Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[72L Ogólne] Moje akwarium

Jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać najpierw. Cześć wszystkim, nazywam się Marcin i przygodę z akwarystyką zacząłem ok 10 lat temu kiedy otrzymałem pierwsze małe akwarium, później były jeszcze dwa w tym jedno 100 litrowe. Z pewnych powodów musiałem je zlikwidować i tak po latach połączonych z regularnymi nawrotami chęci założenia akwarium w końcu mi się udało. Niestety tylko 72l. spowodowane brakiem miejsca, ale to się kiedyś zmieni.

Zdjęcia: (mają poniżej 300 kb i są to odnośniki do linków zewnętrznych)

Dane
akwarium - 60x30x40 cm
oświetlenie - 1 x 15 W Aquarium Nature Leuci
podłoże - 5 cm żwiru o granulacji 0,5-1
filtracja - HAILEA 7W
nawożenie - 170 kulek gliniano torfowych (na razie nic nie dokupuję choć w planach były micro-macro itp. Światło działa odkąd się obudzę do czasu kiedy się kładę spać i roślinki wypuszczają liście jeden za drugim Smile)

Ryby
neon inessa 15 szt
rozbora klinowa 14 szt
mieczyk 2 szt (parka)
platka 6 szt (2x3 rodzaje)
molinezja black molly 2 szt (parka)
inne moliezje 5 szt
kirysek 4 szt
danio pręgowany 5 szt
kosiarka 2 szt
sinodantes 2 szt
glonojad 3 szt
zbrojnik ? 1 szt
platydorus 1 szt (planuję go oddać koledze jak założy akwarium)
krewetki 4 szt
1 ślimak (niestety obawiam się że nie przetrwa długo bo mu dokuczają)

Rośliny
Echinodorus amazonicus
Anubias barteri broad leaf
Anubias congensis
Anubias lancolata
Echinodorus frank stoffels
Echinodorus parviflorus
Echinodorus wiridis
Valisneria spiralis (trawka)
Moczarka
Cabomba Aquatica
Mech
Kryptokoryna (ale praktycznie nie rośnie)

Ozdoby/kryjówki
korzeń 2 szt
kokos

Karmienie ryb
Ichtio Vit - Vitality & Color - tabletki

Jako niedoświadczony akwarysta uprzedzając wypowiedzi uświadomiłem sobie już że jak na ten litraż mam za dużo ryb. Jak tylko znajomy założy akwarium oddaję mu 7 molinezji, platydorusa i 2 platki.

Akwarium ma już ponad miesiąc.
Liczę na konkretne komentarze i proszę się nie skupiać jedynie na ilości rybek. Pozdrawiam

Wiataj na forum! Smile Akwa... Aż dech zapiera. Mało kto ma taki talent. Naprawdę! Podziwiam. Od jak dawna zajmujesz się akwarystyką? Bo niektórzy to do takiego ślicznego akwa dochodzą po wieloletnim stażu. Musiałaś włożyć w nie kupę pracy. Akwarium dzięki świetnemu wystrojowi wydaje się dużo większe niż napisałaś. No może tych rybek troszkę za dużo, ale da się to ukryć Smile Jeśli jeszcze masz je oddać to nie ma o czym mówić.

pzdr i życzę dalszych sukcesów

agcia

Za pomoc........ - DODAJ REPUTACJE!!!!!:)

Raczej: Piszę poprawnie po polsku.

Akwarium bardzo ładne. Widać, że wiesz już coś na ten temat. Roślinki dość dobrze dobrane, ale oczywiści troszkę więcej światła by im nie zaszkodziło Wink
O obsadzie nie będę pisał, gdyż wydaje mi się, ze wiesz co jest nie tak. ( za dużo ) Wink
Piękne anubiasy!
Tak trzymaj.

96L zieleni
http://www.akwaswiat.net/-96l-roslinne-m...-4307.html

Jeśli uważasz, że mój post Ci pomógł> kliknij reputację.
Dzięki.

Witam.
Bardzo fajnie ci to wyszło , podoba mi się , ale ja bym zmienił świetlówke na osram lumilux plus ładnie ci wyciągnie kolorystyke roślin i beda zasówać jak wściekłe do tego zrób sobie Co2 ( bimbrownie ) nie wielki koszt a roślinki ci sie od wdzięczą i jeszcze jedno ja bym przycioł roślinki bo troszkę się wyginaja tak pozatym super.
Pozdrawiam.

Dziękuję za komentarze. Mój staż ma tyle ile sobie liczy to akwarium czyli ponad miesiąc. Nie liczę mojego doświadczenia z przed wielu lat kiedy to w podstawówce miałem pierwsze akwarium bo wtedy praktycznie niewiele wiedziałem a jedyna wiedza jaka mi z tamtych czasów pozostała to znajomość ryb. Zanim zakupiłem akwarium troszkę się oczytałem na forach oraz obejrzałem wiele zdjęć pięknych akwariów ^^

Później wrzucę zdjęcia które przedstawiają etapy metamorfozy akwarium od początku do stanu obecnego Smile

Pozdrawiam

Witam.
Zapomniał bym ty naprawde dałes tyle kulek 170 i nie mam wody przy czyszczeniu dna mętnej, bo ja pierwszym razem dałem 15 do swojego i jak odmulałem dno to woda mi sie mętniło i miałem osad z tej gliny , ale to może tylko u mnie tak było .
Ja osobiście wole gotowe podłoże niz kulki ale to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam.

eno widzę tutaj bardzo piekny baniaczek mi się bardzo podoba Smile

Dzieki za pomoc i jak moge to z chęcią pomagam :)

Saper1 - tak ułożyłem kulki tak w połowie wysokości żwiru na całej powierzchni akwarium i nie mam żadnych zmętnień, woda w akwarium jest klarownie czysta, filtr działa 24h/dobę i wszystko jest ok. Te kulki o dziwo (te które znalazły się na powierzchni żwirku po sadzeniu roślin) są cały czas okrągłe i nie rozpadają się.

Jeśli chodzi o podłoże to nigdy nie miałem gotowego i z nawożeniem jestem nemo ^^, ale roślinki się rozrastają i co rusz wypuszczają nowe listki więc jestem zadowolony i na razie nic więcej nie kombinuję. Zwłaszcza że zbieram na nowy aparat który będzie mnie kosztował 2000zł.

Pozdrawiam

Witam.
super spoko ale tyle kulekBig Grin

Pozdrawiam.

Nie aż tak dużo. Sprzedawca zalecał znacznie więcej. Spójrz na to tak - te kulki nie są duże, mają w większości poniżej 1 cm średnicy - to tak jak bym tam wrzucił 170 kamyczków - a to przecież wcale nie jest dużo :]

Czy te kulki mogą w jakiś sposób szkodzić rybom ?
Temat zamknięty

Skocz do: