Sonda: co?
Easy-Life EasyCarbo
JBL BioCO2 Vario Set kompletny zestaw CO2 z dyfuzorem Vario Reaktor
    Wyniki sondy

• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

CO2 - zestawy, pytania sprzętowe, dobierz właściwe rozwiązanie do swojego akwarium

wychodzi że to taka profesjonalnie zrobiona bimbrownia

Młode ampularie do oddania !!!

Nie no jak tak to się nie opłaca za bardzo lepiej zrobić samemu dziękuje za odpowiedziSmile

375 l Od początku :)
http://www.akwaswiat.net/375-litrow-od-p...34071.html
112 l puste.

Producent pisze, że CO2 w JBLu starcza na 45 dni, sama butla z pożywką kosztuje około 24pln - na pewno wychodzi taniej od SERY na tabletki, bo tam 20 sztuk kosztuje około 20pln.
Ten zestaw ma jakąś regulację, czy puszcza się i leci cały czas?

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

OKO50 napisał(a):Producent pisze, że CO2 w JBLu starcza na 45 dni
Faktycznie na tyle starcza. Ale ilość wytworzonego CO2 pokrywa zapotrzebowanie zbiornika do max. 100l.
OKO50 napisał(a):Ten zestaw ma jakąś regulację, czy puszcza się i leci cały czas?
Nie ma regulacji, gaz jest podawany w systemie ciągłym (tak jak w tradycyjnej bimbrowni).

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Cytat:Nie ma regulacji, gaz jest podawany w systemie ciągłym (tak jak w tradycyjnej bimbrowni).
Czyli nasycenie w 50L będzie znacznie większe niż w 100L? Teraz pytanie czy np. w moim zbiorniku 65L nasycenie nie będzie za duże, chodzi mi o to czy można było by spokojnie bimbrownie zostawić bez mierzenia.
Opcja tego JBLa wydaje mi się interesująca, ze względu na małe rozmiary

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

OKO50 napisał(a):Teraz pytanie czy np. w moim zbiorniku 65L nasycenie nie będzie za duże, chodzi mi o to czy można było by spokojnie bimbrownie zostawić bez mierzenia.
Spokoju nikt ci nie zagwarantujeBig Grin
Rozpuszczalność CO2 zależy od kilku czynników, przede wszystkim od twardości węglanowej wody.
Jeśli nie masz bardzo miękkiej wody to chyba możesz spać spokojnie.
Gdyby się jednak okazało, że przy takiej ciągłej podaży masz za dużo CO2 w zbiorniku możesz to nieco regulować zwiększając ruch wody w akwarium.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Mam zamiar kupić butle co2 do akwarium.Mam pytanie czy taki zestaw instalacyjny bez butli będzie dobry ?

http://www.allegro.pl/item853321210_zest...ndard.html

Jestem w tym zielony,więc zwracam się do was o opinie i ewentualne inne oferty

No w końcu zdecydowałeś się Big Grin Bimbrownia dała się we znaki? Big Grin
Taki zestaw jest dobry, ale po co przepłacać Smile na szklanym liczniku bąbelków i zaworku przeciw zwrotnym można oszczędzić już te 40zł. O ile dobrze pamiętam masz chyba akwarium 112L więc wystarczy jakiś mniejszy dyfuzorek, DIY (kostka lipowa + strzykawka), kolejne (na oko) 40zł a efekt podobny, jak nie lepszy przy kostceSmile Z tego zestawu co pokazałeś może być wężyk i reduktor no i ten zaworek precyzyjny Smile a ta szybkozłączka? Też pewnie sprzedający każe sobie za nią nieźle płacić Big Grin
pozdrawiam Smile

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

No fakt.Kostkę lipową mam,zaworek przeciwzwrotny też.Reduktor+wężyk+szybkozłączka+zaworek precyzyjny - tego by mi brakowało.Rodzi się jednak pytanie.Czy nie będzie odrobinę drożej jeżeli kupię ten cały zestaw ? Wszystkich części nie znajdę w 1 sklepie na allegro.Transport + ceny produktów,których mi brakuje będą bardzo przybliżone do tych 184zł (z transportem).Mógłbyś rozejrzeć się i znaleźć odpowiednie zamienniki ? Jak powiedziałem wcześniej - kompletnie się na tym nie znam.Bardzo proszę o pomoc.Dzięki

Z tego co tam jest na tej aukcji to bym tylko kupił reduktor licznik i dyfuzor nic więcej . Poskładaj sobie osobno wszystko i zbędnych rzeczy nie kupuj. Szkoda kasy chyba że ją masz to śmiało możesz brać .
Kup sobie :
Butlę , reduktor , wężyki , licznik bąbelków (z kroplówki zrób) , zaworek przeciw zwrotny i dyfuzor.

Szybkozłączka do reduktora i Precyzyjny zaworek regulacyjny są tam zbędne .

Ja też się na tym nie znałem lecz sam szukałem , czytałem opinie i to mi wystarczyło , weź się za lekturę trochę.

Skocz do: