9
mam dwa mieczyki jeden spory juz samiec i najprawdopodobiej samica, ale mala jeszcze. jak rozpoznac u nich dojrzalosc, kiedy spodziewac sie ew potomstwa, jednym slowem, jaaaak???
O wszystko co związane z rozrodem mieczyków pytamy w tym temacie.
Najpierw czytamy.
Nazwa tematu została poprawiona - Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2009, 12:07 {2} przez
Kejdi.)
26
hmm Po prostu jak zauważysz, że samiec zaczyna interesować się samicą, otem będzie miała bardziej okrągły brzuszek i czarną bądź ciemną w okolicy odbytu, ogona. po 4- 6 tygodniach powinien zacząć się poród
(wlasne doświadczenia) a i jeszcze jakie masz akwa i najlepiej dokup jeszcze jedną samice, bo samiec zamęczy Ci samiczke
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
9
mam dla nich osobne akwa 20 litrow, poki co sie soba zupelnie nie interesuja... a ile tak srednio trzeba bedzie czekac? bo nie byli mi w stanie w sklepie powiedziec ile one maja mies,tyg ani nic... :/ czy wiecej niz pol roku
?
26
nieeeee
tydzien dwa gora miesiac;p
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
2
w tym 20 litrowym akwarium dla narybku nie zapomnij umieśćic pompki,filtru i grzałki maleństwa też muszą czymś oddychać przecież ;>
9
oczywiście mają to wszystko
Póki co samica mi się usadowiła pod kamieniem w akwarium, a samiec wiernie "ją strzeże" będąc tuz za nią. Czy to ma jakieś znaczenie dla sprawy? czy to po prostu "tak jest"?
14
alo21 napisał(a):w tym 20 litrowym akwarium dla narybku nie zapomnij umieśćic pompki,filtru i grzałki maleństwa też muszą czymś oddychać przecież ;>
i z tych 20 litrów zrobi się 16 góra 17
to akwarium dla mieczyków jest zbyt małe ...
naturalnym zachowaniem mieczyka nie jest przesiadywanie pod kamieniem,
są to rybki raczej ruchliwe i dobrze czują się w stadzie
do dwudziestki można samicę odłowić na czas, co najwyżej porodu
26
hmm czyli zaczyna interesowac sie po prostu samica
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
9
no niestety już sprawa nieaktualna... zdechły mi mieczyki, cholera wie czemu :/
2
Witam
Mam ładną parke mieczyków, samica jest dość
gruba i lada dzień powinna urodzić młode potomstwo
I tu jest problem....Mieczykowa miała cholernie duży brzuch wiec ją odsadziłem do małego akwa 25 litrowego...są tam kryjówki dla narybku itd. samice jak odłowiłem do małego akwa to brzuch samicy był coraz mniejszy i miała wciąż mocno widoczną to plamke odbytową czy coś tam
Rybka była na początku w ogólnym 65 litrowym temperatura 26'C ...Co zrobić dalej trzymać mieczykową w tym mniejszym akwarium i być dobrej myśli że sie urodzą małe?? Mieczykowej brzuch sie zrobił mniejszy ale nie
za bardzo...
Odpowie ktoś
w końcu??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.05.2009, 21:27 {2} przez
Olek.)