• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

(27.08.2012, 18:07)WOJTEK24 napisał(a):  Dzięki.
A co z parametrami :
pH - kolor między 7,2 - 7,6
KH - brak koloru na skali (ciemny czyli przyjąlem że >20st d)
GH- 16st d

Wildze że nie są OK, ale skoro nawet po podmianie są wysokie czyli mam za twardą wodę tak?
Zmiękczać chemicznie nie chcę - przynajmniej w chwili obecnej - mam więc zostawić?

GH=16 to KH musi być mniejsze od GH. Testy paskowe są bardzo niedokładne.
Twardością i pH się nie przejmuj. pH samo zacznie powoli spadać ale tutaj potrzeba czasu (dużo czasu ). Ja mam w swoim akwarium GH=16 i nic z tym nie robię. To jest woda średnio twarda a więc większość ryb akwariowych nie będzie miało problemu z aklimatyzacją. Zmiękczanie chemiczne tylko przez kwas solny lub podobne, na pewno nie przez cud środki z zoologicznego. Nie myśl o tym.
Na moim przykładzie opisze co ja robiłem gdy założyłem swoje pierwsze akwarium.
Otóż na początku miałem wodę typowo kranową czyli GH=16 KH=12 pH około 7.6. Nic się nie działo, wszystko żyło rośliny ładnie rosły. Do momentu kiedy nie znalazłem forum. Naczytałem się o pH GH KH i innych parametrach no i zaczęło wydawać mi się, że w moim akwarium źle się dzieje. Kupiłem filtr RO do zmiękczania wody. W miękkiej wodzie widziałem już niedobory w roślinach, kupiłem nawozy. Potem stwierdziłem, że mam za mało światła, więc kupiłem belkę. No ale jak to przy dużej ilości światła postanowiłem karmić rośliny CO2 więc kupiłem zestaw wysokociśnieniowy CO2. I wtedy się dopiero zaczęło. Pilnowanie parametrów wody, stężenia nawozów, kontroli pH czy nie spada zbyt gwałtownie, nawożenie roślin, cotygodniowa podmiana wody. Wszystko rosło pięknie, glonów brak ale zaczęło mnie to męczyć. Nie przypominało to relaksu a pracę, której sam sobie narobiłem.
Ostatecznie kupiłem kolejne akwarium, pracuje na ziemi ogrodowej, wodę leję GH=16 ( bo wiem, że taką mam ). Teraz nie podmieniam wody, nie nawożę i czerpię przyjemność z posiadania akwarium.
Dlatego polecam za bardzo o tym nie myśleć i nie zagłębiać się w tajniki akwarium, chyba, że mówimy o akwarium low tech. Polecam poszukać na forach, różnych artykułów i zapoznać się z tym systemem prowadzenia akwarium.

No wodę masz strasznie twardą są na to naturalne sposoby ktoś jużo tym na forum pisał

(27.08.2012, 20:43)klosek napisał(a):  No wodę masz strasznie twardą są na to naturalne sposoby ktoś jużo tym na forum pisał

klosek, nie wprowadzaj ludzi w błąd. GH=16 to zaledwie woda średnio twarda a nie strasznie twarda.
Właśnie dzięki takim postom jak Twój ludzie głupieją i wpadają w szał polepszania czegoś co jest już dobre.

(27.08.2012, 18:07)WOJTEK24 napisał(a):  Dzięki.
A co z parametrami :
pH - kolor między 7,2 - 7,6
KH - brak koloru na skali (ciemny czyli przyjąlem że >20st d)
GH- 16st d

Wildze że nie są OK, ale skoro nawet po podmianie są wysokie czyli mam za twardą wodę tak?
Zmiękczać chemicznie nie chcę - przynajmniej w chwili obecnej - mam więc zostawić?

wystarczy podmieniać na wodę demineralizowaną (np. po filtrze RO) nie trzeba żadnej chemii.

niedojrzałe akwarium = zmętnienie
im twardsza woda tym zmętnienie trwa dłużej (taka woda zawiera więcej składników odżywczych, dodatkowo karmiąc ryby dokarmiasz pierwotniaki ...

ogranicz do minimum podawanie pokarmu
i jeżeli możesz to podmieniaj wodę z dolewką wody z RO

częstsze podmiany, jeżeli masz twardą wodę, tylko podtrzymują pierwotniaki przy życiu ...

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Też mam problem z mętną wodą i nie wiem o co chodzi.

woda 25 stopni

mrożonym pokarmem dla ryb, a krewetki karmię pałeczkami i kulkami (specjalny pokarm dla krewetek) po za tym czasami warzywa

podmiana wody co tydzień w ilości 1/3, 1/4 (woda ze studni oligoceńskiej po kilku dniach odstania)
ostatnio kupiłem odmulacz z pompką ale jakoś nie działa tak jak powinien

woda jest lekko mętna

akwarium u mnie jest już chyba z miesiąc, u byłego właściciela było ponad 2 lata ale w takim stanie je kupiłem

54 l

molinezja i mieczyki + glonojad - w sumie ok 8 rybek

żywych roślin trochę jest, prawie całe akwa zawalone, poprzedni właściciel ich wcale nie przycinał, jest rogatka coś jeszcze z tym ze nie znam nazwy

żadnych preparatów nie stosuję

parametów wody niestety nie znam bo nie posiadam żadnych testów, a nie zamierzam płącić 50 zł za jakiś mały teścik kropelkowy, dlatego cały czas szukam czegoś taniego

filtr mam standardowy, taki sam jak we wszystkich małych krewetkariach. Aquael pat mini
Z tym że filtr wyłączam na noc jak idę spać bo jestem wyczulony na wszelkiego rodzaju dźwięki i przez filtr nie mogę zasnąć
Grzałki nie stosuję a podłoża nie znam

A może trzeba częściej czyścić filtr bo czyszczę raz w tygodniu, przy podmianie wody, bądź na próbę założę jeszcze jeden bo kupiłem ostatnio małe krewetkarium które jest przeznaczone na kotnik i do odchowu młodych (z tym że jeszcze nie zostało zaaranżowane)

(19.11.2012, 01:50)kobra.wawa napisał(a):  54 l

molinezja i mieczyki + glonojad - w sumie ok 8 rybek
Niestety, żadna z tych ryb nie nadaje się do tak małego zbiornika.

(19.11.2012, 01:50)kobra.wawa napisał(a):  Z tym że filtr wyłączam na noc jak idę spać bo jestem wyczulony na wszelkiego rodzaju dźwięki i przez filtr nie mogę zasnąć

I tu masz najprawdopodobniej odpowiedź. Filtry przystosowane są do ciągłej pracy. Oznacza to, że mają być włączone przez cały czas.

Filtr czyść jak zauważysz zmmniejszenie wydajności tylko nie ma sensu czyścić go co tydzień i jeszcze czyścisz pewnie pod wodą z kranu ?

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Oczywiście że pod wodą z kranu, bo niby pod jaką inną, tej wody z akwarium nie użyję bo dla mnie nie ma sensu, w końcu to ona jest zanieczyszczona więc brudną wodą filtra nie wyczyszczę. Co prawda woda z kranu ma w sobie kamień ale w niej tylko czyszczę filtr i płuczę gąbkę (po czym wyciskam tak mocno jak tylko mogę) więc to nie powinno mieć wpływu na wodę.

Zresztą mętna woda jest po poprzednim właścicielu i coś mi mówi że to może być wina podłoża. Aczkolwiek chyba zrobię mały eksperyment z podmianą wody co drógi dzień tak przez miesiąc i zobaczę co się stanie. A jeśli i to nie pomoże to założę zbiornik od początku bo ostatnio kupiłem zbiorniczek 10 L z przeznaczeniem na kotnik i odchów młodych wiec się przyda

Przeczytałeś mój post??

Przynajmniej gąbkę z filtra należy czyścić w wodzie z akwarium ponieważ znajdują się na niej pożyteczne bakterie które pomagają w przetwarzaniu szkodliwych związków.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Skocz do: