05.02.2010, 20:36
05.02.2010, 21:32
Napisz dane dotyczące zbiornika.
Jak wygląda jego pielęgnacja. Temperatura. Czy wyłączas filtr na noc. Jaka obsada.
Wyciągnij muszelki, bo zatwardzają wodę.
Jak wygląda jego pielęgnacja. Temperatura. Czy wyłączas filtr na noc. Jaka obsada.
Wyciągnij muszelki, bo zatwardzają wodę.
05.02.2010, 21:37
moje akwarium to 200l filtr eheim 2224.Temp. wody jaką utrzymuje to 26 stopni.
Filtra nie wyłączam na noc.Na noc wyłaczam tylko światło. Akwarium ma dopiero jakieś 2-3 tyg więc wody jeszcze nie podmieniałem.Chciałem żeby swoje odstało.
Posiadam 2 mieczyki 2 milinezje 2 duże skalary i 4 małe, motylowca, ze 4 zbrojniki...
Filtra nie wyłączam na noc.Na noc wyłaczam tylko światło. Akwarium ma dopiero jakieś 2-3 tyg więc wody jeszcze nie podmieniałem.Chciałem żeby swoje odstało.
Posiadam 2 mieczyki 2 milinezje 2 duże skalary i 4 małe, motylowca, ze 4 zbrojniki...
05.02.2010, 21:54
nie po zalaniu stała z kilka dni a późnbiej dolałem troche wody później uzdatniacz bakterie i po 2 dniach wpuściłem ryby...
05.02.2010, 23:55
Jak nie jest już tak ruchliwy jak kilka dni temu co był chudy padnie ten zbrojnik o ile ma jeszcze taki wypłowiały kolor. Jak tak wygląda jego dni są policzone. Może nawet dzisiaj w nocy.
06.02.2010, 14:56
Mialem tak samo z mooim glonojadem z tym ze troszke chudszy byl, ale tez bardzo napecznialy i zdechla po 1 dniu
06.02.2010, 16:15
mój jeszcze żyje,oddycha jeszcze ale już po nocy jest chudszy,czy to może oznaczac że przeżyje...
06.02.2010, 16:37
Ma duże szanse przeżyć, jeśli się trochę przyłożysz 
Zbrojnik ma zapewne problemy z układem pokarmowym spowodowane zlą dietą (może za dużo pokarmów mięsnych, brak składników balastowych, mało urozmaicone pożywienie, brak drewna w zbiorniku....)
Jeśli masz możliwość przełóż go do oddzielnego zbiornika i zrób głodówkę. Druga opcja to pozostaw w ogólnym akwarium, podmień 20% wody, nie podawaj żadnych pokarmów rybom przez 3-4 dni. Powinno pomóc. Potem wprowadź do diety zbrojnika podgotowane warzywa typu marchew, kalafior, brokuł, jeśli nie ma żadnego korzonka w akwarium to spraw sobie taki.

Zbrojnik ma zapewne problemy z układem pokarmowym spowodowane zlą dietą (może za dużo pokarmów mięsnych, brak składników balastowych, mało urozmaicone pożywienie, brak drewna w zbiorniku....)
Jeśli masz możliwość przełóż go do oddzielnego zbiornika i zrób głodówkę. Druga opcja to pozostaw w ogólnym akwarium, podmień 20% wody, nie podawaj żadnych pokarmów rybom przez 3-4 dni. Powinno pomóc. Potem wprowadź do diety zbrojnika podgotowane warzywa typu marchew, kalafior, brokuł, jeśli nie ma żadnego korzonka w akwarium to spraw sobie taki.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
06.02.2010, 16:41
Aha rozumiem pokarmów mięsnych im nie daje tylko pokarm płatkowy jbl-a Novo bel i pokarm granulkowany tetramin.Niestety niemam możliwości przełożenia go do innego akwarium gdyż takiego nie posiadam, a akwarium ma dopiero jakieś 2 tyg, czy opłaca się podmieniac wodę....a korzonek dokupie
« Starszy temat | Nowszy temat »