Sonda: Jak w skali od 1 do 10 oceniłabyś/oceniłbyś baniaczek?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
    Wyniki sondy

• 9 Głosów - 3.89 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[120l Malawi] Brzeg jeziora w wieczornym słońcu:) Aktualizacja (zdjęcia) na stronie 7

AKTUALNE ZDJĘCIA.

Witam.

Mając na uwadze podpowiedzi użytkowników którzy wypowiadali się na temat mojego akwarium postanowiłem je przearanżować.

Zrozumiałem mój błąd, którym było to iż mając tylko jeden zbiornik i to wcale nie duży chciałem w nim umieścić po trochu z wszytkiego fajnego co widziałem na tym forum czy też w sklepach... wyszedł troche kicz.

Ten aranż przemyślałem dokładnie wcześniej i zabrałem się za zmiany dopiero gdy miałem juz wszystko czego potrzebowałem.

Efektem miało być jakby były to wody bardzo blisko lądu, stąd korzenie które przerosły przez warstwe ziemi i cieńkich skał do wody, oraz troche roślinności bo przecież to miejsce nie głębokie czyli dociera tam jeszcze sporo światła co stwarza prawdopodobieństwo wystąpienia roślinSmile

Może nie wyszło dokładnie jak chciałem, (myśle, że głównie ze względu na mały litraż) ale i tak jestem zadowolony.

Chętnie też znowu wysłucham waszych opinii.

1. Wymiary akwarium:
dł = 85, szer = 35, wys= 40 [120l]

2. Wyposażenie:
- Oświetlenie: Sylwania 18W 3000K (akwarium), Diversa T8 18W (tło)
- Filtracja: Mech - Eheim 2010, Bio - Unimax 250
- Ogrzewanie - Aquael 100W

3. Wystrój:
- Łupek fyllitowy
- korzeń (obojętny dla parametrów wody)
- piasek kwarcowy.

4. Obsada: (jest ona tymczasowa, posłucham rad kolegów malawistów i zostanie w akwa tylko jeden lub dwa gatunki. Nie chciałbym oddawać jednak ryb za daromo jako, że ostatnio ciężko z kasą, dlatego czekając na kupca są one narazie wszystkie tutaj)

- Fauna: 3x Pseudotropheus Socolofi, 3x Labidochromis caeruleus, 3x Metriadima estherae (Red Zebra Red), 3x Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano)

- Flora: 3x Anubias

5. Parametry wody:
GH = 10
KH = 13
PH ~ 8
NO2 < 0,3mg/l (tyle minimalnie mierzy test tetry)
NO3 = 5mg/l

Akwarium jest przearanżowane, lecz woda, piasek i część kamieni pochodzi ze starego zbiornika.

Podłoże to generalnie ciasno poukładane cieńkie łupki, tylko przysypane są piaskiem, wciąż się jednak zastanawiam czy zostawić tak jak jest czy jednak wsysnąć górną warstwe piaskuSmile

Korzeń... nie czepiajcie sie plzSmile on na 100% zostajeSmile

Światło... Niestety zdjęcia nie oddają dobrze, koloru światła które jest żółte (3000K). Musicie mi jednak uwieżyć na słowo, że na żywo to naprawde wygląda tak fajnie ciepło jak w wieczornym słońcuSmile

I zdjęcia...

Pozdrawiam.

Who fights to long against the dragons becomes a dragon himself...

Podoba mi się wystrój akwarium , bo jest na prawdę fajny. Jedyna rzecz jaka mnie bardzo razi, to to że akwarium jest profilowane a ja takich po prostu nie trawię;/ Ogólnie bardzo mi się podobaSmile

"... i księżyc wdrąży się w jej biedne, zakrwawione ciało, a ja zostanę pochłonięty w nieskończoną otchłań głębokich labiryntów pełnych nienawiści i rozpusty..."

Bardzo mi się podoba co to za tło ??/ fajnie oddaje efekt głębi zwłaszcza z prawej strony Smile

Dzięki.

No tak profil jednym odpowiada, innym nie, mnie się akurat podoba... może pogarsza troche wygląd akwa na zdjęciu, ale na żywo prezentuje się IMO bardzo ładnie.

(21.08.2010, 15:07)pawcio449 napisał(a):  Bardzo mi się podoba co to za tło ??/ fajnie oddaje efekt głębi zwłaszcza z prawej strony Smile

DziękiSmile

To jest tło strukturalne, chyba diversy. Kupiłem je razem z akwa kiedy byłem jeszcze totalnym laikeim (teraz bym sobie zrobił sam zamiast płacić grubą kase). Jest ono przeznaczone do akwarium, ja jednak nie chcąc zmniejszać nim litrażu dałem je za akwa i podświetliłem świetlówkaą wyprowadzoną z pokrywy na zewnątrz.
Ogólnie tło jest fajne, a dodatkową zaletą jest to, że ma podobny kolor do łupka fyllitowego.

Pozdrawiam

Akwarium ładne...ogromna poprawa Wink Korzeń na pewno obojętny? Tylko obsada tragiczna...i to bardzo.Ale z obsadą mówiłem co powinieneś zrobić jak widać nie zamierzasz.Masz do wyboru zaledwie kilka gatunków....w jednym haremie 1+3 pomijając to ,że każdy gatunek trzymasz w nieodpowiedniej ilości Smile

Nie wiem jak Ci dalej wytłumaczyć ,że ŻADEN z gatunków które posiadasz nie nadaje się do takiego akwarium.....Nie rób z 120l 375-ciu....

Pozdrawiam

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Te galezie mi tu nie pasuja, tlo tez nie.
Te kamienie z przodu wygladaja, jakby mialy rozbic szybe :/
Obsada masakra

Gdybyście poświęcili chwile na przeczytanie tego co miałem do powiedzenia o obsadzie to nie było by tych głupich narzekań. Zresztą w regulaminie pisze, że nie należy się o tym tu wypowiadać.

Rulezz - Co do gałęzi to nie gałęzie tylko korzeń i mnie się bardzo podoba, tło jest fajne, a kamienie chyba lepsze niż filtry i grzałki hmmm?

Mogłbym rzec korzeń rulezzSmile

Pozdro.

Jak dla mnie garsc galazek, chodzi mi o te kamienie po prawej z przodu, zaslaniaja 2 plan

(21.08.2010, 21:01)RuLeZz napisał(a):  Jak dla mnie garsc galazek, chodzi mi o te kamienie po prawej z przodu, zaslaniaja 2 plan

No zasłaniają Filtr wewnętrzny i rurki z biologa i grzałkę... Nie chciałem zeby to byo widać... Przecież kamienie lepsze nie?Smile

A korzeniak naprawde mi się podoba. Napisałem w opisie jak to widzę, że niby to jest taka prawie płycizna i teń korzeń się tam przebił z poblisku rosnących drzewSmile

Kurcze zauważyłem to na tym forum i troche mnie to dziwi... Wiadomo, jedne rzeczy podobaja się bardziej innym, a innym mniej. Ale po co od razu taki jad który często da się wyczuć w wypowiedziach. Nie można powiedzieć: no spoko, ale ja bym to inaczej widział...

A jeszcze wracając do obsady to jak tylko uda mi się sprzedać te rybki zostanie fraibergi i dokupie livingstoni.
Coż poradze, że sprzedawczyni z zoologicznego której ufam poradziła mi tak a nie inaczej.

Pozdrawiam.

Skocz do: