Witam po ładnych kilku latach (ponad 10) wracam do hobby i potrzebuję porad ludzi ,którzy nie wypadli z obiegu tak jak ja. W zasadzie potrzebuję odświeżenia podstawowych wiadomości no ale z tym sobie poradzę dzięki bogactwu i szczodrości internetu
Podjąłem decyzję jak najwierniejszego odtworzenia biotopu jeziora Tanganika. Jest to projekt na kilka miesięcy ze względu na dbałość o szczegóły ,mój stan wiedzy i środki jakie trzeba będzie zaangażować
. Zaczynam w zasadzie od zera. Zbiornik jakim będę dysponował zostanie wykonany pod wymiar 90x30x40 co daje nam 108l tu powstaje pierwsze pytanie. Jakiej grubości szyb należy użyć aby wytrzymały znaczne obciążenia skałami??. Zbiornik zamierzam wkomponować w kredens (stąd jego wymiary) ,który nota bene nie wiem czy wytrzyma takie obciążenie. Zamierzam wykonać niezbędne wzmocnienia deskami prętami i czym tylko przyjdzie mi do głowy ,wzmocnienie jest w fazie projektu
. Zdjęcie owego mebla załączam. Moja Tanganika będzie umieszczona nad barkiem(w zasadzie na barku) ,w półce będzie otwór którym będą wędrowały do barku wszelkie przewody rurki itp słowem w barku będzie całe centrum dowodzenia
W tym miejscu zaczynam się zastanawiać nad całym sprzętem i tu liczę bardzo na Waszą pomoc. Trochę się zmieniło od czasów mojego ostatniego akwarium a co się nie zmieniło to zapomniałem. Tu pytanie do doświadczonych posiadaczy własnych skrawków Afryki jaki sprzęt będzie niezbędny ,jaki najlepszy?? filtry ,napowietrzacze ogrzewanie i wszystko inne. Co do wystroju to zamierzam użyć białego piasku kwarcowego i skał wapieni ,piaskowca lub ciemnej lawy (tu jeszcze się nie zdecydowałem) oraz oczywiście różnego rodzaju i wielkości muszli. Obsadę będą docelowo stanowić :
*Naskalnik Bricharda (Chalinochromis brichardi) 1 para
*Szczelinowiec lelupa (Neolamprologus leleupi) 3 lub 4 pary
*Muszlowiec krótki (Neolamprologus brevis) ile się da :]
*Naskalnik Marliera (Julidochromis marlieri) 1 para
*wasze propozycje ,moje przyszłe pomysły
Pokrywa całego zbiornika będzie wykonana na zamówienie lub własnoręcznie. Tu proszę o pomoc i porady w temacie oświetlenia i nie tylko. Pozdrawiam i liczę na wsparcie
Podjąłem decyzję jak najwierniejszego odtworzenia biotopu jeziora Tanganika. Jest to projekt na kilka miesięcy ze względu na dbałość o szczegóły ,mój stan wiedzy i środki jakie trzeba będzie zaangażować
. Zaczynam w zasadzie od zera. Zbiornik jakim będę dysponował zostanie wykonany pod wymiar 90x30x40 co daje nam 108l tu powstaje pierwsze pytanie. Jakiej grubości szyb należy użyć aby wytrzymały znaczne obciążenia skałami??. Zbiornik zamierzam wkomponować w kredens (stąd jego wymiary) ,który nota bene nie wiem czy wytrzyma takie obciążenie. Zamierzam wykonać niezbędne wzmocnienia deskami prętami i czym tylko przyjdzie mi do głowy ,wzmocnienie jest w fazie projektu
. Zdjęcie owego mebla załączam. Moja Tanganika będzie umieszczona nad barkiem(w zasadzie na barku) ,w półce będzie otwór którym będą wędrowały do barku wszelkie przewody rurki itp słowem w barku będzie całe centrum dowodzenia
W tym miejscu zaczynam się zastanawiać nad całym sprzętem i tu liczę bardzo na Waszą pomoc. Trochę się zmieniło od czasów mojego ostatniego akwarium a co się nie zmieniło to zapomniałem. Tu pytanie do doświadczonych posiadaczy własnych skrawków Afryki jaki sprzęt będzie niezbędny ,jaki najlepszy?? filtry ,napowietrzacze ogrzewanie i wszystko inne. Co do wystroju to zamierzam użyć białego piasku kwarcowego i skał wapieni ,piaskowca lub ciemnej lawy (tu jeszcze się nie zdecydowałem) oraz oczywiście różnego rodzaju i wielkości muszli. Obsadę będą docelowo stanowić :*Naskalnik Bricharda (Chalinochromis brichardi) 1 para
*Szczelinowiec lelupa (Neolamprologus leleupi) 3 lub 4 pary
*Muszlowiec krótki (Neolamprologus brevis) ile się da :]
*Naskalnik Marliera (Julidochromis marlieri) 1 para
*wasze propozycje ,moje przyszłe pomysły

Pokrywa całego zbiornika będzie wykonana na zamówienie lub własnoręcznie. Tu proszę o pomoc i porady w temacie oświetlenia i nie tylko. Pozdrawiam i liczę na wsparcie

I zdecyduj co Ci się podoba.