• 5 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie SKALARÓW

Witam, mam problem z narybkiem skalarków. Około 3 tygodnie temu moja parka złożyła pierwszą wspólną ikrę ( samiec był już kiedyś "żonaty i prawie dzieciaty", ale żona padła a maluchy były karmione przezemnie suchym pokarmem - nie muszę mówić jak długo mi pożyły...). Teraz postanowiłam się do tematu przygotować, osobny zbiornik, grzałka, solowiec no i doczekałam sie ikry, z rozpędu zabrałam im liść i teraz po małym akwa pływa jakieś 40 sztuk. Od 3 dni zauważyłam coraz więcej trupków. Maluchy różnią się znacznie wielkością, kilka sztuk jest juz nawet lekko zaokrąglonych a reszta to dalej małe "plemnikiSmile". Nie wiem co mam zrobić żeby powstrzymać padanie maluchów. I od kiedy mogę zamontować filtr i jaki, żeby dzidziusie były bezpieczne??????? Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź.

Witam.
Mam 112L po restarcie, mam tam 5 dorosłych skalarów, 2 zwykłe zbrojniki (małe) kilka galaxy, 10 neonów inesa i ok 8 sztuk razbory, do tego 3 kiryski i 4 kosiarki.
O dziwo przy takim przerybieniu skalary złożyły ikre.
Chyba po raz 1szy, nie wiem bo kupiłem uzywane akwarium wraz z obsada i zrobiłem totalny resart, teraz rybka jest o wiele lepiej...

No wiec olać pierwsze tarło?
Widze że parka przegania pozostałe ryby i opiekuje się ikrą.
Nie wiem czy mam przełożyć ikre do jakiegoś innego zbiornika (z tą samą wodą) czy na dzien dzisiejszy dać się przyzwyczaić skalarom do opieki nad ikrą...

Ja moje maluchy mam z pierwszej ikry tej pary, przełożyłam bo obawiam się, że jeżeli bym nawet miała sama parkę w akwa to i tak by zjadły ikrę!!! A masz już przygotowaną całą infrastrukturę dla narybku? Mniejszy zbiornik, pąpkę? dodatkową do hodowli solowca i samego solowca? Jak nie to póki co daj sobie spokój i przygotuj się na następne tarło, czyli za jakieś około 2 tyg.
powodzeniaSmile

nie ma szans na odchowanie ikry, gdy są w akwarium ryby aktywne nocą, hodowla skalarów jest o tyle trudna, że narybek praktycznie w 100% przyjmuje tylko żywy pokarm. Jeszcze dodam tylko do tego co napisała aleksandra, że przy sztucznej inkubacji ikry trzeba usuwać pleśniejące ziarenka ...

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Narazie jeszcze ikra sie trzyma, a skalary ostro jej pilnuja Wink Zobaczymy co bedzie dalej.
A gdybym kupił jakieś akwa powiedzmy 80l i przełożył tam parke?
80 na skalary raczej małe... Ale jak przeniose sam liść to może sie udać?
btw. po czym poznać ze jajeczka sa zapłodnione?

Aleksandra, ile l miał twój osobny zbiornik?
Miałaś tam jakieś rośliny czy coś?
woda pochodziła z głównego zbiornika?

(10.11.2010, 19:15)kudej napisał(a):  Narazie jeszcze ikra sie trzyma, a skalary ostro jej pilnuja Wink Zobaczymy co bedzie dalej.
A gdybym kupił jakieś akwa powiedzmy 80l i przełożył tam parke?
80 na skalary raczej małe... Ale jak przeniose sam liść to może sie udać?
btw. po czym poznać ze jajeczka sa zapłodnione?

Aleksandra, ile l miał twój osobny zbiornik?
Miałaś tam jakieś rośliny czy coś?
woda pochodziła z głównego zbiornika?
pierwsze stadium inkubacji mały zbiornik, płytki i do tego pipeta do wybierania ikry mocne natlenienie przez brzęczyk plus kamień do napowietrzania (niezapłodniona ikra jest koloru białego i ona zaczyna jako pierwsza pleśnieć, dodatek akryflawiny), żadnego podłoża.

drugi etap po wylęgu młode z woreczkiem pokarmowym u mnie 10l akwarium bez podłoża, napowietrzanie, dalej możliwe spleśnienie (dodatek akryflawiny), codzienna podmiana 1l wody z ro.

przy temp około 27-28 C - po tygodniu młode zaczynają pływać i chcą jeść dużo i dobrze - czyli najlepiej solowca. Ja hodowałem skalary generalnie na sprzedaż więc wszystkie zbiorniki były bez podłoża (wygodne sprzątanie) ostatni zbiornik miał 112 litrów tam były skalar 2-3 miesięczne. zaraz po rozpoczęciu pływania młode były w zbiorniku 50 l przez 2 do 3 miesięcy. Żeby utrzymać cykl hodowlany od jednej pary trzeba mieć minimum 4 zbiorniki.

Z jednego tarła uzyskiwałem 100-200 narybku. Przy takiej ilości ryb częsta podmiana wody najlepiej codziennie, dobra filtracja.

Sprzedawałem rybki o długości 4-6 cm (5-6 miesięcy życia).

Mój zbiorniczek ma 40l, tak jak wyżej. zero podłoża, liść przywiazałam żyłka do kamienia i podspód dałam kamień i ostre napowietrzanie. jak maluchy zaczeły się rozpływać to nastawiłam solowca. To moj pierwszy narybek więc sama ucze sie powoli na własnych błędachSmile Akwa z ikrą dobrze przykryć czyms ciemnym wtedy akryflawina lepiej dziala (ponoćSmile) Kolejny zbiorniczek mam 112 i pewnie to co przeżyje to tak przezuce aczkolwiek nie mam 100 sztuk tylko koło 40Sad

(10.11.2010, 20:16)aleksandra84 napisał(a):  Mój zbiorniczek ma 40l, tak jak wyżej. zero podłoża, liść przywiazałam żyłka do kamienia i podspód dałam kamień i ostre napowietrzanie. jak maluchy zaczeły się rozpływać to nastawiłam solowca. To moj pierwszy narybek więc sama ucze sie powoli na własnych błędachSmile Akwa z ikrą dobrze przykryć czyms ciemnym wtedy akryflawina lepiej dziala (ponoćSmile) Kolejny zbiorniczek mam 112 i pewnie to co przeżyje to tak przezuce aczkolwiek nie mam 100 sztuk tylko koło 40Sad

Ok dzieki za informacjeSmile solowca chyba mozna w ciagu jednego dnia wyhodowac, wiec to raczej nie problem. A gdzie mozna doscac ta akryflawine ? bo w sumie nawet nie wiem co to... Smile

Powiem ci że niby z solowcem nie problem ale ja się zabrałam za niego dzięki bogu trochę wcześniej żeby w razie czego nie zostać z ręką w nocnikuSmile Ten kupiony w sklepie to jest dość drogi i mało wydajny ( mała puszeczka kosztuje chyba ze 20 zł jak nie więcej) ja kupiłam na allegro i mam dosyć sporą ilość za duuuuużo mniej kasy. Akryflawinę dostaniesz w akwarystycznym, taka fiolka jak wszystkie chemikalia do akwa. Ale nie jest ona niezbędna. Grunt to odsysać wszystkie spleśniałe jajeczka bo od nich reszta może się popsuć! Ja brałam długą wykałaczkę i strzepywałam ziarenko po ziarenku na dno akwa a potem wężykiem odsysałam. To, że rodzice opiekują się teraz ikra to nic nie znaczy. W razie jakiegokolwiek stresu same mogą dla "ochrony" wszamać ikrę.

(10.11.2010, 21:08)kudej napisał(a):  Ok dzieki za informacjeSmile solowca chyba mozna w ciagu jednego dnia wyhodowac, wiec to raczej nie problem. A gdzie mozna doscac ta akryflawine ? bo w sumie nawet nie wiem co to... Smile

Przy oświetlaniu przez 24 g/dob i temp około 30 st.C zaczynają się pierwsze larwy wylęgać po 20-24 H. W 36 godzinie jest prawie wszystko wylęgnięte. Przynajmniej tak było u mnie
Nie musi być Akryflawina , może być jakiś inny środek osłonowy dla ikry wrażliwej

Skocz do: