• 11 Głosów - 3.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika?

To jest akwarium 45 litrów. W akwarium może zostać Kirys, ale dokup 4 szt. Jeśli to jest Kirysek Panda, Karłowaty, lub Pigmej, jeśli Pstry, lub Spiżowy to do oddania.
Razbor dokup 9 szt. ( rozumiem, że to jest Razbora Klinowa?)
Gupiki możesz zostawić, ale ja bym oddał.
Reszta do innego akwarium, dużo większego, lub do akwarystycznego oddać .

Statek, muszle, kolorowy żwirek, sztuczne roślinki wywal z akwarium i sobie kup PRAWDZIWE, ROSNĄCE roślinki.

Pozdrawiam, Paweł

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

No to czeka mnie całkowity restart akwa Sad
myślałem żeby zostawić gupiki tą parkę co mam i molinezje. Resztę wydać i dokupić neonków iniesa. A co za roślinki?

(06.01.2012, 15:30)kogut84 napisał(a):  Witam ostatnio dostałem akwarium wraz z osprzętem.
Akwa o wymiarach 50x30x30
pompka AQUAEL FAN-mini
grzałka AQUA SZUT 60W
termometr
oświetlenie żarówka 15W x 2

obsada i tu czuje, że posypią się negatywy bo trochę już poczytałem ale i tak czekam na opinie.
wiec :
1x skalar
1x kirysek (ale odmiany nie znam Sad )
3x danio
1x razbora
2x przezroczka
2x gupik
1x coś jak sumik ale dokładnie nie wiem Sad

które sobie zostawić a które oddać? nie chcę aby rybki się męczyły Smile

aha nie mam nic żywego, dwie sztuczne roślinki,muszle i statek na dnie.
pozdr
dzięki za odp

Oj ty to wszystko masz w 45l? Może zostać właściwie tylko gupik, razbory to raczej tak na upartego, bo 50-60l to minimum. Jeśli kirysek jak wspomniał poprzednik to spiżowy, pstry to także nalezy go oddac do większego akwarium. Ewentualnie oddać całą obsadę i skompletować coś od nowa:

1+2x gupik pawie oczko
8-10x razbora klinowa/espei/bystrzyk czarny/b. barwny/b. ozdobny/prystelka/miedzik obrzeżony/zwinnik jarzeniec/z. czerwonousty/neon innesa
10x krewetka RC/babaulti/WP/BP?Yellow
2x helenka

1+2x gupik pawie oczko
12-15x razbora hengela/neon simulans/bystrzyk amandy
10x krewetki
2x helenka

Utrzymanie żywych roślin to nie jest nic trudnego, radzę zaopatrzyć zbiornik w rośliny mało wymagające tj nurzaniec, nadwódka, pelia, mech, kryptokoryny(z niskich), bacopa karolińska, ludwiga, paprotnica. Przy oświetlaniu 10h/dobę powinny dać radę. A statek to straszna lipa, wywal/usuń/postaw na półce Wink

no to wszystko było w 45 litrach :/

straszenie podobają mi się neonki iniesa tylko z jakim innym gatunkiem mogę je trzymać? wiem że to ryba stadna Smile czy gupiki będą tu pasować?
a co do tego kiryska to w sumie już zwątpiłem czy to ta ryba Sad przeglądałem atlasy ryb i raczej mi to nie wygląda :/
dzięki za wskazówki co do roślinek Big Grin

Jaka obsada do 40l , wiem że były już takie wątki ale nic z tamtych wątków / postów się nie dowiedziałem , jakby był ktoś miły i powiedział mi czy taka obsada pasuje do 40l ? :

- ok. 10 Neon Innesa
- ok. 10 gupik
+ jakaś ekipa sprzątająca ( nie mam pomysłu ) z góry thx Smile

10x microrazbora galaxy
1+2 x gupik pawie oczko
2x Ampularia
10x krewetka red cherry/amano/babaulti

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju

mam takie pytanie :

jakie rybki mogę mieć w akwarium 23l ( chce duzo rybek ) tzn chcę więcej niż większe Big Grin

posiadam :
filtr AQUAEL fan mini plus 4.2w , 230v
grzałkę z termostatem 25w
oświetlenie (zwykła żarówka 20w)

od 2 lat mam akwarium ale jakoś teraz zacząłem się nim interesować ( tzn dawałem im jeść i dużo rybek wpuszczali bez mojej wiedzy ) i tak wyszlo ze mam teraz 5-7 gupikow, 2 neonki jakies 4 mieczyki , 2 glonojady (maja juz ok 2 lata) i sum ( mam ok 5-7 lat , bo wziąłem od wujka , bo mu się akwarium rozbiło )

rośliny :
2 moczarki

lacrax - nie potrzebne są multikonta, wystarczyło powiedzieć, że chcesz poprawić swoje akwarium i już...
Zdecyduj się może co chcesz w tym akwarium, Gupiki, Bojownika, czy krewetki? Bo cała twoja obsada oprócz gupików jest do wyrzucenia. Pomyśl nad:

1x bojownik syjamski
2-3 ciekawe ślimaki z alle*ro
----------------------------
5xgupik
6x krewetka red cherry/fire red/babaulti

Witam cie zuga515is po co zakładasz nowe konto po obsadzie każdy będzie wiedział ze to ty.
Ale cieszę się że przyszedłeś po rozum do głowy i zamierzasz coś z tym zrobic.
Ja proponuje oddac rybki zostawic ew.gupiki reszta out nie wiem znajomi zoologiczny zeby było im dobrze,do kup sobie krewetek RedCherry Będą ci się mnożyły będzie ich dużo i będziesz miał ładne akwarium pod warunkiem ze oddasz ryby i dokupisz roślin i nie daj się namówic tacie na ryby mój tata też chce żebym do 112L kupił parkę mieczyków ale ja nie chcę wiadomo dla czego troche przy małe akwarium itd.
Jedyne czego mogę ci życzyc to Powodzenia!!!

sory za wszystko . . po przeczytaniu forum doszedłem do wniosku , że zostawię sobie tylko gupiki (2+5) i dokupię parę krewetek Big Grin

Skocz do: