1
nadal zastanawiam się nad obsadą ... z bojowników zrezygnowałam jednak ... czy kakadu do 54 litrów by się nadały ? jeśli tak to ile ? i co z czyścicieli do tego ? krewetki (redy tylko i wyłącznie wchodzą w grę) dadzą radę z kakadu ?
Jestem Kobietą !
moje akwa:
60l -> chwilowo 1 zbrojnik niebieski .... poszukuję ciekawej obsady ...
3
Nie,kakadu jak dla mnie potrzebuję większej powierzchni dna,przecież dorastają tam do jakiś 8 cm.
Może prętniki karłowate+ stadko malutki razbór + ewentualnie krewetki.?
-.-'
1
akwa dojrzało ....
co by się nadawało do proporczykowców z kap lopez ? i ile ich się zmieści ?
znalazłam ślicznie wybarwione i chyba się na nie zdecyduję ... tylko co z czyścicieli do nich ?
Jestem Kobietą !
moje akwa:
60l -> chwilowo 1 zbrojnik niebieski .... poszukuję ciekawej obsady ...
2
witam,
czy obsada w składzie:
-1+2 prętnik trójbarwny
-10 neon innessa lub -20 microrasbora galaxy
-5 kirysek panda
jest odpowiednia do 54l. akwarium?
13
Witam czy do 52,5 l może być 1+3 prętnik karłowaty 10 neon czerwony i 5 kirysków
15
Witam jezeli mam w akwa 54l 2x pielegniczki ramireza , okolo 15 neonow to czy moge do tego dolozyc gupiki jezeli tak to ile??
0
Posiadam zbiornik 60x30x30, jest to gotowy zestaw Aquael ze sklepu, filtr biocrystal 360, grzałka comfort zone 75W z termostatem. Filtr i grzałka podłączone do prądu 24/7, filtr ustawiony na maksymalną przepustowość i napowietrzanie, grzałka na 25-26 stopni. Podmiany wody co sobotę 10-15l, od wczoraj stosuję wodę odstaną przez noc, wcześniej szła czysta kranówka. Podłoże to drobne kamyczki, grubość od 1cm w miejscu do pływania do 3cm w części z roślinami. Zbudowane dwie groty, jedna przelotowa, druga ma trzy ściany( lecz mniejsze ryby mogą przepłynąć między kamieniami z tyłu).
Akwarium założone pod koniec czerwca. Przez ojca popełniłem kilka poważnych błędów:
- kupiłem 5 skalarów przed posadzeniem roślin i zrobieniu grot na drugi dzień po zalaniu szkła wodą
- dzień później dokupiłem dwa mieczyki, dwie molinezje black moly, zbrojnika i welona, po tygodniu przeżyły tylko dwie ostatnie.
Od tego czasu pochowałem jeszcze dwie molinezje, dwie żółte oddałem bo welona ganiały i dwa gupiki, ciała samca nigdy nie odnalazłem.
Moja aktualna obsada:
- 5 skalarów( te, które kupiłem dzień po zalaniu akwa wodą, żyją i rosną po dziś dzień)
- welon
- zbrojnik samiec
- parka gupików
- parka mieczyków
- trzy kosiarki
Kosiarki polecił mi w sklepie zoologicznym jako środek na glony. Poradziły sobie z nimi podręcznikowo, na poczatku miałem dwie, trzecia mała przygarnięta z powodu likwidacji akwarium przez znajomego( chyba lepsze to dla niej niż ją zabić)
Planuję:
- sprzedać trzy skalary( dwa zostawię bo sa zbyt piękne aby wszystkie sprzedać i są skuteczne w zapobieganiu rozmnażania żyworodnych, nie mam zbytnio miejsca na młode) dla znajomego do akwa około 160l
Z chęcią pozbyłbym się welona i kosiarek, ale mam do nich sentyment, ale welon ma już od pyska do końca ogona 10cm, kosiarki odpowiednio po 7, 6 i 4cm, więc dla nich przebywanie w 54l to męczarnia. Czy jezeli sprzedam tylko trzy skalary to aktualna obsada może egzystować w moim akwa czy muszę zrobić poważniejsze kroki?
12
(10.10.2010, 12:56)regaciarz napisał(a): Moja aktualna obsada:
- 5 skalarów( te, które kupiłem dzień po zalaniu akwa wodą, żyją i rosną po dziś dzień)
- welon
- zbrojnik samiec
- parka gupików
- parka mieczyków
- trzy kosiarki
Łohoho fatalnie, zaczynamy:
1. Zbiornik za maly na ryby poza gupikami, juz wyjasniam:
- welon - 150, 200l sztuka
- zbrojnik samiec - 126l minimum
- parka gupików - tu ok, jezeli podobaja Ci sie te ryby mozemy porozmawiac na ich temat.
- parka mieczyków - 112l minimalne.
- trzy kosiarki - 240l minimum
W tym akwarium mozesz trzymac 1 gatunek ryby stadnej, neony, rasbory lub inne, z czegos wiekszego to Ramirezy, ostatecznie harem lub pare Pretnika.
0
właśnie wiem, że fatalnie :/ wszystko przez ojca "doswiadczonego akwarystę", gdybym w porę nie zareagował to byłoby dwa razy więcej ryb. Zastanawiam się nad sklejeniem( mam niemal nieograniczony dostęp do szyb dociętych co do milimetra o grubościach od 3 do 12mm) kostki 50x50x50, akurat mam w rogu miejsce na takie akwarium( ewentualnie wyższe, ale według mnie może okazać się za wysokie w stosunku do długości) a to, które mam aktualnie zostanie na gupiki i inną drobnicę
edit:
czyli i tak musiałbym oddać większość obsady
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.10.2010, 13:56 {2} przez
regaciarz.)
12
Jezeli potrafisz skleic akwarium, znasz sie na szklarstwie czemu nie, przy wiekszej wysokosci przy pozostalych wymiarach moze to nie wygladac az tak estetycznie i moga byc klopoty z czyszczeniem, odmulaniem dna...
http://www.akwaswiat.net/obsada-50l-90l-...17467.html
Osobiscie j/w proponuje rybe stadna, ok 10-12 sztuk, + np otoski lub kiryski i moze pielegniczki.
Wiem cos na temat "doswiadczonych akwarystow" ojcow

Dawniej bylo tak, tak...