(29.07.2010, 23:42)kaj360 napisał(a): Moje neony w taki sposób jak ty mówisz po prostu się bawią . A na pewno to nie jest żaden okres godowy ponieważ neony potrafią rozmnożyć tylko najlepsi fachowcy . Nie możliwe by rozmnożyły się w zwykłym akwarium tak po prostu.
Tak jak wynikło z reszty postów neony złożą ikrę ale nie odchowam narybku- wiem, i wiedziałem od samego początku, no ale przecież każda ryba ma taki czas kiedy jest bardziej nastawiona na rozmnażanie. Poprawcie jeśli się mylę

.
A co do tego problemu.. Rybki już nie są takie agresywne wobec siebie, tylko niektóre, lecz zauważyłem ocieranie się i białe kropki, więc od razu wlałem ichtio. Myślę, że to było przyczyną takiego zachowania. Może kulorzęsek zaatakował parę osobników mniej więcej w tym samym czasie, rozwinął się i opuścił rybki więc im ulżyło i zachowują się normalnie. A resztę dopadł kiedy indziej i stąd to zachowanie. Proszę o potwierdzenie lub obalenie mojej teori

.
Co do parametrów wody to:
pH-7
NO2- niezmierzalne
NO3 - 25 mg/l
temperatura- w granicach 24*C lecz w upalne dni jest wyższa średnio o 3 stopnie
niestety nie posiadam testów twardości wody.
Tomek.
Edit:
Dziś jeszcze raz zmierzyłem poziom azotynów w wodzie i okazało się, że tamten pasek był wadliwy i nic nie wykazał bo inny pokazał 0,5 mg/l,

. Akurat dziś był dzień wymiany wody więc obserwuję rybki i co widzę?? Neonki jakby cudownie ozdrowiały !!. Kropki zniknęły po kilku godzinach po zmianie wody, jedyne co mnie zaciekwaiło skąd taka reakcja (białe kropki) ryb na azotyny. O ocieraniu słyszałem ale nie o białych kropkach. Dla bezpieczeństwa rybki dalej kąpią się w mniejszym o połowę stężeniu ichtio niż pisze na opakowaniu. Zastanawiałem się dlaczego tak wzrósł poziom azotynów i zmalał azotanów więc szukałem w pamięci co robiłem z filtrem i przypomniałem sobie że przez przypadek gdy go czyściłem oblałem media wodą z kranu. Za jakiś czas włożę węgiel do filtra aby wyciągnąć ichtio z wody a potem doleje biostartera. Czy dobrze myślę ????
I moje pytanie. Jak mam zbić poziom NO2 i NO3 na czas gdy bakterie nitryfikacyjne jeszcze się nie zregenerują ????
Proszę o odpowiedź.
Tomek.
Edit:
Witam ponownie. Chciałbym podsumować temat

. A więc tak: Oglądałem wiele filmików, które przedstawiają neonki i zauważyłem takie same zachowanie jak u mnie. Ta " agresja " okazała się po prostu zabawą tak jak jeden z forumowiczów napisał. Poziom NO2 zbiłem solidną podmianą wody i dodaniem tabletek z bakteriami do filtra, kontroluję cały czas na bieżąco. Wynik waha się teraz od 0,0 do 0,1 a więc całkiem normalnie. Co do ocierania to też zauważyłem na niejednym filmiku więc uznałem że po prostu one tak lubią od czasu do czasu się otrzeć, tak samo jak u mojego znajomego. Kropki znikły i nie wróciły do teraz więc nie martwię się nimi. Będę obserwował rybki i zainterweniuję jeśli znowu się ukażą, ale wątpię w to

. Agresywne zachowanie neonek które okazało się zabawą, zaniepokoiło mnie, ponieważ neonki są moim ostatnim nabytkiem sprzed ok. miesiąca (w tym 2 tygodnie kwarantanny) i nie wiedziałem, że te rybki się w taki sposób bawią.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc
Pozdrawiam Tomek.
Proszę o zamknięcie tematu

.