• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

tak to ospa, radzę podnieść temp i zrobić kąpiel z zieleni malachitowej, tu poczytaj jeśli chcesz http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm część neonów na pewno padnie

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Preparat CMF firmy tropical . Temperatura kąpieli 27-30 C .

wytrzymają do poniedziałku? dopiero wtedy kupię preparat.

Kidy zobaczyłeś że są chore ?

Witam.
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu.Tydzień temu zakupiłam parkę Ramirez.Zaobserwowałam,że samiec od kilku dni ociera się o korzenie i rośliny.Poczytałam trochę w necie na temat ospy,ale moja rybka nie ma jak na razie żadnych innych objawów tj. białych kropek itp. Czy mam podać profilaktycznie jakieś lekarstwo przeciw ospie?A może to inna choroba?Dodam,że rybka jest wybarwiona,apetyt jej dopisuje,płetwy nastroszone,nie podkulone.

Bo do mnie anioły wchodzą bez pukania i kawę mi słodzą uśmiechem.

Ja profilaktycznie stosuję . Zanim wpuszczę rybki do zbiornika ogólnego trzymam je w akwa 60 l dodaję tego preparatu .
Miałem nie raz ospę rybią i teraz wolę sprawdzić czy rybki są zdrowe .

(28.01.2012, 20:14)Lukaszbmw3 napisał(a):  Kidy zobaczyłeś że są chore ?

wczoraj

(28.01.2012, 20:19)domina35 napisał(a):  Witam.
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu.Tydzień temu zakupiłam parkę Ramirez.Zaobserwowałam,że samiec od kilku dni ociera się o korzenie i rośliny.Poczytałam trochę w necie na temat ospy,ale moja rybka nie ma jak na razie żadnych innych objawów tj. białych kropek itp. Czy mam podać profilaktycznie jakieś lekarstwo przeciw ospie?A może to inna choroba?Dodam,że rybka jest wybarwiona,apetyt jej dopisuje,płetwy nastroszone,nie podkulone.

tak to ospa, a ramirezy są bardzo podatne na nią, może na początek podnieś tylko temperaturę do 28st ale stopniowo, 2 stopnie na 1,5 godziny i obserwuj...
(28.01.2012, 19:59)yankees649 napisał(a):  wytrzymają do poniedziałku? dopiero wtedy kupię preparat.
do poniedziałku choroba się na pewno sporo rozwinie, nie masz preparatu- podnieś temperaturę, tak jak już pisałam -stopniowo do 28-29st, zacznij już teraz

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

zastosowałem zieleni malachitową, w poniedziałek, czy podczas kuracji robić podmiany wody, bo dziś jest dzień w którym robię cotygodniową podmiankę, czy wstrzymać się do zakończenia leczenia, a jeżeli już podmiana to ile procent wody? ? Kropki z neonek znikły po trzech dniach, czy to oznaka, że kuracja działa, aczkolwiek jedna z nich padła.

pomoże ktoś
sorki za post pod postem

Skocz do: