• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Chory welonek Pomocy!!!

Moja welonka ma rozciętą dolną wargę, nie wiem od czego i czy mogę na to coś poradzić pomocy! Sad

Litraż, obsada, wystrój baniaka itp.

Akwarium 48L, Filtr na 60L czyszczę co 3 dni wody wymieniam 20% co 2 tygodnie ok.
W akwarium znajduje się tylko podłoże dal roślin, bo planuje jakieś zasadzić, nic więcej, żadnej innej rybki.

Mógłbyś wstawić zdjęcie? Po za tym - Obejrzyj dokładnie rybę i spróbuj porównać objaw do różnych chorób. TUTAJ masz świetną stronkę. IMO to jakaś choroba, a nie uszkodzenie mechaniczne, bo trochę ciężko, aby ryba skaleczyła się o coś w pustym baniaku.

Pozdrawiam!

- Paweł - 54l - Akwarystyka - Muzyka - Gry komputerowe

Rozcięcie jest urazem mechanicznym, sprawdź czy w baniaku nie ma jakichś ostrych przedmiotów.

Cytat:Rozcięcie jest urazem mechanicznym

Owszem. Jednak bez zdjęcia nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że to rozcięcie. To może tylko tak wyglądać...

Zdjęcie niestety kiepskiej jakości:

Oraz zdjęcie gruntu podobnego do mojego:
http://www.holenderskie.nazwa.pl/show.ph...runt-3_358

Na zdjęciu niestety niewiele widać. Co do podłoża, to nie od niego zależy bo ryba nie będzie przecież kłapała dziobem aż się potnie. Najbardziej prawdopodobne są dekoracje.

Cytat:W akwarium znajduje się tylko podłoże dal roślin, bo planuje jakieś zasadzić, nic więcej, żadnej innej rybki.

Przecież w akwarium nie ma dekoracji...

IMO to jakaś paskudna infekcja. Prawdopodobnie do wyleczenia, jednakże z rehabilitacją jeszcze zaczekaj, gdyż nie jestem stuprocentowo pewny.

Pozdrawiam!

Samo się wyleczy?

Skocz do: