• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne

Wykluczone Wink

to mam go zostawić żeby sobie tak rósł , tylko odrosty z łodyg małego rogatka mogę oderwać i posadzić?????

Oczywiście, że można Big Grin a ze strony Kejdi to była malutka ironia. Z rogatkiem jest jak z większością łodygowców, tniesz w pół i sadzisz w podłożu.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

noto ok przytnę w połowie i wsadzę z powrotem w podłoże

nulek3- jeżeli chodzi ci wielkość to 126l

WitamSmile
Mam problem, jak przycinać Lysymachię? Korzenie czy gałązki?
Siemka
Kupiłem sobie ładną Lysymachię może ktoś mi pomóc jak ją pielęgnować?( mam 45 litrów, molinezje, gupiki, glonojady)

Posty zostały połączone - nie zaśmiecaj forum_Olek

Hej,ostatnio patrząc na moje meszki postanowiłem coś zmienić z ich wyglądem ,i tu mam pytanko ma ktoś jakieś doświadczenie z przycinkom chodzi mi o formowanie zaokrąglanie itd ma to jakieś znaczenie pod względem szybkości rośnięcia ?

jedno wiem, swój ciąłem normalnie i ładnie rósł. potem zjadły go glony ale to inna sprawa Smile wywaliłem mech , jednak do teraz znajduje nitki mchu, mimo że wciaz go wyciagam, dobrze wyczysc po przycince

Tniesz jak chcesz. Możesz przycinać i formować jak żywopłot. Mech staje się wtedy bardziej gęsty. Pamiętaj, że im głębiej będziesz ingerował w mech tym bardziej natrafisz na brzydkie, brązowe kawałki niedoświetlonego mchu. Czyli wszystko z głową trzeba robić.

60L/240L/340L. Nie znam się. Nie chcę wiedzieć. I ja Ciebie też.
Andrzej Vader Łódź

"Mchy rosną w różnym tempie i przycinkę powinniśmy dostosować do tempa wzrostu. Warto systematycznie przycinać mchy, aby wzmóc ich wzrost. Dzięki temu mchy będą gęstsze i ładniej wybarwione. Można również wyrywać nadmiar gałązek ale wtedy naruszamy całą darń i przez to można zachwiać wzrost i ewentualnie formowanie mchu.

Warto co jakiś czas zerwać całą darń z korzenia i wyczyścić całość poprzez przepłukanie. Tak wyczyszczony mech powinniśmy podzielić na mniejsze porcje i od nowa rozsadzić na korzeniach. Dzięki temu zabiegowi możemy podwoić lub nawet potroić ilość naszego mchu, który będzie mógł dalej się rozrastać."

http://novina.pl/art_mosspa.html

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

A ja mam takie pytanko - dlaczego po przycince peacock moss mi zbrązowiał i ogólnie część gałązek 'uschła'? Dodam jeszcze że reszta roślinek ma się świetnie :|

Skocz do: