• 16 Głosów - 3.25 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zbyt wysoka temperatura wody dla welonów i innych ryb / obniżanie temperatury

Temperatura w moim akwarium z welonami przekroczyła 27 stopni.Światło wyłączone,pokrywa odkryta,okna zasłonięte...oby pomogło.Obserwuje rybki i na razie jest wszystko ok,jak na te warunki to są dośc ożywione i ruchliwe.Mam nadzieje,że upały prędko się skończąSad

Bo do mnie anioły wchodzą bez pukania i kawę mi słodzą uśmiechem.

U mnie z 25 stopni zrobiło sie 30 stopni ..;/ dolałem zimnej wody ale teperatura zaraz sie zrobila na 30 stopni jak temu zapobiec?

Czy te ryby się usmażą?
Mieczyk hellera
skalar
tetra czarna
neon inessa

Taka temperatura karasiom przecież w niczym nie szkodzi. To jest temperatura idealna do odbywania tarła.

Plastikowa butelka pelna wody - wkladasz do zamrazarki jak zamarznie to do akwa i tak ze dwa razy dziennie i po sprawie. Oczywiscie wielkosc butelki dostosowana do pojemnosci akwa.

Oj widzę, że nie tylko u mnie temp skoczyła Smile Grzałka wyłączona, okna pozasłaniane, a mimo to utrzymuje się temp ok 30 stopni. Czasem skacze o kilka stopni wzwyż. Dobrze, że moim podopiecznym taka temperatura nie zaszkodzi Big Grin

grzałka wyłączona? jeśli posiadasz grzałkę z termostatem to nie potrzeba jej wyłączać Smile

Akwarium 60l:
15X Neon Inessa
6X Gupik
1X Zbrojnik

Ja mam zamontowane w pokrywie dwa mini wiatraczki służące do chłodzenia mostka płyty głównej asusa. Zanotowałem spadek temp. z 30 do 26. Podłączyłem je do najzwyklejszej, starej ładowarki do tel.kom.

U mnie jest podobnie - 28*C w akwarium, a grzałka nie grzeje, rolety pozasłaniane, wieczko od karmienia ryb odsłonięte oraz świetlówka wyłączona. Podmiany już robiłam (wiem, wiem - 2,5l to za mało Tongue), woda była zimna...
Są jeszcze jakieś pomysły? Napowietrzanie włączyć w filtrze?

72l - parę roślin, same glony, ślimaki. Reszty istot żywych nie odnotowano.

Możesz włączyć napowietrzanie, zawsze to większy ruch tafli wody więc szybsze oddawanie ciepła.Jeżeli tylko nie chcesz wytrącić CO2 z wody.

Ja u siebie mam inne rozwiązanie, jeszcze tego na forum nie widziałem.Stateczniki wyjąłem z pokrywy i na dwumetrowych kablach wyprowadziłem pod akwarium.Świecę normalnie(ponad 100W w świetlówkach na 200l akwa świecę 11h na dobę).Rolet nie muszę opuszczać.Z wiatraczkami też próbowałem, aż 3 sztuki zamontowałem w pokrywie, ale nie wiele dawały i ich nie używam.Teraz jak na dworze dochodzi do 40*C to w akwa mam 26-27*C.W awaryjnych sytuacjach wkładam filtr kubełkowy do miednicy z lodowatą wodą, też bardzo dobra metoda.

(01.07.2010, 17:11)ooze napisał(a):  U mnie jest podobnie - 28*C w akwarium, a grzałka nie grzeje, rolety pozasłaniane, wieczko od karmienia ryb odsłonięte oraz świetlówka wyłączona. Podmiany już robiłam (wiem, wiem - 2,5l to za mało Tongue), woda była zimna...
Są jeszcze jakieś pomysły? Napowietrzanie włączyć w filtrze?

Dla ryb które posiadasz taka temperatura nie przeszkadza.

Skocz do: