• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy ona jest kotna (jest w ciąży) ? Wszelkie pytania na ten temat proszę zadawać tutaj !

(08.02.2013, 17:01)Gupik_86 napisał(a):  dokładnie Smile

Dziękuje za całą pomoc Tongue
Dzisiaj, gdy robiłem sprzątanie, w zamku zauważyłem kilka bardzo malutkich rybek. Podejrzewam, że to może być narybek molinezji złotej, o której rozmawialiśmy kilka dni temu. Rybki są jasnopomarańczowe (jak ta złota molinezja). Są niewielkie, ledwo zauważalne na tle kremowo-brązowego żwiru. Gdy zobaczyłem narybek, od razu postawiłem zamek, żeby im nie "przeszkadzać". Z tego co widziałem, rybek nie było więcej niż 10. Nie wiem również kiedy mogło dojść do "porodu". "Na oko" rybki mają między 3-5mm.
Mam pytania:
-Co mam zrobić z narybkiem?
-Czy mam przełożyć samicę do kotnika (który jest z przedziałką)? Mam też kotnik własnoręcznie zrobiony z siatki, przez który narybek, już by nie przepłynął. Jednak on jest bez przedziałki.
-Jak już mówiłem rybek nie było więcej niż 10. Czy to możliwe, że część dorosłych ryb je zjadło? Jeżeli tak, to co mam zrobić?
-Czym karmić narybek? Mam zwykłe płatki, pastylki i daphnie. (Jeżeli miałbym go zostawić w zamku, to jak go karmić? Może pęsetą wrzucać kilka płatków, albo pastylkę?)

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

teraz jest ciężko cokolwiek poczynić. Mógłbyś odłowić do kotnika młode ( do tego bez przedziałki ) żeby troszkę podrosły i przeżyły i obserwuj czy to koniec kocenia , a do drugiego tak jak rozmawialiśmy wrzuć samicę gupika Smile i niech rosną Smile

I tak ma zostać...

(09.02.2013, 18:33)Gupik_86 napisał(a):  teraz jest ciężko cokolwiek poczynić. Mógłbyś odłowić do kotnika młode ( do tego bez przedziałki ) żeby troszkę podrosły i przeżyły i obserwuj czy to koniec kocenia , a do drugiego tak jak rozmawialiśmy wrzuć samicę gupika Smile i niech rosną Smile

Samicę przełożę do drugiego kotnika (tego z przedziałką). Młodych nie ma szans złapać (są małe i szybkie, pływają bardzo blisko dna).

Mam jeszcze jedno pytanie:
Dzisiaj zauważyłem na szybie między kilka, a kilkanaście "jajeczek". Są koloru szarawego. Mają około 2mm, przemieszczają się wolno, wyłącznie po szybie. Czy to możliwe, że z tego będzie narybek właśnie molinezji złotej, którą niedawno (około godziny temu) przełożyłem do kotnika z przedziałką?

jeśli nie masz innych ryb to zapewne tak bo molinezje nie są żyworodne, dobrze zrobiłeś Smile

jeden z poniższych tematów jest poświęcony rozmnażaniu molinezji, popatrz tam Wink

I tak ma zostać...

(10.02.2013, 11:05)Gupik_86 napisał(a):  jeśli nie masz innych ryb to zapewne tak bo molinezje nie są żyworodne, dobrze zrobiłeś Smile

jeden z poniższych tematów jest poświęcony rozmnażaniu molinezji, popatrz tam Wink

Skoro tamta molinezja była w ciąży, to mogę dostać odpowiedź, czy ta czarna molinezja też będzie miała młode?
Umieściłem ją w kotniku w celu zrobienia załączonych zdjęć.

Dziękuję za odpowiedź Cool

Załączone pliki Miniatury

(09.02.2013, 22:28)Piater17 napisał(a):  Mam jeszcze jedno pytanie:
Dzisiaj zauważyłem na szybie między kilka, a kilkanaście "jajeczek". Są koloru szarawego. Mają około 2mm, przemieszczają się wolno, wyłącznie po szybie. Czy to możliwe, że z tego będzie narybek właśnie molinezji złotej, którą niedawno (około godziny temu) przełożyłem do kotnika z przedziałką?

To na 100% nie molinezje... One są żyworodne.
Może to jakieś ślimaki są. Wstaw zdjęcia.

(10.02.2013, 13:25)marcin0714 napisał(a):  
(09.02.2013, 22:28)Piater17 napisał(a):  Mam jeszcze jedno pytanie:

To na 100% nie molinezje... One są żyworodne.
Może to jakieś ślimaki są. Wstaw zdjęcia.

Niestety nie zrobiłem wczoraj zdjęć. Dzisiaj po "jajeczkach" ani śladu.
Zrobiłem rysunek schematyczny.

Może nabyłeś coś w zoologicznym jak kupowałeś roślinki Smile jakaś ikre haha

I tak ma zostać...

(10.02.2013, 16:46)Gupik_86 napisał(a):  Może nabyłeś coś w zoologicznym jak kupowałeś roślinki Smile jakaś ikre haha

Zależy mi na odpowiedzi na temat czarnej molinezji i jej ew. ciąży

DziękujęBig Grin

Dzięki Gupik_86 za te wszystkie dobre rady. Mam jeszcze jedno pytanie. Zauważyłem, że platka ma duży, większy niż inne brzuch. Widzę też ciemną plamkę. Czy na podstawie zdjęć można powiedzieć, czy ta ryba będzie miała młode?
Mam dwa kotniki, jeden mały, dwuczęściowy (z przedziałką) (kupiony), jednak w nim jest molinezja czarna, o którą też zadaję pytanie, a drugi większy, jednoczęściowy (własnoręcznie zrobiony)

Dziękuję za odpowiedź Cool

Skocz do: