• 14 Głosów - 3.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak przygotować kamienie przed włożeniem do akwarium ? Jak sprawdzić czy się nadają ?

Z tego co czytałem i się orientowałem to właśnie łupki są obojętne dla parametrów wody...

Mam pytanie poniewaz kamyki przegotowalem w soli, wsadzielm je spowrotem do wody i wydaje mi sie ze woda jest troche tlusta . Co z tym zrobic??

hm... ja mam kamień z pola i wygotowałem go 2 razy najpierw z solą potem opłukałem ją i jeszcze raz z zwykłej wodzie

Czy mogę wrzucić kamienie z Bałtyku do akwa? Gotowałem 15 minut bez soli.

Fota:

(12.09.2010, 11:07)uniqer napisał(a):  Czy mogę wrzucić kamienie z Bałtyku do akwa? Gotowałem 15 minut bez soli.

Fota:

Można z Bałtyku ale , nie jestem pewien, czy te kamienie nie zawierają czasem rudy metalu to takie miejsca z delikatnym połyskiem, bo jeżeli tak to nie powinno się takich kamieni stosować ... gotowanie w takim przypadku nic nie da

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Powiedzcie mi, czy jeśli wybieram się na skład budowlany po kamienie to mam je sprawdzać na miejscu octem? No bo kupić kamyczki, wymyć, wygotować, a po sprawdzeniu okaże się, że są niedobre. To pieniądze, czas na preparację i szukanie pójdą do kosza.

Ale czy brudny kamień nie będzie się pienił (coś w stylu polewania zabrudzonej rany wodą utlenioną)? I jak to pienienie wygląda? Ma robić się biała piana?

witam chciałem zapytać czy mogę włożyć takei kamienie do akwarium? polałem octem nie pienią się.

Załączone pliki Miniatury

Czy te kamienie mogę dodać do akwarium. Wygotowałem je w soli

Nie pienią się (ocet), ale słychać syczenie i uwalniają się bąbelki powietrza

można

(26.09.2010, 15:10)janek144 napisał(a):  można

odpowiadasz mi czy szkodnik97?

Skocz do: