• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

Co myślicie o następującej obsadzie do 200 litrowego zbiornika 100x40x50cm (dużo roślin, grota skalna, dwa kokosy):

1+1 pielęgniczka kakadu (parka się "dogaduje" od dawna, dostałam od znajomych),
2 kiryski spiżowe,
7 danio pręgowanych,
1+1 molinezje,
6 neonów Innesa,
10 gupików.

Chciałabym na pewno zostawić kakadu, neony i molinezje i jeśli to rozsądne dokupić harem bojownika i małe stadko piskorków (mam żwirek średniej wielkości, one koniecznie muszą mieć piasek?). Co o tym myślicie? Czy resztę powinnam przenieść do innego zbiornika (danio, gupiki i kiryski) czy się "zmieszczą"?

Pozdrawiam serdecznieSmile

Kakadu do tego zbiornika mozesz dodać - 1 samiczke Wink 1+2 to dobry wynik dla tego zbiornika.
Kirysków mozesz mieć 6 ( choć ja ich nie znoszę bo wprowadzaja zniszczenie)
Neony mogą zostać. Mozesz dokupić 10-15 Smile
Danio jak chcesz je mieć to też zostać moga.
Molinezje nie pasują wymaganiami za bardzo do reszty. Tym bym poszukała domu.
10 gupików- pytanie jakie proporcje plci i jaka wielkosć Wink W sumie to jezeli masz wodę odpowiednia dla kakadu, to gupiki maja lekki zawrót głowy. Ale ja trzymam endlerki na karme w baniaku, gdzie pH jest 6 i mniej ... Troszkę sie tego wstydzę, ale na swoje usprawiedliwienie mam to, że jest to pokolenie xx które urodziło sie i wyroisło w warunkach BW Big Grin

Gupiki mam w proporcji: 4+6, dorosłe. Jestem początkująca, jeszcze nie mierzyłam parametrówSad Ale jeśli mają mieć zupełnie inne parametry to o to zadbam w drugim zbiorniku, przeniosę je. O molinezjach pomyślęSmile Kiryski oddam, kakadu za nimi nie przepadają... Zostaną:
1+1 pielęgniczka kakadu (dokupię samiczkę),
7 danio pręgowanych,
1+1 molinezje,
6 neonów Innesa (dokupię 6 na razie).

Czy teraz mogę dodać jakąś ciekawą rybkęSmile ? Bojownika, piskorki, barwaniki albo jakąś pielęgniczkę?

(19.10.2010, 10:21)gilori napisał(a):  Czy teraz mogę dodać jakąś ciekawą rybkęSmile ? Bojownika, piskorki, barwaniki albo jakąś pielęgniczkę?
Nie wiem czy masz pokrywę. Jeżeli masz, to możesz dokupić Pseudomugil gertrudae lub Pstrążenice na górną strefe. Do pielęgniczek ani bojownika, ani piskorki się nie nadają- inne wymagania.
Barwniaki to pielęgniczki, tylko afrykańskie- zupełnie inne wymagania. Na dodatek szybko by Ci zredukowały obsadę kakadu ( barwniaki są bardzo agresywne). Inne pielęgniczki tez nie mogą być, bo będzie rzeź. Ogólnie wszystkie pielęgnicowate są bardzo silnie terytorialne. Dlatego obserwujesz, że kiryski mają przechlapane przy kakadu. Po prostu dno powinno być tylko pielęgniczek i to jednego gatunku.
Do zestawu możesz dokupić otoski- 10 szt. będzie ok. Pomogą w zastępstwie kirysków czyscić dno i nie tylko Wink
Proponuję:
Górna strefa - pstrążenice x 10 lub Pseudomugil
środkowa strefa: neonki do 20 szt.
Dolna strefa: otoski x10 i 1+2 pielęgniczka kakadu
W takiej obsadzie będziesz miała ładnie, ciekawie i nie będzie problemów typu " ktoś kogoś ukatrupił" . A jak stworzysz odpowiednie warunki wodne ( parametry wody o niskich twardosciach i niskim pH ) to będziesz mogła nacieszyc sie widokiem matki kakdu pilnującej stadka malutkich rybek Smile Widok niesamowity- uwierz.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedźSmile Zrobię tak jak radzisz. Mam pokrywę, dokupię w takim razie Pseudomugil gertrudae i otoski. Gupiki i kiryski powędrują do zbiornika 45 l. Może tam mogłabym dodać piskorki i harem bojownika? A w tym 200 l odpadają też pretniki karłowate (wyczytałam, że to rybki z górnej strefy, tylko, że jak bojownik z Azji)?

siema
chcial bym obsadzic moje akwa 35 l czy sa jakies pielegnice ktore mogl bym w nim trzymac

pielęgnice raczej nie Smile może pielęgniczki ale nie jestem pewien, jestem za mało doświadczony w tych sprawach, więc poczekaj na kogoś z góry...
...i od razu się wtrącę, czy na 72 l :
10 x razbora lub brzanka pięciopręga
5 x otoski
i jeszcze parka(podpowiedzcie czego) , nie będzie się tłoczyć?

Pielęgniczki też nie bardzo. Minimum do 60l. Możesz za to mieć rybki z rodziny piękniczkowatych, czyli np. endlerki.

Pozdrawiam.
[100l] - "Gupikarium"

(24.10.2010, 20:41)JamBBer napisał(a):  siema
chcial bym obsadzic moje akwa 35 l czy sa jakies pielegnice ktore mogl bym w nim trzymac

Litraż w sam raz na bojownika.

112l Malawi,54l kotnik dla młodych Saulosi Coral

(25.10.2010, 00:18)Rafskix napisał(a):  
(24.10.2010, 20:41)JamBBer napisał(a):  siema

Litraż w sam raz na bojownika.

ewentualnie krewetki

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Skocz do: