Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Zdjęcie spuchniętego zbrojnika - nie wiem co mu jest.. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Zdjęcie spuchniętego zbrojnika - nie wiem co mu jest.. (/showthread.php?tid=17056)

1 2 3

Zdjęcie spuchniętego zbrojnika - nie wiem co mu jest.. - patryk93431 - 05.02.2010

Od kilku dni mój zbrojnik jest bardzo gruby gdyby miał zaraz pęknąć aż do szyby się nie może przykleić.
Coś mu z tyłu wystaje.Czy on jest w ciąży..Obczajcie fotę...

Proszę o szybką odpowiedz...

[img][/img]

RE: Niewiem co jest mojemu zbrojnikowi... - bomboszek - 05.02.2010

Napisz dane dotyczące zbiornika.
Jak wygląda jego pielęgnacja. Temperatura. Czy wyłączas filtr na noc. Jaka obsada.
Wyciągnij muszelki, bo zatwardzają wodę.

RE: Niewiem co jest mojemu zbrojnikowi... - patryk93431 - 05.02.2010

moje akwarium to 200l filtr eheim 2224.Temp. wody jaką utrzymuje to 26 stopni.

Filtra nie wyłączam na noc.Na noc wyłaczam tylko światło. Akwarium ma dopiero jakieś 2-3 tyg więc wody jeszcze nie podmieniałem.Chciałem żeby swoje odstało.

Posiadam 2 mieczyki 2 milinezje 2 duże skalary i 4 małe, motylowca, ze 4 zbrojniki...

RE: Niewiem co jest mojemu zbrojnikowi... - bomboszek - 05.02.2010

Kiedy wpuszczałeś ryby? Odrazu po zalaniu?

RE: Niewiem co jest mojemu zbrojnikowi... - patryk93431 - 05.02.2010

nie po zalaniu stała z kilka dni a późnbiej dolałem troche wody później uzdatniacz bakterie i po 2 dniach wpuściłem ryby...

RE: Niewiem co jest mojemu zbrojnikowi... - toomeka@wp.pl - 05.02.2010

Jak nie jest już tak ruchliwy jak kilka dni temu co był chudy padnie ten zbrojnik o ile ma jeszcze taki wypłowiały kolor. Jak tak wygląda jego dni są policzone. Może nawet dzisiaj w nocy.

RE: Zdjęcie spuchniętego zbrojnika - nie wiem co mu jest.. - carl - 06.02.2010

Mialem tak samo z mooim glonojadem z tym ze troszke chudszy byl, ale tez bardzo napecznialy i zdechla po 1 dniu

RE: Zdjęcie spuchniętego zbrojnika - nie wiem co mu jest.. - patryk93431 - 06.02.2010

mój jeszcze żyje,oddycha jeszcze ale już po nocy jest chudszy,czy to może oznaczac że przeżyje...

RE: Zdjęcie spuchniętego zbrojnika - nie wiem co mu jest.. - maja - 06.02.2010

Ma duże szanse przeżyć, jeśli się trochę przyłożysz Smile
Zbrojnik ma zapewne problemy z układem pokarmowym spowodowane zlą dietą (może za dużo pokarmów mięsnych, brak składników balastowych, mało urozmaicone pożywienie, brak drewna w zbiorniku....)
Jeśli masz możliwość przełóż go do oddzielnego zbiornika i zrób głodówkę. Druga opcja to pozostaw w ogólnym akwarium, podmień 20% wody, nie podawaj żadnych pokarmów rybom przez 3-4 dni. Powinno pomóc. Potem wprowadź do diety zbrojnika podgotowane warzywa typu marchew, kalafior, brokuł, jeśli nie ma żadnego korzonka w akwarium to spraw sobie taki.

RE: Zdjęcie spuchniętego zbrojnika - nie wiem co mu jest.. - patryk93431 - 06.02.2010

Aha rozumiem pokarmów mięsnych im nie daje tylko pokarm płatkowy jbl-a Novo bel i pokarm granulkowany tetramin.Niestety niemam możliwości przełożenia go do innego akwarium gdyż takiego nie posiadam, a akwarium ma dopiero jakieś 2 tyg, czy opłaca się podmieniac wodę....a korzonek dokupie