0
Wielkie dzięki, taką poradę to każdy głupi potrafi dać. Jednym słowem mogę do tego akwarium wrzucić co tylko mi się spodoba, nie przejmując się czy zeżre mi to wszystkie krewetki czy nie, ani czy pasuje to do zbrojników niebieskich i ich narybku. O roślinach już nie mówiąc.
No wielkie dzięki, sama bym na to nie wpadła :/
8
Słuchaj marudo napisałem, żebyś wybrała ryby pasujące do warunków jakie masz w akwarium. Gatunków jest trochę więcej niż gupiki i neonki, wybierz kilka i możesz popytać na forum jak się z resztą obsady skomponują a nie takie pytania w stylu 'co mam zrobić z akwarium żeby ładnie wyglądało?'
0
Czyli jednak facet w zoologicznym miał rację, że ludzie na forach potrafią tylko powiedzieć, że czegoś nie możesz trzymać.
I wydawało mi się, że po nazwie tematu "jaka obsada do Twojego akwarium" mogę oczekiwać, że uzyskam odpowiedź co mogę kupić do zbrojnika i krewetek by wyglądało ładnie i się nie pożarło.
8
(05.06.2010, 23:52)Infer napisał(a): ludzie na forach potrafią tylko powiedzieć, że czegoś nie możesz trzymać.
Więc zastosuj metodę eliminacji i to co zostanie wrzuć do akwarium
Nie oceniaj tak źle wszystkich forumowiczów, prócz mnie nie ma tu chyba żadnego łajdaka
0
Tak to ja się mogę bawić wiekami. Znajdę sobie śliczną rybkę pasującą parametrami, zapytam o nią, a Wy mi powiecie, że jak hoduję krewetki na pokarm, to proszę bardzo. Albo, że zgłupiałam, bo to w ogóle inny biotop. Aż w końcu po długiej selekcji zostaną mi neonki albo jakiś inne mało ciekawe rybki i krew mnie zaleje.
10
Infer, nie rób z siebie pierdoły. W necie jest od groma informacji.
Jeśli wolisz słuchać sprzedawców to nie zawracaj głowy ludziom na forum. Żebyś tylko później nie żałowała i nie pytała nas dlaczego ryby Ci chorują.
Korzystaj z opcji SZUKAJ:
http://www.akwaswiat.net/obsada-100l-150...14418.html
http://www.akwaswiat.net/jak-samodzielni...13129.html
http://www.akwaswiat.net/search.php?acti...order=desc
Masz praktycznie same ryby przydenne.
Zamiast bocji wspaniałych weź karłowate lub pręgowane, ewentualnie w podobnej kolorystyce cierniooczki kuhla. Do tego ławica razbor klinowych (20) i harem któregoś z prętników (1+2) lub zamiast razbor i prętników stado ok 10 brzanek sumatrzańskich lub innych podobnej wielkości.
Odpowiadanie Ci nie jest niczyim obowiązkiem więc niech Cię lepiej krew nie zalewa. Trochę wysiłku własnego nie zaszkodzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.06.2010, 11:30 {2} przez
Kejdi.)
0
Skoro zwróciłam się o pomoc na forum, to znaczy, że nie posłuchałam sprzedawcy.
I w żadnym momencie nie napisałam, że mnie krew zalewa.
Rzobory, jak neonki, nie przeżyły. A o brzankach (podczas wysiłku własnego) wyczytałam, że są agresywne i stresują krewetki. Czy tak jest faktycznie?
Mam pytanie, czy pielęgnice papuzie atakują krewetki?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.06.2010, 12:37 {2} przez
Infer.)
15
(05.06.2010, 04:05)Infer napisał(a): Akwarium:
Pojemność: 150l
Roślinność: anubiasy, windelov, kryptokoryna, rogatek sztywny
Obsada: 3 Bocje Wspaniałe, 3 zbrojniki niebieskie (15 cm), które się żywo rozmnażają, w wyniku czego po akwarium szleje z 11 małych zbrojników oraz krewetki red cherry, które też cały czas się mnożą.
Ogólnie akwarium robi wrażenie, jakby były w nim tylko rośliny - duże glonojady siedzą większość czasu za tłem strukturalnym, małe glonojady robią tylko "ruchome dno" i nic nie pływa, poza bocjami, jeśli się upewnią, że nikogo nie ma w pokoju. A ja jednak bym chciała by coś ciekawego się działo w tym akwarium.
- Bocje zdecydowanie musisz oddać (ale to już wiesz)
Proponowana obsada:
zbrojniki (lub oddaj zbrojniki i kup bocje pręgowane x 6)
12/16 x danio tęczowy (lub pręgowany)
do tego te krewetki i koniec.
15
A czemu nie podać gotowej obsady jak na patelni...?
Zostaw parkę zbrojników i regularnie oddawaj podrośnięte glonojady.
Bocje oddaj, masz za małe akwa.
Proponuję coś takiego:
1.
1+1x Zbrojnik niebieski
2+4x Prętnik karłowaty lub 1+3/4 Bojownik
30x Razbora klinowa
xx Krewetki RC
2.
1+1x Z.N.
15x Żałobniczka lub 30x Bystrzyk czarny
1+4 Kakadu
xx Krewetki Amano lub inne z większych
6
Witam.Właśnie Kupiłam akwarium 160 litrów o wymiarach 100x40x40. Posiadam w starym 25 litrów dwa Skalary, samicę mieczyka, osotka i Zbrojnika Lamparciego.Jaką obsadę mogę do tej grupki dobrać aby moje nowe akwarium było ładne i żywe.Prosiłabym rówenież o obsadę roślin ponieważ mam tylko jedną która i tak jest posiłkiem skalarów
Proszę o Pomoc
Dziękuję
Pozdrawiam Kiciulka85.