• 5 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie SKALARÓW

(11.11.2010, 15:50)aleksandra84 napisał(a):  [quote='kudej' pid='211665' dateline='1289472730']
Tylko wodę z akwarium ogólnego w którym złożyły rybki ikrę. i potem przy każdorazowej podmiance też z ogólnego.

ogolne mam 112 a te 2gie 60 wiec ciezko moze byc ;D

(11.11.2010, 12:52)kudej napisał(a):  Nie gasiłem swiatła cała noc i ikra nadal jest heh...
Powiedzcie mi jeszcze, czy wode wstawić nową do tego osobnego kotnika? z uzdatniaczem?
Czy też dolać troche z akwa + z kranu z uzdatniaczem?

Pierwsza z ogólnego potem podmiany najlepiej woda z RO i nie musisz lać na ful od razu, nalej pół zbiornika

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Ja na samym początku nalałam 10 cm. Rybki podczas karmienia mają łatwiejszy dostęp do pokarmu i napowietrzanie jest dużo lepsze. Po kilku dniach stopniowo dolewałam im coraz więcej wody. Aktualnie mam około 3/4 zbiornika.

(11.11.2010, 17:39)aleksandra84 napisał(a):  Ja na samym początku nalałam 10 cm. Rybki podczas karmienia mają łatwiejszy dostęp do pokarmu i napowietrzanie jest dużo lepsze. Po kilku dniach stopniowo dolewałam im coraz więcej wody. Aktualnie mam około 3/4 zbiornika.

ja juz zaopatrzylem sie w 20l akwarium z filterkiem kaskadowym.
zobaczymy co z tego wyjdzie;]

Przełożyc parkę do tego małego zbiornika czy sam lisc?

Nie mam wody ro czy może być destylowana czy lepiej z ogolnego zbiornika do podmian?

Przełóż sam liść bo stres wywołany wyławianiem i innymi warunkami spowoduje pożarcie ikry przez rodzicówSmile szczególnie że akwa masz 20l... Ja dawałam wodę tylko z ogólnego. Pamiętaj o dobrym napowietrzaniu i ogrzewaniu akwarium

Przeniosłem liść, dałem wodę z ogolnego akwa, napowietrzam dobrze i grzeje temp. 28 stopni. Wydaje mi się ze zaczyna bardziej pleśniec.

dałeś akryflawinę ? Usuwaj spleśniałą ikrę

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

(11.11.2010, 23:21)top2107 napisał(a):  dałeś akryflawinę ? Usuwaj spleśniałą ikrę

Wydaje mi się, że zawsze coś spleśnieje. U mnie utrzymało się tylko jakieś 20% ikry a dziś mam jedynie 26 skalarków małych. Ale pierwsze koty za płotySmile

Miałem jedynie bactosan, tez ponoc do kry jest, przynajmniej tak jest napsane.
jest ok 33 stopne i zaciemnione... nie za duzo?

(12.11.2010, 00:09)kudej napisał(a):  Miałem jedynie bactosan, tez ponoc do kry jest, przynajmniej tak jest napsane.
jest ok 33 stopne i zaciemnione... nie za duzo?

Jak na moje oko to troszku przydużoSmile zmniejsz do 29/30 stopni. Ja na początku, kiedy jeszcze miałam ikrę popełniłam kilka błędów przy temperaturze. Kupiłam badziewna grzałkę z tych nie tłukących się chyba 5w! nic a nic nie podgrzała wody. przeniosłam grzałkę 100w z ogólnego tyle że z termostatem a ta........... popsutaSad ikra była cała dobę w zimnej wodzie ale włożyłam nową grzałeczkę i też się coś uchowałoSmile

Skocz do: