. i potem przy każdorazowej podmiance też z ogólnego.

Skocz do: