• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

Masz dużo za dużo.
Oddaj/sprzedaj:
gurami.suma,glonojada,molinezja i piskorki,a będziesz mógł mieć np.:
20xneon
8xkirysek
1+1 ramireza
5xotosek
krewetki

-.-'

Witam

Zamierzam kupic akwarium 200 l i utworzyc w nim biotop ameryki srodkowej

Czy nastepujacy sklad bedzie dobry?

- mieczyki: 2+4
- Platki: 2+4
- kiryski: 5
- zbrojnik: 2

Czy moge dodac do tego neonki jak tak to w jakiej ilosci?

Pozdrawiam

W ilości ok. 30 szt.

Witam,

Niedawno dostała "w spadku" akwarium od mojej siostry, która nie ma już serca się nim zajmować.

Akwarium:
Pojemność: 150l
Roślinność: anubiasy, windelov, kryptokoryna, rogatek sztywny
Obsada: 3 Bocje Wspaniałe, 3 zbrojniki niebieskie (15 cm), które się żywo rozmnażają, w wyniku czego po akwarium szleje z 11 małych zbrojników oraz krewetki red cherry, które też cały czas się mnożą.

Ogólnie akwarium robi wrażenie, jakby były w nim tylko rośliny - duże glonojady siedzą większość czasu za tłem strukturalnym, małe glonojady robią tylko "ruchome dno" i nic nie pływa, poza bocjami, jeśli się upewnią, że nikogo nie ma w pokoju. A ja jednak bym chciała by coś ciekawego się działo w tym akwarium.

Proszę o poradę odnośnie obsady, oczywiście.

Z góry dziękuje,
Karolina

PS
I z tego co wiem, to wiele razy trafiały do tego akwarium Neony Czerwone, jednak nigdy na długo. Zawsze prędzej czy później zdychały.

Witaj!
Po pierwsze bocji jest za mało. Dlatego się chowają. A poza tym nie nadają się do tego akwa i musisz je oddać.
Jakiej płci są zbrojniki? Jeśli jest więcej niż 2 samce to jednego trzeba oddać.
Zastanawiasz się czemu neony zdychają? Podaj jaka jest filtracja i temperatura wody. Przypuszczam, że coś im w akwa nie odpowiada i może tu chodzić o twardość i tym podobne, bądź filtracje.

Należy powtórzyć za gupikiem96 - 3 zbrojniki to dużo a 3 bocje to mało. Zresztą wspaniałe są za duże na takie akwarium.
Jeżeli podobają Ci się bocje to wymień je na pręgowane, siatkowane, podwójnie pręgowane albo kubotai. A jeżeli już przy bocjach jesteś to może warto przy Azji zostać. Tam naprawdę jest z czego wybierać, przepatrz forum w poszukiwaniu azjatyckich obsad.

gupik96 napisał(a):Witaj!
Po pierwsze bocji jest za mało. Dlatego się chowają. A poza tym nie nadają się do tego akwa i musisz je oddać.
Jakiej płci są zbrojniki? Jeśli jest więcej niż 2 samce to jednego trzeba oddać.
Zastanawiasz się czemu neony zdychają? Podaj jaka jest filtracja i temperatura wody. Przypuszczam, że coś im w akwa nie odpowiada i może tu chodzić o twardość i tym podobne, bądź filtracje.

Wśród dużych zbrojników jest tylko jeden samiec.

Filtr to AQUA CLEAR 70 (dawniej AquaClear 300), posiada wkłady filtrujące ( węgiel, gąbka i żwir amonowy).
Temperatura wody to 26 stopni.
A i cały dzień działa napowietrzacz.

Filtrujesz węglem? Używa się go jedynie do oczyszczania wody z leków i to przez krótki czas! Zamiast węgla można dać ceramikę. Jedną samicę musisz oddać. Jeśli nie neonki ciągle padały to radzę zbadać Ci wodę pod względem ph, kh i tp.

No okej, wymienię węgiel na ceramikę, oddam samice i co dalej? Co mogę hodować? Poza neonami, na które się chyba nie zdecyduję.

pH było badane ze trzy miesiące temu, z tego co wiem i wynosiło 7.5. Pozostałe chyba nigdy nie były sprawdzane.

Infer napisał(a):i co dalej? Co mogę hodować?
Popatrz sobie tu: http://www.superakwarium.pl/encyklopedia-ryb-c11.html dobierz sobie ryby odpowiednie do warunków jakie masz, naprawdę jest w czym wybierać.

Skocz do: