Wydaje mi się, że w chwili obecnej nie ma sensu rozmawiać i sprzeczać się na temat ustawiania kamieni w tym zbiorniku, skoro lada moment będzie przeprowadzka, a trofcie nie przepadają za częstymi zmianami wystroju
mikem napisał(a):Jak dla mnie akwa wygląda sztucznie i nie chodzi mi tylko o te "nawisy" ale także skałki... Ryby spoko ale akwa można by poprawić. Poza tym widzę tworzące sie strefy beztlenowe - więc cyrkulacja do poprawy lub potrzeba ruszać piasek.
Pozdrawiam.
Zerknij sobie na filtrację zbiornika cyrkulacja jest aż zbyt duża, musiałem nieco "przyciszyć" jeden z filtrów, które są 3 w zbiorniku 2x kubeł 1500l/h i 900 l/h oraz wewnętrzny 1100l/h (skierowane w rożne strony). Po za tym NO3, które nie przekracza w tej chwili 20 jest wynikiem bardzo dobrym, biorąc po uwagę, żarłoczne Tropheusy, a parametry PH (8.5-8.6, KH i GH) utrzymują się na stałym poziomie, więc nie wiem skąd pomysł stref beztlenowych, możesz to wytłumaczyć?
No cóż - zauważyłem w piachu...Poziom 20 nie jest wcale dobrym, nie jest zły - ale napewno nie dobrym. Przepływ powyższy jest podawanym przez producenta - jaki jest nie wiadomo - zależy od wkładów. Poza tym wewnętrzny to nie to samo co kubeł Może być na mechanika. Zredukujesz do 0 poziom NO3 przez częstsze podmiany. O żarłoczności pysków nie musisz mi mówić - coś o tym wiem. Pozdrawiam.
Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.01.2010, 10:56 {2} przez mikem.)
mikem napisał(a):No cóż - zauważyłem w piachu...Poziom 20 nie jest wcale dobrym, nie jest zły - ale napewno nie dobrym. Przepływ powyższy jest podawanym przez producenta - jaki jest nie wiadomo - zależy od wkładów. Poza tym wewnętrzny to nie to samo co kubeł Może być na mechanika. Zredukujesz do 0 poziom NO3 przez częstsze podmiany. O żarłoczności pysków nie musisz mi mówić - coś o tym wiem. Pozdrawiam.
- wyloty filtrów są umieszczone po obu stronach zbiornika (na krzyż), i przepływ jest doskonały, jak mówiłem musiałem nieco zmniejszyć jeden gdyż zbyt mocno wiało. Przy braku roślin ze stadem Tropheusów w 300l zbiorniku poziom 0 NO3 jest po prostu nie możliwy, może gdyby zbiornik miał 1000l i 15 szt. Tropheusów
- nie ma takiej fizycznej możliwości, żeby zredukować NO3 do 0, pomimo tego że filtracja jaką posiadam jest potężna jak na ten zbiornik. Gdybyś w takim zbiorniku mógł utrzymać NO3 na 0, myślę że zostałbyś guru w świecie tangańskich akwarystów, Jak widzisz w swojej mniejszej Tanganice jestem w stanie bez problemu utrzymać NO3 bliskie 0, ale to zupełnie inna bajka i inne ryby
- po za tym Tropheusy to nie to samo co pyszczaki (przynajmniej większość) i nie porównywałbym ich przemiany materii. Miałeś Tropeheusy kiedyś?
- nie rozumiem, tez tej uwagi co do filtra wewnętrznego jako mechanika, przecież to jest mechanik tylko i wyłącznie?
Głównym powodem jest to, że Topheusy ogólnie (a moje szczegłonie) zniszczą wszystko co jest nieco zielone Drugi powód jest taki, że w tak mocno alkaicznej wodzie i przy oświetleniu nieco powyżej 0.1 W/l rośliny wiecej gniją jak rosną co ma nieckiewy wpływ na wodę.
mikem napisał(a):No cóż - zauważyłem w piachu...Poziom 20 nie jest wcale dobrym, nie jest zły - ale napewno nie dobrym. Przepływ powyższy jest podawanym przez producenta - jaki jest nie wiadomo - zależy od wkładów. Poza tym wewnętrzny to nie to samo co kubeł Może być na mechanika. Zredukujesz do 0 poziom NO3 przez częstsze podmiany. O żarłoczności pysków nie musisz mi mówić - coś o tym wiem. Pozdrawiam.
- wyloty filtrów są umieszczone po obu stronach zbiornika (na krzyż), i przepływ jest doskonały, jak mówiłem musiałem nieco zmniejszyć jeden gdyż zbyt mocno wiało. Przy braku roślin ze stadem Tropheusów w 300l zbiorniku poziom 0 NO3 jest po prostu nie możliwy, może gdyby zbiornik miał 1000l i 15 szt. Tropheusów
- nie ma takiej fizycznej możliwości, żeby zredukować NO3 do 0, pomimo tego że filtracja jaką posiadam jest potężna jak na ten zbiornik. Gdybyś w takim zbiorniku mógł utrzymać NO3 na 0, myślę że zostałbyś guru w świecie tangańskich akwarystów, Jak widzisz w swojej mniejszej Tanganice jestem w stanie bez problemu utrzymać NO3 bliskie 0, ale to zupełnie inna bajka i inne ryby
- po za tym Tropheusy to nie to samo co pyszczaki (przynajmniej większość) i nie porównywałbym ich przemiany materii. Miałeś Tropeheusy kiedyś?
- nie rozumiem, tez tej uwagi co do filtra wewnętrznego jako mechanika, przecież to jest mechanik tylko i wyłącznie?
Oczywiście, że jest możliwość obniżenia NO3. Wystarczy karmienie z głową, podmiany wody i dobra biologiczna filtracja - w której potęga : twoich filtrów nie ma nic do gadania - liczy się natomiast ich pojemność. Mieszanka moich ryb jest bardzo żarłoczna a ich przemiana materii bardzo szybka...Co do filtra wewnętrznego - mylisz się ponownie. Jest taki zespół ludzi :
Ad Konings, Kaj anderson, Mary Bailey, Lasse Forsberg, Willem Heijns, Frank Warzel i jeszcze kilka osób. Razem napisali książkę, w której jest wątek filtracji dla pysków - wyobraź sobie, że jako "podstawowego" biologa - opisują głowicę z dochodzącą do niej nawiercaną rurką zakrytą gąbką o grubym sicie.
Pozdrawiam.
Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)
Witam pozwole sie przylaczyc gabka jest rowniez dobrym materialem do osiedlania sie kolonii bakterii infiltracyjnych jak rowniez podlorze i inne elementy dekoracyjne, natomiast we wkladach bio stosowanych w kublach ze wzgledu na ich chroipowatosc bakterie maja duzo duzo wiekrza powierzchnie do zasiedlenia wiec tworza nieporownywalnie wiekrze kolonie.Co do stezenia No3 do 50 jest bezpieczne ,odrzywia rosliny czy daje wzrost glonowi nie trujac ryb .Nie da sie utrzymac poziomu niewykrywalnego gdy akwarium jest obsadzone, no chyba ze jest niedojrzale czyli nie przeszło cyklu azotowego. ( nawet chlorowana kranowka zawiera No3 w roznych stezeniach).
elozox napisał(a):Witam pozwole sie przylaczyc gabka jest rowniez dobrym materialem do osiedlania sie kolonii bakterii infiltracyjnych jak rowniez podlorze i inne elementy dekoracyjne, natomiast we wkladach bio stosowanych w kublach ze wzgledu na ich chroipowatosc bakterie maja duzo duzo wiekrza powierzchnie do zasiedlenia.co do stezenia No3 do st.50 jest bezpieczne i odrzywia rosliny czy daje wzrost glonowi .Nie da sie utrzymac poziomu niewykrywalnego gdy akwarium jest obsadzone, no chyba ze jest niedojrzale czyli nie przeszło cyklu azotowego. ( nawet chlorowana kranowka zawiera No3 w roznych stezeniach).
No widzisz - sprowokowałeś mnie do zrobienia testów.
Wynik poniżej na zdjęciu.
co do NO3 na poziomie 50. Czy tu chodzi o 50ppm (mg/l).? Jeśli tak - to gratuluję. Na testach kropelkowych API - 50ppm to stężenie wysokie - szkodliwe.
Natomiast żeby Ci udowodnić jak wyglądają testy zrobione w dobrze prowadzonym akwarium - MOIM - NO2 - 0, NO3 - 0.
Pozdrawiam.