Sonda: Jak w skali od 1 do 10 oceniłabyś/oceniłbyś baniaczek?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
    Wyniki sondy

• 9 Głosów - 3.89 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[120l Malawi] Brzeg jeziora w wieczornym słońcu:) Aktualizacja (zdjęcia) na stronie 7

Jad? Ja ci wygaldam na zmije? Big Grin
No to sie zastanow, czy powinienies ufac ten sprzedawczni...

"No spoko ale..." kup tylko livingstonii a tamte oddaj...fraibergi wymaga 100cm ....

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

(21.08.2010, 21:14)susel napisał(a):  "No spoko ale..." kup tylko livingstonii a tamte oddaj...fraibergi wymaga 100cm ....

Oj sorry. Mówiąc co ma zostać, oraz przy podwaniu obsady popełniłem błąd.

Nie mam Labidochromis freibergi tylko Labidochromis caeruleus tak zwana yellowSmile

I Yellow potrzebuje 80cm i jest w miare spokojna więc zamieszka w akwa razem z livingstoni.

I na tym oraz zgodnie z zasadami tej galeri zakończmy temat obsady.

Pozdrawiam.

Who fights to long against the dragons becomes a dragon himself...

(21.08.2010, 21:31)Picard napisał(a):  
(21.08.2010, 21:14)susel napisał(a):  "No spoko ale..." kup tylko livingstonii a tamte oddaj...fraibergi wymaga 100cm ....

Nie mam Labidochromis freibergi tylko Labidochromis caeruleus tak zwana yellowSmile

I Yellow potrzebuje 80cm i jest w miare spokojna więc zamieszka w akwa razem z livingstoni.

Pozdrawiam.

Czyli tak:
1!Na dwa gatunki minimum 200l > 100x40/50 dno .
2!Akwa z Malawą powinno się składać wyłącznie z kamieni , korzeniom mówimy nie , bo zakwaszają i zmiękczają wodę.

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Masz małe akwarium i jeszcze je strasznie zagraciłeś. Tło, pomimo, że dla niektórych efektowne zabiera litraż. Tak samo duża ilość skał. Poza tym, te gałęzie/korzenie w akwarium z mbuną zostaną rozgryzione a woda zabarwiona. Obsada, jak już inni zauważyli, tragedia. Zbyt duża ilość zarówno gatunków jak i ryb. Rośliny, to chyba anubias, którego nie sadzi się w podłożu. Wiem, że komentarz nie jest może zbyt budujący, ale akwarium (można zamieścić w tragediach) jest do poprawy. Zarówno wystrój jak i obsada.
Pozdrawiam.

Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)

(22.08.2010, 08:56)mikem napisał(a):  Masz małe akwarium i jeszcze je strasznie zagraciłeś. Tło, pomimo, że dla niektórych efektowne zabiera litraż. Tak samo duża ilość skał. Poza tym, te gałęzie/korzenie w akwarium z mbuną zostaną rozgryzione a woda zabarwiona. Obsada, jak już inni zauważyli, tragedia. Zbyt duża ilość zarówno gatunków jak i ryb. Rośliny, to chyba anubias, którego nie sadzi się w podłożu. Wiem, że komentarz nie jest może zbyt budujący, ale akwarium (można zamieścić w tragediach) jest do poprawy. Zarówno wystrój jak i obsada.
Pozdrawiam.

Tło jest za akwarium, gdybyś łaskawie przeczytał co mam do powiedzenia to byś wiedział. To samo tyczy się obsady (chce zmienić obsade, lecz nie chce oddawać ryb za darmo bo ciężko z kasą dlatego są narazie w tym zbiorniku)... ale nie tylko obejrzeć zdjęcia i pojechać komuś...
I niby co jest tragedią za duża ilość skał? Parametry wody są bardzo dobre, ryby mają się świetnie.
A co do anubiasów. Polega to na tym, że ich korzenie zawierają chlorofil dlatego gdy nie są zakopane w podłożu to rosną szybciej... Na tempie wzrostu mi nie zależy wiec nie widzę problemu... Panie znawco.
Kurde utwierdzam się w przekonaniu, że część osób to tylko wchodzi na to forum, żeby komuś pojechać... .
(22.08.2010, 07:38)Kroczek33 napisał(a):  
(21.08.2010, 21:31)Picard napisał(a):  

Pozdrawiam.

Czyli tak:
1!Na dwa gatunki minimum 200l > 100x40/50 dno .
2!Akwa z Malawą powinno się składać wyłącznie z kamieni , korzeniom mówimy nie , bo zakwaszają i zmiękczają wodę.

Korzeń wg. mnie wygląda bardzo ładnie i w akwarium zostanie. I nie mów mi proszę, że taki korzeń (który jest tego rodzaju, że wydziela znikome ilości zakwaszających substancji) jest w stanie zmienić parametry wody o takich twardościach jak mam ja... Nie ma szans... To już nieodmulone dno może o wiele bardziej zaszkodzić tym parametrom.
Ale ktoś kto próbuje zaistnieć to będzie powtarzał takie głupoty chociaż nie ma pojęcia o chemii...
P.s. Co to jest Malawa? Jakaś ryba?

-ja powiem krótko dla mnie twój baniak prezentuje się świetnie będę tu zaglądał częściej.Pozdrawiam

(22.08.2010, 09:54)krzysztof1966 napisał(a):  -ja powiem krótko dla mnie twój baniak prezentuje się świetnie będę tu zaglądał częściej.Pozdrawiam

Dzięki za miły komentarz.

Naprawde się starałem zakładająć to akwa...
I napewno nie miałem zamiaru przesadnie robić wszystkiego pod wygląd. Dobro ryb jest tak samo ważne, ale trzeba znaleść kompromis.
Przecież akwarium pełni też funkcję ozdobną, a nie tylko edukacyjną. Zresztą jeżeli wszytkim tak zależy na bezgranicznym dobru pyszczaków to niech polecą do Afryki i wypuszczą swoje do jeziora - przecież tam będą się miały najlepiej.

Wybacz, że użyłem odpowiedzi na Twój komentarz do pożalenia się.

Pozdrawiam.

Malawa , malawka , malawiana to wszystko MALAWI Smile

Co do wystroju .... jeżeli korzeń na pewno jest OBOJĘTNY to ustaw go tak aby nie zajmował miejsca,łupki trochę porozrzucaj i zmniejsz trochę ich ilość Smile

No i ta obsada....zostaw sobie tylko yellowki i utwórz harem 1+3/4 i nie dokupuj livingstoni bo akwa jest za małe na 2 gatunki pyszczaków Smile

Staram się Cb zrozumieć ale uwierz - yellowki rosną duże i to akwarium nie będzie świecić pustką.Przy jednym gatunku poobserwujesz ciekawe zachowanie jak np.tarło czy inkubacja ....a 2 gatunkom będzie bardzo ciasno Smile

Pozdrawiam

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

(22.08.2010, 10:47)susel napisał(a):  Malawa , malawka , malawiana to wszystko MALAWI Smile

Co do wystroju .... jeżeli korzeń na pewno jest OBOJĘTNY to ustaw go tak aby nie zajmował miejsca,łupki trochę porozrzucaj i zmniejsz trochę ich ilość Smile

No i ta obsada....zostaw sobie tylko yellowki i utwórz harem 1+3/4 i nie dokupuj livingstoni bo akwa jest za małe na 2 gatunki pyszczaków Smile

Staram się Cb zrozumieć ale uwierz - yellowki rosną duże i to akwarium nie będzie świecić pustką.Przy jednym gatunku poobserwujesz ciekawe zachowanie jak np.tarło czy inkubacja ....a 2 gatunkom będzie bardzo ciasno Smile

Pozdrawiam

Oj dajcie juz spokój z tym korzeniemSmile Nawet gdyby był mocno "puszczający to parametrom wody nic nie zrobi. Ja mam w kranie GH=10 i KH=11, a pH w granicach 7,7. Dorzucam więc tylko troche sody i są świetne parametry. Jeżeli ja Cię nie przekonuje to przeczytaj post Ethnixa o Tandze.

Teraz tak, wystrój zostaje jaki jest, prosiłem o opinie, nie o rozkazy kolejnego rearanżu... Mnie się podoba i to jest najważniejsze. Swoją drogą troszczysz się o pyszcze więc raczej powinieneś odradzać ciągłe przestawianie rzeczy w akwa - przecież to stres dla ryby. Zresztą rozrzucenie kamieni nie zwiększy litrażuSmile a tak ryby mają ładne kryjówki.

I ta nieszczęsna obsada... Ok sama Yellow też mi pasuje, acz jeszcze się zastanowie.

I zostawmy już to, naprawde mnie to męczy. Później ludzie widzą kłutnię i nie wyrażą nawet swojego zdania bo wiedzą, że ich post zniknie w gąszczu przekrzykiwań.

P.s. To był sarkazm z tą malawaSmile

Pozdrawiam.

Skocz do: