• 1 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Agresja neonów innesa. O co chodzi ???

Nie przesadzaj z tymi najlepszymi fachowcami. Neony skladaja ikre rowniez w ogolnym, jesli tylko maja okazje i mozliwosc, tzn. woda nie jest zbyt twarda i jest wlasciwy zestaw ryb, dojzale do rozrodu samice i samce. Inna sprawa co sie potem z ta ikra dzieje.
Poczekam az podasz wiecej informacji, juz dowiedzialem sie o tym ze bylo 30C zobaczmy co bedzie dalej.
Ale juz ci napisze ze trzymanie zyworodek z neonami to nienajlepszy pomysl. Inne wymagania wodne i duza przemiana materii zyworodek zle robia reszcie obsady.

Pozdrawiam ZHO
www.akwa.aip.pl Prawdopodobnie najstarsza strona o rybkach po polsku. Mam 200 l Amazonia.
www.akwa.cba.pl Nowy projekt.

Przepychanki wśród samców nie są niczym nadzwyczajnym i nie macie czym się stresować. Co do składania ikry to jest tak jak napisał zho, ikrę złożą wszędzie i to bez problemu. Problem zaczyna się dopiero przy próbie utrzymania ikry i wychowania narybku.

Właściwie to ja się źle wysłowiłem bo o to mi chodziło że nie odchowasz tej ikry. A nie że wgl nie dojdzie do złożenie jej.

112 l ogólne ; ]
25 l krewetkarium z bojownikami ; >

(29.07.2010, 19:09)Tomesław8 napisał(a):  A możesz to dokładniej opisać jak to wyglądało gdzie był ten "brokat" i czy jeszcze miały inne objawy etc. ??? Proszę o odpowiedź Smile.
A i proszę też o opisanie zachowania neonów w okresie godowym bo to właśnie jest mój główny podejrzany Wink
Z góry dzięki .

Tomek.

Aha, przypomniało mi się że w ostatnich dniach temperatura dobijała nawet do 30-stu stopni celsjusza. Może to też odgrywa jakąś znaczącą rolę?

"Brokat" był głównie na płetwach, troche na grzbiecie (wyglądało to dokładnie jak srebrny brokat do włosów. Podobnie wygląda ospa, ale moje rybki szybko straciły oznaki choroby po kąpieli w ichtio - 15h w 10l wiadrze wody z dodatkiem 2ml ichtio i 2 dni w ogólnym 160l z dodatkiem 10ml ichtio), . Ryby stały się agresywne względem siebie, przepływając obok siebie zaczynały nacierać na siebie (bez obgryzania płetw). Teraz jest już ok Smile

(29.07.2010, 23:42)kaj360 napisał(a):  Moje neony w taki sposób jak ty mówisz po prostu się bawią . A na pewno to nie jest żaden okres godowy ponieważ neony potrafią rozmnożyć tylko najlepsi fachowcy . Nie możliwe by rozmnożyły się w zwykłym akwarium tak po prostu.
Tak jak wynikło z reszty postów neony złożą ikrę ale nie odchowam narybku- wiem, i wiedziałem od samego początku, no ale przecież każda ryba ma taki czas kiedy jest bardziej nastawiona na rozmnażanie. Poprawcie jeśli się mylę Smile.
A co do tego problemu.. Rybki już nie są takie agresywne wobec siebie, tylko niektóre, lecz zauważyłem ocieranie się i białe kropki, więc od razu wlałem ichtio. Myślę, że to było przyczyną takiego zachowania. Może kulorzęsek zaatakował parę osobników mniej więcej w tym samym czasie, rozwinął się i opuścił rybki więc im ulżyło i zachowują się normalnie. A resztę dopadł kiedy indziej i stąd to zachowanie. Proszę o potwierdzenie lub obalenie mojej teori Smile.

Co do parametrów wody to:
pH-7
NO2- niezmierzalne
NO3 - 25 mg/l
temperatura- w granicach 24*C lecz w upalne dni jest wyższa średnio o 3 stopnie
niestety nie posiadam testów twardości wody.

Tomek.

Edit:
Dziś jeszcze raz zmierzyłem poziom azotynów w wodzie i okazało się, że tamten pasek był wadliwy i nic nie wykazał bo inny pokazał 0,5 mg/l, Sad. Akurat dziś był dzień wymiany wody więc obserwuję rybki i co widzę?? Neonki jakby cudownie ozdrowiały !!. Kropki zniknęły po kilku godzinach po zmianie wody, jedyne co mnie zaciekwaiło skąd taka reakcja (białe kropki) ryb na azotyny. O ocieraniu słyszałem ale nie o białych kropkach. Dla bezpieczeństwa rybki dalej kąpią się w mniejszym o połowę stężeniu ichtio niż pisze na opakowaniu. Zastanawiałem się dlaczego tak wzrósł poziom azotynów i zmalał azotanów więc szukałem w pamięci co robiłem z filtrem i przypomniałem sobie że przez przypadek gdy go czyściłem oblałem media wodą z kranu. Za jakiś czas włożę węgiel do filtra aby wyciągnąć ichtio z wody a potem doleje biostartera. Czy dobrze myślę ????

I moje pytanie. Jak mam zbić poziom NO2 i NO3 na czas gdy bakterie nitryfikacyjne jeszcze się nie zregenerują ????
Proszę o odpowiedź.

Tomek.

Edit:
Witam ponownie. Chciałbym podsumować temat Smile. A więc tak: Oglądałem wiele filmików, które przedstawiają neonki i zauważyłem takie same zachowanie jak u mnie. Ta " agresja " okazała się po prostu zabawą tak jak jeden z forumowiczów napisał. Poziom NO2 zbiłem solidną podmianą wody i dodaniem tabletek z bakteriami do filtra, kontroluję cały czas na bieżąco. Wynik waha się teraz od 0,0 do 0,1 a więc całkiem normalnie. Co do ocierania to też zauważyłem na niejednym filmiku więc uznałem że po prostu one tak lubią od czasu do czasu się otrzeć, tak samo jak u mojego znajomego. Kropki znikły i nie wróciły do teraz więc nie martwię się nimi. Będę obserwował rybki i zainterweniuję jeśli znowu się ukażą, ale wątpię w to Smile. Agresywne zachowanie neonek które okazało się zabawą, zaniepokoiło mnie, ponieważ neonki są moim ostatnim nabytkiem sprzed ok. miesiąca (w tym 2 tygodnie kwarantanny) i nie wiedziałem, że te rybki się w taki sposób bawią.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc Smile

Pozdrawiam Tomek.

Proszę o zamknięcie tematu Smile.

Akwarium 126l.
11x Neon innesa
10x Rozbora klinowa
8x Gupik (czekam na małe)
5x Mieczyk
5x Kirysek pstry
2x zbrojnik niebieski

Nie zakładam nowego tematu więc napiszę tutaj: Czy jest to możliwe, żeby neonek wyskoczył z akwarium z pokrywą. gdy wymieniałem dzisiaj wodę znalazłem go z tylu akwarium. Nie mógł by mi wypaść przy wymienianiu, bo był cały z kurzu i wysuszony. Mógł wypaść przez tą szparkę gdzie wychodzą kable z urządzeń. Co zrobić żeby następne nie wypadły?

Całkiem możliwe, że jak podmieniałeś wodę to się czegoś wystraszył i wyskoczył. To się zdarza nie tylko u neonek. Po prostu trzeba uważać przy sprzątaniu jak się ma płochliwe ryby.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

ok dzięki

Witam, czy to dobrze że neonki się ganiają i tak jakby biją?Tongue i pływają po całym akwarium ??

A to co maja w miejscu stac? Jezeli nic im sie nie dzieje przy tych bijatykach to ok.

Skocz do: