3
Masz dużo za dużo.
Oddaj/sprzedaj:
gurami.suma,glonojada,molinezja i piskorki,a będziesz mógł mieć np.:
20xneon
8xkirysek
1+1 ramireza
5xotosek
krewetki
-.-'
6
Witam
Zamierzam kupic akwarium 200 l i utworzyc w nim biotop ameryki srodkowej
Czy nastepujacy sklad bedzie dobry?
- mieczyki: 2+4
- Platki: 2+4
- kiryski: 5
- zbrojnik: 2
Czy moge dodac do tego neonki jak tak to w jakiej ilosci?
Pozdrawiam
8
0
Witam,
Niedawno dostała "w spadku" akwarium od mojej siostry, która nie ma już serca się nim zajmować.
Akwarium:
Pojemność: 150l
Roślinność: anubiasy, windelov, kryptokoryna, rogatek sztywny
Obsada: 3 Bocje Wspaniałe, 3 zbrojniki niebieskie (15 cm), które się żywo rozmnażają, w wyniku czego po akwarium szleje z 11 małych zbrojników oraz krewetki red cherry, które też cały czas się mnożą.
Ogólnie akwarium robi wrażenie, jakby były w nim tylko rośliny - duże glonojady siedzą większość czasu za tłem strukturalnym, małe glonojady robią tylko "ruchome dno" i nic nie pływa, poza bocjami, jeśli się upewnią, że nikogo nie ma w pokoju. A ja jednak bym chciała by coś ciekawego się działo w tym akwarium.
Proszę o poradę odnośnie obsady, oczywiście.
Z góry dziękuje,
Karolina
PS
I z tego co wiem, to wiele razy trafiały do tego akwarium Neony Czerwone, jednak nigdy na długo. Zawsze prędzej czy później zdychały.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2010, 04:10 {2} przez
Infer.)
5
Witaj!
Po pierwsze bocji jest za mało. Dlatego się chowają. A poza tym nie nadają się do tego akwa i musisz je oddać.
Jakiej płci są zbrojniki? Jeśli jest więcej niż 2 samce to jednego trzeba oddać.
Zastanawiasz się czemu neony zdychają? Podaj jaka jest filtracja i temperatura wody. Przypuszczam, że coś im w akwa nie odpowiada i może tu chodzić o twardość i tym podobne, bądź filtracje.
8
Należy powtórzyć za gupikiem96 - 3 zbrojniki to dużo a 3 bocje to mało. Zresztą wspaniałe są za duże na takie akwarium.
Jeżeli podobają Ci się bocje to wymień je na pręgowane, siatkowane, podwójnie pręgowane albo kubotai. A jeżeli już przy bocjach jesteś to może warto przy Azji zostać. Tam naprawdę jest z czego wybierać, przepatrz forum w poszukiwaniu azjatyckich obsad.
0
gupik96 napisał(a):Witaj!
Po pierwsze bocji jest za mało. Dlatego się chowają. A poza tym nie nadają się do tego akwa i musisz je oddać.
Jakiej płci są zbrojniki? Jeśli jest więcej niż 2 samce to jednego trzeba oddać.
Zastanawiasz się czemu neony zdychają? Podaj jaka jest filtracja i temperatura wody. Przypuszczam, że coś im w akwa nie odpowiada i może tu chodzić o twardość i tym podobne, bądź filtracje.
Wśród dużych zbrojników jest tylko jeden samiec.
Filtr to AQUA CLEAR 70 (dawniej AquaClear 300), posiada wkłady filtrujące ( węgiel, gąbka i żwir amonowy).
Temperatura wody to 26 stopni.
A i cały dzień działa napowietrzacz.
5
Filtrujesz węglem? Używa się go jedynie do oczyszczania wody z leków i to przez krótki czas! Zamiast węgla można dać ceramikę. Jedną samicę musisz oddać. Jeśli nie neonki ciągle padały to radzę zbadać Ci wodę pod względem ph, kh i tp.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2010, 13:12 {2} przez
gupik96.)
0
No okej, wymienię węgiel na ceramikę, oddam samice i co dalej? Co mogę hodować? Poza neonami, na które się chyba nie zdecyduję.
pH było badane ze trzy miesiące temu, z tego co wiem i wynosiło 7.5. Pozostałe chyba nigdy nie były sprawdzane.
8
Infer napisał(a):i co dalej? Co mogę hodować?
Popatrz sobie tu:
http://www.superakwarium.pl/encyklopedia-ryb-c11.html dobierz sobie ryby odpowiednie do warunków jakie masz, naprawdę jest w czym wybierać.