• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

(08.06.2010, 21:21)schwimmen napisał(a):  ok dzięki

Jeszcze się zapytam o coś innego
Mam oczko ok. 250l a w nim 3 karasie
mam na pewno 1 samiczkę i 1 samca
Ta prawdopodobnie samiczka ma gruby brzuch i pływa niemrawie.
Czy to może być ikra czy coś innego.
Jak ikra to kiedy ona ją zniesie, żeby była chuda.

Oczko jest małe na te ryby ... lepiej je powiększ .

(08.06.2010, 20:22)SnakeX napisał(a):  Obecnie mam:
- 4x żałobniczki
- 15x neonki
- 2x Pielęgniczki Ramireza odmiana złota
- 5x otosek

Gupików juz nie mam. Może być ? To juz pełna obsada czy mogę coś jeszcze dodac ?

Gdyby nie te Żałobniczki było by ok. ta ilość 4 szt to nie stado, a dwa to o wiele za dużo na ten zbiornik. Dodać raczej nic nie możesz to max na ten zbiornik

Witam.
Mam problem z wyborem rybek. Nie interesują mnie pomysły typu: neonki, glonek, gupiki, pretnik itp. Miałam już takie ryby i mam też inne 200 litrowe akwarium zrobione na Ameryke Poł. Nie chcę mieć w jednym i w drugim akwarium takich samych ryb.

Stąd czekam na oryginalne pomysły obsady do tego akwarium :
Wymiary: 60x30x35 cm
Sprzęt: filtr Tertatec 400l/h, grzałka, różnej mocy pompki do napowietrzania, pokrywa z lampą.
Akwarium narazie jest puste, więc nie mam w nim żadnych roślin.

Interesują mnie duże rybki, ale wielkość akwa raczej na to nie pozwala. Nie ograniczam się też tylko do triopikalnego typu, ale musze się z nim najprawdopodobniej pogodzić ponieważ zimnowodne ryby potrzebują znacznie większej przestrzeni. Dziekuję z góry za porady Smile

Dużych rybek do 63l to sobie niewiele znajdziesz Tongue A z innych..
Microrasbory? Małe tęczanki? Może jakieś oryginalne pielęgniczki? Proporczykowce?
Z nierybowatych krewetki wszelakie, sulawezki?

Rzecz jasna, musisz sobie zdawać sprawę, czemu niektóre ryby są mniej popularne, czy to ze względu na ich wysublimowane warunki, szczególną deliaktność czy po prostu cenę. Hodowanie takowych często wymaga większych nakładów finansowych, ingerencjii w parametry wody i sporej wiedzy na ich temat.
Pozdrawiam.

chciałam się poradzić odnośnie planowanej przeze mnie obsady akwa 54l. na dnie żwir, kilka roślin, jeden korzeń, filtr, grzałka, świetlówka - już są. planuję w nim trzymać:
zbrojnik x1
krewetki babaulti x4
sumek szklisty x4
bojownik x1
dodatkowo myślę jeszcze nad piskorkiem x2 ale to chyba kiepski pomysł, bo będzie za mało miejsca przy dnie. co sądzicie o takiej obsadzie? czy bojownik nie zapoluje na sumiki? jakieś uwagi odnośnie ilości?
i proszę o wyrozumiałość, początkująca jestem Smile
Temat przeniesiony do właściwego Działu. Proszę nie zaśmiecać forum i zwracać uwagę gdzie umieszczasz pytanie. -ethnix

zbrojnik x1 zbyt duży na to akwarium
krewetki babaulti x4
sumek szklisty x4 za duże na to akwarium
bojownik x1

(12.06.2010, 22:00)peter10 napisał(a):  zbrojnik x1 zbyt duży na to akwarium
krewetki babaulti x4
sumek szklisty x4 za duże na to akwarium
bojownik x1

o ile się orientuję to są różne gatunki zbrojników, nie planowałam przecież zbrojnika lamparciego, który dorasta do 60cm... chciałam raczej tzw. albinosa, wielkości około 12cm dorosły. to nadal za dużo?
a co polecisz zamiast sumików?

(12.06.2010, 21:53)trilia napisał(a):  chciałam się poradzić odnośnie planowanej przeze mnie obsady akwa 54l. na dnie żwir, kilka roślin, jeden korzeń, filtr, grzałka, świetlówka - już są. planuję w nim trzymać:
zbrojnik x1
krewetki babaulti x4
sumek szklisty x4
bojownik x1
dodatkowo myślę jeszcze nad piskorkiem x2 ale to chyba kiepski pomysł, bo będzie za mało miejsca przy dnie. co sądzicie o takiej obsadzie? czy bojownik nie zapoluje na sumiki? jakieś uwagi odnośnie ilości?
i proszę o wyrozumiałość, początkująca jestem Smile

Jak zbrojnik to tylko otosek x6
Krewetek możesz dać i 10 szt
Sumik szklisty odpada
Bojownika możesz dać i to harem Smile
Piskorek odpada. Zamiast niego można dać kiryski pigmejki nawet 10 szt. Są malutkie i pływaja też w toni Wink

(12.06.2010, 22:27)trilia napisał(a):  o ile się orientuję to są różne gatunki zbrojników, nie planowałam przecież zbrojnika lamparciego, który dorasta do 60cm... chciałam raczej tzw. albinosa, wielkości około 12cm dorosły. to nadal za dużo?
a co polecisz zamiast sumików?

Albinos też spory rośnie . To tylko 54l.
Polecam tak :
6x neon innesa / razbora klinowa
6x kirysek (do wyboru)
2x p.ramireza

A ja proponuję Bystrzyka amandy x10, pielęgniczkę borelli 1+1, kiryski pigmejki x 10 i do tego krewetki RC Smile
Ślicznie i ciekawie a przy tym rybki niewielkich rozmiarów nie pomniejszą optycznie zbiorniczka Wink

Skocz do: