• 4 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

WELONY - rozmnazanie , dymorfizm płciowy i warunki. Prosze o informacje.

welony sliczne, co procz nich tam plywa?

kamil_eq jak moze urosnac skoro skarlowacieje? znaczy moze urosnie,a potem bedzie malal?

co do welonkow,ciasno im tam... pleco dorasta duzy, mam odmiane zwykla, potwor ma okolo33cm i przestal mi sie podobacTongue jak sunie przez cale akwa to pawiookie tylko mu schodza z drogiWink rosnie pory, a u Ciebie jego wzrost sie zachamuje, wydaj go komus poki jest malutki...

zeby je rozmnozyc musza miec okolo10-15cm i musisz miec wieksze akwa, okolo 80l, mimo to one raczej w akwa zjedza ikre i nic z tego nie bedzie, w oczku szanse sa wieksze... i byl juz chyba gdzies temat o nich...

na Twoim miejscu zjechalabym w dol z temperatura

Gitchi gitchi ya ya da da
Gitchi gitchi ya ya hee
Mocca chocolata ya ya
Creole Lady Marmelade
Voulez-vous coucher avec moi, ce soir?
gg:6455803

Kamil_eq Coca Cola już zaczyna, więc nie będę gorsza Big Grin
Zestaw avatar + sygnaturka (pod rozwagę) Wink
Przepraszam za OT
Dascola akwarium jest za małe, postawiłabym na przewagę pokarmów roślinnych, za wysoka temperatura, ta roślina to jest pokojowa dracena a nie jej odpowiednik.

BeMyself napisał(a):welony sliczne, co procz nich tam plywa?

kamil_eq jak moze urosnac skoro skarlowacieje? znaczy moze urosnie,a potem bedzie malal?

co do welonkow,ciasno im tam... pleco dorasta duzy, mam odmiane zwykla, potwor ma okolo33cm i przestal mi sie podobacTongue jak sunie przez cale akwa to pawiookie tylko mu schodza z drogiWink rosnie pory, a u Ciebie jego wzrost sie zachamuje, wydaj go komus poki jest malutki...

zeby je rozmnozyc musza miec okolo10-15cm i musisz miec wieksze akwa, okolo 80l, mimo to one raczej w akwa zjedza ikre i nic z tego nie bedzie, w oczku szanse sa wieksze... i byl juz chyba gdzies temat o nich...

na Twoim miejscu zjechalabym w dol z temperatura

Maja juz po 10 cm, ale dalej nie wiem jak rozpoznac samca od samiczki.
Ten wiekszy ma wytarte boki bo trze nimi o dno.

[quote=BeMyself]
welony sliczne, co procz nich tam plywa?

Oprucz welonkow 3 szt w tym jeden malusinki plywa plekostomus i niechcacy do zestawu moj chlopak dokupil karasia.

Załączone pliki Miniatury

Właściwie welon to też karaś... Wink
Samica jest jeszcze bardziej nadęta niż samiec
Samca rozpoznajemy po wysypce na głowie (w okresie tarła)

Kejdi napisał(a):Właściwie welon to też karaś... Wink
Samica jest jeszcze bardziej nadęta niż samiec
Samca rozpoznajemy po wysypce na głowie (w okresie tarła)
Dzieki to juz cosik wiem. Jedna z nich jest bardzo nadęta, jak pileczka.
Co ciekawe ma tak uksztaltowana glowe jak samiec skalara. Ma taki nawis.
Kropek na razie nie posiadaja.

Czy trzeba im zmieniac temperature aby sklonic je do tarla, poprostu w jakiej temperaturze to sie odbywa?

W 50 l akwarium masz :
3 welony (+ jeszcze jakiś karaś) i plecostomusa.
Jakim cudem i w imię czego chcesz jeszcze próbować rozmnażać swoje ryby ?? Sad
Jeśli masz zamiar zostawić 3 welony to załatw sobie akwarium miniumum 150 l a resztę ryb a zwłaszcza glonojada ODDAJ.
Poczytaj o wymaganiach gatunków które trzymasz w swoim akwarium.

Mozesz sie nie martwic, miewaja sie dobrze. Ludzie trzymaja je w kulach i nie mozesz nic na to poradzic. Tak naprawde nikt nie powinien trzymac ryb w akwariach bo najlepiej im w srodowisku wodnym NATURALNYM. Nie widze wiec powodu do rozpaczy. Pytam jak je rozmnozyc, bo to chyba wynika z ich naturalnych potrzeb i to, ze zechca tego dokonac, swiadczyc bedzie iz posiadaja najdogodniejsze dla nich warunki.
Pozdrawiam

Załączone pliki Miniatury

W takim razie powodzenia.
Nie jest jeszcze powiedziane, że u Ciebie będą się rozmnażały. Fakt, że ryby to robią o niczym jeszcze nie świadczy.
Słowo 'kula' nie robi na mnie wrażenia, natomiast skandalicznie mała przestrzeń życiowa owszem.
Czy w każdej dziedzinie życia mierzysz się z gorszymi zamiast z lepszymi ?

Skocz do: