• 8 Głosów - 3.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie MIECZYKÓW, dymorfizm płciowy

Odpowiedź na wasze niektóre pytania, piszę ogólnie;

Rozróżnianie płci:

-Jest bardzo proste,samiec z widocznym mieczem na płetwie ogonowej,samica nie posiada takiego miecza ale istnieją przypadki kiedy samica przeistacza się w samca nawet jeżeli wcześniej wydała potomstwo.O tej ciekawej teorii można znaleźć dużo na necie.Osobiście miałem taki przypadek.

Rozmnażanie-tarło:

-Samiec w okresie tarła (bardzo często u tych ryb jest tarło!) opływa samicę zatacza koło tak jak by chciał ją ukłuć swoim mieczem-DOSŁOWNIE.

-Samica u której tylna część u wylotu odbytu jest czarna ( z każdym dniem plamka się powiększa) świadczy o ciąży.Należy obserwować samicę i jej wygląd żeby nie mylić z obfitym obiadkiem który wcześniej zjadła.Słyszałem że były przypadki kiedy to bez samca samica była kotna a to przyczyna wcześniejszych godów.Ale zostawiam to bez komentarza...

-A tu prywatne spostrzeżenie:

Kiedy zauważysz że w tylnej część samiczki odbyt zrobił się gruby koloru białego to znak że zaczęła poród.To prywatna uwaga zaobserwowana kilkakrotnie w moim akwa.Samica wydaje na świat kilkadziesiąt młodych,część z nich rodzi się martwa.Pod koniec porodu należy odłowić samicę ponieważ zjada swoje potomstwo.NIGDY NIE CZEKAJ DO KOŃCA PORODU BO TRUDNO GO OKREŚLIĆ.

Na początku mojej przygody z akwarystyką hodowałem te ryby więc wiem o nich trochę więcej niż ogólne opisy znajdujące się na necie.Jeżeli macie jakieś pytania piszcie do mnie w na prywatną skrzynkę wtenczas odpowiem każdemu indywidualnie.

Zapomniałem dodać,że ryby te bardzo wolno rosną w porównaniu z molinezją.
I jeszcze jedna prywatna uwaga:
Moja samica mieczyka dosłownie 15 dnia każdego miesiąca wydawała na świat potomstwo.Udowodnione kilkakrotnie do momentu pojawienia się w jej obsadzie dwóch innych samic i kolejnego samca wtenczas harmonia jej wylęgu została zakłócona.
Może to nieprawdopodobne ale kiedy zbliżała się data 15...;.....;....;a ja nie byłem w zasięgu kazałem żonie odłowić moją jak ją nazwałem "GRUBĄ BERTĘ" i po upływie kilkunastu minut pojawiały się w okół niej młode rybki.

numi napisał(a):Słyszałem że były przypadki kiedy to bez samca samica była kotna a to przyczyna wcześniejszych godów.Ale zostawiam to bez komentarza...

czyzby w takim razie spotkalo to moja mieczykowa?

Moje akwarium 112l :
1 zbrojnik niebieski
1 mieczyk-ona
2 otoski
3 kardynalki
1 bojownik syjamski-on
3 Prystelka barwna
4 platynki -po parce
2 bocja wspaniala

Nie mam pewności więc nie mogę ci odpisać TAK lub NIE.Wszystko zależy od wcześniejszej obsady bądź towarzystwa.Może wcześniej miała obok siebie samca a to (nie wiem jak długo po fakcie Smile) owocuje.
Trzeba do życia podchodzić realnie...

Witam,
Niedawno zakupiłem mieczyka. Jak się później okazało mieczykową Big Grin
Zauważyłem, że jej brzuch jest dosyć spory, a w dodatku cały czas spokojnie pływa, i chowa się gdzie tylko może. Dlatego nasuwa mi się pytanie czy ona jest kotna? Od razu podkreślam, że ten mieczyk jest nakrapiany i ciężko mi powiedzieć o tej plamie w okolicach odbytu.
Pozdrawiam. Smile

Jeżeli to dorosła samica i przebywała z samcami w jednym zbiorniku, to na pewno jest zapłodniona.

Witam mam pytanie odnośnie mojej samiczki mieczyka już minęły trzy tygodnie od ostatniego miotu samica jest już bardzo gruba(jest kotna) ile jeszcze mam czekać żeby ją przesadzić wiem że ciąża trwa od 4 do 6 tygodni ale czy są przypadki że samica urodzi wcześniej? czy jeszcze poczekać tydzień? dzięki pozdrawiam

Witam zaczynam się hodowlą mieczyków i chciałbym wiedzieć jakie warunki muszą panować w akwarium 60l kupie parke samiec i samica

Po pierwsze nie możesz trzymać mieczyków w 60l...

BaNaNeK napisał(a):Po pierwsze nie możesz trzymać mieczyków w 60l...
Dlaczego/????

Bo masz za małe akwarium?!

Skocz do: