[300l] Tanganika [Dolomitowe wzgórza #post.89 - Zapraszam] -
ethnix - 25.07.2009
Myślę, że czas aby z drżącymi, niepewnymi rękoma i cichym głosem przedstawić mój podstawowy, Kochany zbiornik, Tanganikę
Jest to akwarium biotopowe, tak więc wiem, że nie każdemu będzie odpowiadał specyficzny klimat Tanganicki, który osobiście Kocham: "piękna surowość". Wiem, że nie ma tutaj wielu zwolenników i propagatorów Tanganiki, także tym bardziej cieszę się, że mogę wam zaprezentować, nieco inny zbiorniczek.
Przepraszam od razu za fatalną jakość zdjęć, niestety moja lustrzanka miała straszny wypadek (zmieniła właściciela, nie wiem na kogo?) więc starałem się dwoma "idiot kamerami" zrobić cokolwiek, ale z tego nie da się wiele wycisnąć, jak tylko będę miał nowe lusterko, wstawię normalne fotki co by poniższymi nie psuć wyglądu pojmowanego w/g mnie środowiska Tangańskiego jak i przepięknych i majestatycznych Tropheusów
-
Zbiornik zatankowany: II.2008
-
Wymiary: 120 x 50 x 50 [300l]
-
Filtracja: wewnętrzny: Hagen Fluval 4+ [mechaniczny]
zewnętrzny: JBL Cristal Profi e1500 [biologiczny] zasyp. ceramika
zewnętrzny: JBL Cristal Profi e900 [bufor PH/TW] zasyp. grys koralowy 1.5-2.0 mm
-
Podłoże: biały piasek kwarcowy 0.5-1.0 mm
-
Wystrój: skała wapienna: ok 30-35 kg
-
Oświetlenie: back: Philips Aquarelle T8 30 W
front: T5 13W 6000K
-
Podmiana wody: : 30% /1 tydz.
Do podmian na przemian 1 tydz./Soda - 1/tydz./Sól
-
Parametry wody:
NO3 => 30
NO2 => 0
NH3 => 0
PH => 8.6
KH => 20
GH => 17
-
Temperatura: 26'C
-
Pokarmy:
- Suche:
+ O.S.I. - Spirulina Flakes (płatki)
+ O.S.I. - Spirulina Pellets (granulat)
+ O.S.I - Spirulina Wafers
+ Tropical - Spirulina Forte 36% (płatki)
+ JBL - Spirulina Premium 40% (płatki)
+ Hikari - Cichild Excel (granulat)
+ JBL Novo Rift (pałeczki)
+ Tetra - Phyll (płatki)
+ Sera - Flora (płatki)
+ Sera - Granugreen (granulat)
+ Tropical VegeTabin A
+ Naturefood - Premium Chichild Plant M
+ Dainichi Veggie Deluxe
+ Dainichi Veggie FX
Mrożonki:
+ Cyclop
+ Mysis
+ trzy mix-y własne (zawierające balasty), szpinak, krewetki (czosnek) i inne składniki (Top Secret)
+ parzony szpinak, parzone brokuły
-
Flora: brak

-
Fauna:
Tropheus Bemba x 14
Synodontis Petricola x 6
Aktualizacja 11-03-2010

-------------------------------------------------------------------

P.S. - filtr wew. i wlot/wylot zew są normalnie zamaskowane, atrapami (identyczne jak tło), jest to wtedy zlane z tłem (wstawię fotki później) maskowanie było akurat wyjęte w trakcie małych modyfikacji.
RE: [300l] Tanganika -
Adamx19 - 25.07.2009
OMG ! Piękne akwarium, a te rybcie cud, miód i maliny.
A dlaczego żwir, a nie piach ?
prof.Animal - 25.07.2009
Jak dla mnie za pusto-za mało skał wapiennych i kryjówek dla trofci
ethnix - 25.07.2009
prof.Animal napisał(a):Jak dla mnie za pusto-za mało skał wapiennych i kryjówek dla trofci
Skał jest dużo, być może troche aprarat spłyca obraz i wydają się mniejsze niż w rzeczywistości. (dla przykładu pierwsza grota stojąca po lewej ma wymiary ok. 20/30/20) W praktyce, kryjówek jest wystarczjąco dużo. Każda ryba jeżeli chce znajdzie dla siebie kryjówkę (na przykład odstęp tych skałek od tła tj. ok 15 cm, wszędzie z tyłu są kryjówki) pozatym nie jestem zwolennikiem zawalania całego akwarium kamieniami z moich obserwacji wynika, że Tropheusy zdecydowanie wolą dużo więcej miejsca do goinitw i pływania niż zawalenie 3/4 akwarium skałami, co nie ma najmniejszego sensu i tak naprawdę wcale nie imituje ich naturalnego biotopu, a wyobrażenie akwarysty o nim. Myślę, że najlepiej świadczy o tym, iż wysrój jak i ilość kryjówek jest dla nich odpowiednia oraz czują się bardzo bezpiecznie nie będąc płochliwymi.
Kolejna sprawa jeżeli chodzi o Tropheusy i kryjówki, jeżeli przesadzi się z ilością kryjówek, posiadając dwa stada może zrobić się w akwarium ładna sieczka, kiedy ryby zaczynają o nie zabiegać.
Adamx19 napisał(a):OMG ! Piękne akwarium, a te rybcie cud, miód i maliny.
A dlaczego żwir, a nie piach ?
0.5 mm - to piach kwarcowy w zasadzie, źle dobrane słówko
Marko - 29.07.2009
Bardzo ładne trofcie. W jakim są wieku i jaki masz układ płci w stadach?
rutek315 - 29.07.2009
Akwarium BOMBA !!! Bardzo mi się podoba ,i nie uważam ze jest za mało skał xD Jest w sam raz. Śliczne trofeuski ;P
ethnix - 30.07.2009
Marko napisał(a):Bardzo ładne trofcie. W jakim są wieku i jaki masz układ płci w stadach?
- Tropheus Bemba 3+7 (zakup ok ponad rok temu miały 8-10 cm, aktualnie 10-12 cm, najwiekszy samiec ok 14 cm)
- Tropheus Kasanga 2+6 (podobnie, trochę mniejsze)
- Synodontis Petricola 2+4 (zakup ok. pół roku temu, 6-8 cm w tej chwili ok 10-12, jedzą i rosną na potęgę

)
apri cort - 20.08.2009
Bardzo fajnie, ascetycznie, prosto, oszczędnie w formie i treści. Bez udziwnień, jak na przykład mój nurzańcowy las u muszlowców
ethnix - 27.08.2009
W celu zapewnienia moim kochanym podopiecznym jak najlepszych warunków bytowania dzisiaj uruchomiłem pod moja Tanganiką drugi nieco mniejszy kubełek, JBL Cristal Profi e900. Zasypany w całości 7kg grysu koralowego 1.5-2.0 mm. Ma on spełniać przedewszytkim rolę bufora PH/TW. Chciałbym aby PH i twardość były jak najbardziej stabilne,a jak widzę same wapnie nie dają sobie zbyt dobrze rady z buforwaniem i utrzymywaniem wartości.
Oczywiście dzięki porowatości grysu koralowego, będzie on spełniał rolę dodatkowego filtra biologicznego [wraz z JBL Cristal Profi e1500] i mam nadzieję pomoże w skutecznym utrzymaniu azotanów na bardzo niskim poziomie. Tropheusy do czyściochów nie należą
Będę regularnie badał wartości PH i twardość, mam nadzieję, że dodatkowy bufor przyniesie zamierzone efekty (odpowiednia ilość koralu na wielkość akwarium), w tej chwili PH jest podniesione do zamierzonej wartości 8.5, zoabczymy jak będzie się to utrzymywać.
Dwa Cristal Profi w duecie
RE: [300l] Tanganika [Bufor PH str. 2] -
apri cort - 27.08.2009
Wiesz, podziwiam takie profesjonalne zagrania. Ja nigdy nie mierzyłam żadnych parametrów, mam kilka wapieni i to wszystko. Może tropheusy są bardziej wymagające od muszlowców...?