Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[72L Ogólne] Moje akwarium

Dziękuję Smile

Już wyjaśniam stan mojego "doświadczenia" w akwarystyce - Pierwszego bakcyla zaszczepił mi mój wspaniały tata jeszcze jak byłem dzieckiem. Miałem chyba 25l. akwarium z dwoma rybkami których nigdy później nigdzie nie widziałem !. Akwarium miałem kilka lat, skończyło się na 100 l które po pewnym czasie musiałem zlikwidować bo było potrzebne miejsce na komputer. Niestety w tamtych czasach było słabo z roślinkami więc miałem głównie te które dostałem od znajomego taty czyli te niskie kryptokoryny i pare innych, miałem raz lotosa tygrysiego ale nie przetrwał. Czasem dokupywałem roślinki z zoologicznego i też często zdychały... (teraz wiem że to dlatego że za mało światła im świeciłem - mama bardzo oszczędnie podchodziła do tego Tongue) Za to miałem zmysł jeśli chodzi o kompozycję w akwarium. Nigdy się nie znałem na biotopach i zawsze urządzałem wedle własnej wizji. Ostatnie lata (ok 10) nie miałem styczności z akwarium ale często miałem ochotę do tego wrócić z tym że nie było nigdzie miejsca. Ostatni impuls okazał się większy i postanowiłem zrealizować to marzenie (znaczy się założenie akwa) i tak to się zaczęło. Zanim zakupiłem akwarium obejrzałem setki, może tysiące różnych pięknych akwariów (w końcu zacząłem rozróżniać różne biotopy jak malawi, tanganika, czarne wody etc...) i poczytałem trochę artykułów na temat hodowli, sprzętu i nawożenia aby nabrać jakiejś orientacji w tym temacie.

Jak więc widać moje doświadczenie jest znikome i dopiero raczkuję. Akwarium ma już nieco powyżej miesiąca i jak na razie wszystko gra i buczy. Podejrzewam że zmiany jakieś z czasem się jeszcze pojawią. Na razie zaczęły pojawiać się glony ^^, ale o tym napiszę w innym temacie.

W przyszłości marzy mi się kilka większych akwariów w tym przynajmniej jedno malawi.

To by było chyba wszystko ^^, mam nadzieję że już nikt nie będzie miał wątpliwości co do "stanu" mojego "doświadczenia" albo raczej jego braku, no ale się staram Wink

Pozdrawiam

Witam, dziś oddałem 5 danio pręgowanych koledze a jak tylko nadarzy się okazja to odłowię mu również tego "glonojada"

Będąc w zoologicznym dokupiłem 2 raki które idealnie wpasowały się w zakamarki korzenia, co ciekawe potrafią bronić swojego terytorium i jest co obserwować oraz focić. Wrzuciłem też kilka ładnych kamyków kupionych w sklepie "wszystko za 2,50" i muszę przyznać że się opłaciło. Odłowiłem dziś małą rybkę - albo mieczyk albo platka, rybka jest biała i ciężko stwierdzić jak na razie. Platka mogła się okocić w nocy jeśli już, a mieczyk jest cały czas w stanie kotnym... Liczę na więcej ale zobaczymy co z tego będzie. Przyjemność z odchowu jest zawsze

Małego trzymam w takim prowizorycznym aquapojemniku Wink (pojemnik stoi zaraz przy akwarium więc praktycznie cały dzień ma światło) :

A tak wygląda samiczka mieczyka:

I z kawalerem

Pozdrawiam.

HALLO a ja dopiero co kupilam 60 lt.i zamiast plukac zwirek siedze na forum.mam teleskopa czarnego doradzcie jakich kumpli mu dokupic;-) ...bo on bidulek i taki sliczny i podobny do mojego psiaka;-))))

muszę zrobić sobie takie akwa jak ty masz Smile tylko ja mam 112 L wyj..ste akwa

pozdzro..

obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

Mi akwarium również się podoba. Dużo roślinek - ślicznie

Slicznie... ;P
Temat zamknięty