Sonda: co?
Easy-Life EasyCarbo
JBL BioCO2 Vario Set kompletny zestaw CO2 z dyfuzorem Vario Reaktor
    Wyniki sondy

• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

CO2 - zestawy, pytania sprzętowe, dobierz właściwe rozwiązanie do swojego akwarium

Witam
Mam zestaw Co2 kompletny ale mam jeden problem z zaworkiem precyzyjnym firmy Tekma (zaworek jest cały metalowy) gdy go wyreguluję na ilość 2 babelek na sek to po 2 dniach jest 1b/sek a po paru dniach 1b/5 sek dlaczego się tak dzieje albo co mam z tym zrobić proszę o odp.

Wymienić zaworek albo dać do reklamacji bo chyba nic innego sensownego nie zrobisz. Miałem ten zawór bo dostałem w zestawie CO2 i o ile jego jakość pozwalała na bezproblemową regulację 3b/s to niżej już było ciężko. W obecnym Camozzi nawet 1b/10s nie stanowi żadnego problemu. Zawór TEKMA i tak jest nie najgorszy bo niektórym działa całkowicie bezproblemowo ale w starciu z Camozzi ogólnie wypada słabo.
Tak z ciekawości to pokombinuj jeszcze z ciśnieniem jakie dajesz z reduktora bo może przyczyna nie leży w zaworku. Być może reduktor też nie daje stabilnego ciśnienia i wtedy jakikolwiek zaworek będzie miał problemy z utrzymaniem nastawionej ilości bąbelków.

Mam pytanie jakie dawkowanie CO2 powinno być w akwa 200 ile bąbelków na sekunde??

A możesz mi to jakoś wyliczyć wiedząc że KH mam 7 a pH 7,6-8 ?
Znalazłem w necie ze optymalna zawartość CO2 to 15- 25 ppm u mnie wyszło 5.27496 ciekawe ...

Mam butlę CO2 5KG jest całkowicie pełna, jak na reduktorze ustawię odpowiednią ilość bąbli to po paru godzinach wszystko się rozjeżdża...
Nie mam zaworka precyzyjnego, czy jak kupie taki zawór to wtedy będzie dało się dobrze ustwić na stałe ilość wpuszczanego gazu?
Jaki do tego zawór polecacie ?

Towarzyskie 112L -> <strona w budowie>
Towarzyskie 54L -> http://www.akwaswiat.net/-54l-ogolne-sna...20155.html
Krewetkarium 12L -> http://www.akwaswiat.net/-12l-krewetkari...22930.html

Chcę kupić kompletny nowy zestaw CO2 do 112l akwarium.Proszę o jakieś wskazowki,linki,propozycję.Dodam,że kompletnie się na tym nie znam,a jedynie chcę poprawić jakość swojego akwarium.Za wszelkie porady serdecznie dziękuję Smile

Akwarium 112l profil Lt
podloże;żwir na ziemi ogrodowej
flora;cryptokoryna,zabienice,anubias,nadwodka szerokolistna,kilka innych prostychy w hodowli
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2

Generalnie butla to butla (nowa a nie tuning gaśnicy) więc tu masz całkowitą dowolność chociaż butla mniejsza niż 1,5 kg jest bez sensu bo będziesz biegał często napełniać. Z kolei wielkie 6 albo 10kg zagracają pokój. Reduktor może być z jednym zegarem bo ten drugi pokazuje ciśnienie w butli które jest w zasadzie stałe a spadnie dosłownie z dnia na dzień i dopiero wtedy zobaczysz, że butla jest pusta (bez tego zegara też to przecież zauważyszSmile). Nie kupuj żadnych z rotametrem bo to po prostu nie działa przy tak małych przepływach i tylko psuje wygląd. Co do marki to ja miałem zwykły chiński (standard w większości zestawówi) mi działał bez problemu. Unikałbym wszystkiego co jest sygnowane marką Pneumatic. Jak chcesz elektrozawór to proponuję sprawdzony ACL. Zaworek precyzyjny też metalowy (tu polecam Camozzi) a nie plastik i wszystko złączyć na sztywno. Poszukaj na Allegro to są tak wyposażone gotowe zestawy. A jak masz kubełek to z czasem możesz zainwestować w reaktor i uzyskasz większą rozpuszczalność oszczędzając siłą rzeczy gaz. A jak chcesz to całkowicie zautomatyzować to wstawiasz komputer pH ale odbiera to nieco (według mnie) przyjemność z doglądania parametrów w akwarium i czyści dość znacznie zasoby portfelaBig Grin

Jak napisalem-malo sie na tym znam Smile Dosć zawile to co napisałeś Oskat 777 powyżej.Na początek poproszę coś prostego,malo obslugowego,bezpiecznego,dobrego i w srdniej cenie...jakiś gotowy zestaw może? propozycje...

Akwarium 112l profil Lt
flora;cryptokoryna,zabienice,anubias,nadwodka szerokolistna,kilka innych prostychy w hodowli
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2

Jak będę na kompie to wrzucę bo w telefonie to mam dużo zabawy żeby kopiować i wklejać linki. Póki co to pooglądaj sobie filmy na YT jak się montuje takie zestawy i trochę poczytaj (od tego w zasadzie trzeba zacząć chcąc się bawić w CO2) a mój "enigmatyczny" tekst stanie się dla Ciebie bardzo prosty i zrozumiały.

EDIT:
Zgodnie z obietnicą polecane zestawy:
http://allegro.pl/zestaw-co2-premium-exc...32867.html
http://allegro.pl/maxi-plant-zestaw-co2-...58403.html

Jeżeli uważasz, że nie potrzebujesz np. elektrozaworu to szukaj podobne komplety ale bez niego. Generalnie w pierwszym linku jest to co według mnie jest warte uwagi (tylko 2-zegarowy reduktor nie jest niezbędny ale niczemu nie przeszkadza). Ja akurat dla odmiany nabyłem dokładnie taki sam komplet jaki podałem w drugim przykładzie ale z czasem wymieniłem chociażby zaworek z TEKMA na Camozzi więc proponuję od razu zainwestować nieco więcej.

Dzięki Oskar 777 za te linki.Ten pierwszy zestaw jest chyba na miarę moich mozliwosci finansowych Smile powiedz Mi jeszcze czy takie Co2 chodzi 24h na dobe? czy jak to sie wogle ma?...rzeczywiscie muszę wpierw o tym poczytać Smile czy taki system rzeczywiscie porawia jakosc roslin?

Akwarium 112l profil Lt
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2

Skocz do: