• 8 Głosów - 3.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie MIECZYKÓW, dymorfizm płciowy

heh Wink a kotnik masz duzy? czy taki normalny ? bo teraz sa takie kotniki ze sie wsadza takie cos do kotnika i nad tym ma byc rybka ktora sie koci , i malutkie poprostu przez szparki przedostaja sie na dol i mozna odlowic samice Wink

'grosz do grosza' Wink albo moze sobie zamienic na inna rybke Wink interes jeest

dzisiaj rano zauwazylem 3rybki w akwarium (mieczyki) co mam robic czy ona juzwszystkie urodziła a może jeszcze nie i odłozyć do osobnego akwa czytałem że porud może trwac kilka godzin pomuzcie szybko

[URL=http://chomikuj.pl/kornelek11?b=1][/URL]

pewnie jeszcze wszystkich nie urodziła chyba że zostały zjedzone

A skąd my to możemy wiedzieć czy już wszystkie urodziła?? Ty widzisz rybę, my nie.

a czy u samicy mieczyka jest tak samo jak u głupika ze jedno zapłodnienie wystarcza na kilka miotow

[URL=http://chomikuj.pl/kornelek11?b=1][/URL]

Samiczka mieczyka raz zaplodniona daje kilka miotów bez dalszych kontaktów z kawalerami. Ale jest tutaj taki problem, że bedzie dawala kilka miotow właśnie po pierwszym kawalerze i nie pomogą kontakty z innymi partnerami. Gupiczka zapłodniona tuż po wykocie da potomstwo po ostatnim apsztyfikancie. nie zaplodniona po wykocie przez innego samczyka bedzie dawac mioty po ostatnim fagasiku.dlatego bardzo ważnym a właściwuie decydującym o satysfakcynującej hodowli jest dobranie dorodnego samczyka do dorodnej dziewiczej panny. Dotyczy to nie tylko rybek.
Cool 

Jak spowodować rozmnażanie mieczyków?
Tematy zostały połączone-proszę nauczyć się korzystać z opcji "SZUKAJ"

jak zauważysz że samiec ugania się za samicą to BYĆ MOŻE spodziewaj się rybek

ja mam ale ich nie rozmnażałem więc nie powiem Ci ale zobacz gdzieś na google

Stosunkowo łatwe w rozmnażaniu. Mioty następują od 4 do 6 tygodni. Jednorazowo samica może urodzić nawet do 150 sztuk młodych, jednakże zazwyczaj mioty są mniejsze. Samicę w ciąży poznajemy po wyraźnie powiększonym brzuchu oraz ciemnej plamie w pobliżu odbytu. Narybek karmimy pylistym pokarmem lub startym żółtkiem jaja kurzego. Młode samce dzielą się na 2 grupy. W pierwszej grupie charakterystyczny miecz i gonopodium wyrasta mniej więcej w czasie kiedy dojrzewają samice. Drugą grupę stanowią osobniki wyglądające jak samice do około 1 roku. Dopiero po tym okresie zaczyna wyrastać charakterystyczny miecz i gonopodium. Samce z drugiej grupy zazwyczaj osiągają większe rozmiary i są bardziej okazałe. Zjawisko późnego ujawniania się tych części ciała, u niektórych samców doprowadziło do błędnego przekonania, że powszechne jest zjawisko zmiany zmiany płci wśród tego gatunku. W rzeczywistości zmiana płci następuje bardzo sporadycznie. Do szerokiego rozpowszechnienia się tego błędnego poglądu przyczyniła się również czarna plama ciążowa występująca zarówno u pewnych gatunków niektórych samic, jak i samców.

akwa 112 L

7 danio
1 welon
2 minory weloniaste
2 razbory klinowe
8 gupików
2 neony czarne
1 kardynałek
6 neonów inessa
3 platki (nie mylić z paletkami)
2 mieczyki
ryb sporo przepełnienia nie ma