• 8 Głosów - 3.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie MIECZYKÓW, dymorfizm płciowy

Witam
Mam pytanko a mianowicie jakieś 5 miesięcy temu zakupiłem samiczkę Mieczyka i chyba już w sklepie musiała być w ciąży. Po dwóch tygodniach miałem już ok 20 młodych mieczyków a samiczkę musiałem odłowić do innego akwarium. Po ok 6 tygodniach zauważyłem że na dnie leży pełno malutkich mieczyków więc jak to możliwe że znowu była w ciąży skoro była sama w akwarium? Za następne ok 6 tygodni w akwarium znowu było pełno padniętych malutkich mieczyków i już trochę zgłupiałem bo nie wiem dlaczego ale ona już 3 raz urodziła małe i to w dodatku dwa razy wszystkie były padnięte. Czy jest możliwość aby ta samiczka była obojnakiem, jeśli nie to jakim cudem aż dwa razy urodziła małe będąc zupełnie sama? Z góry dzięki za odpowiedz Smile

Jedno zapłodnienie u żyworódek starcza na więcej niż jeden raz...

mam dwa mieczyki w ciąży i nie wiem jak się przygotować na poród czekam na odpowiedzi z góry dzięki

(31.07.2011, 11:36)krzysiek23 napisał(a):  "... i nie wiem jak się przygotować na poród..."
Big Grin wydaje mi się, że odwiedzić ginekologa Wink a tak na poważnie: kup kojec-kotnik (taki plastikowy zawieszany na brzegu akwarium w którym jest oddzielone miejsce na samiczkę i narybek) i wpuść do niego kotną samicę. Świeżo wyklute maluchy przelecą przez szczeliny kratki oddzielającej i dzięki temu nie zostaną zjedzone przez mamusię.
To wszystko co masz zrobić.

200l./T5 3x45W/kubełek/RO/CO2

Witam. Mam mały problem z rozmnażaniem mieczyków. mam akwa 112 l . i przełożyłem już dojżałą parkę która widać była sobą zainteresowana do tarliskowego. za 1 porodem wszystko pozdychało...:/ czy teraz mam dalej trzymać jeszcze samca w tarliskowy.? mam w ogólnym 2 samicę która też jest tak "gruba" jak ta w tarliskowym. czy mogę ją przełożyć takrze do tarliskowego? z góry dzięki za pomoc. W akwa tarliskowym mam wszystkie filtry napowietrzacz i grzałkę. ph - ok 6,4 -6,6 temp 28-30 stopni

Jeżeli widzisz że brzuch jest już napęczniały naprawde mocno i uważasz że będzie rodziła to przełóż samą samice , samiec jest zbędny ( on zrobił swoją robotę wcześniej Tongue ) . A czym karmiłeś tamten narybek ?

on był jeszcze za mały na karmienie tak mi się wydawało. miał może z 1cm
a czym powinienem karmić i kiedy podawać?

Witam, mam problem z rozróżnieniem płci mieczyka, proszę o pomoc w identyfikacji Smile

(22.08.2011, 20:42)Visual napisał(a):  Witam, mam problem z rozróżnieniem płci mieczyka, proszę o pomoc w identyfikacji Smile
Ryba wygląda na samca. I albo jeszcze miecz mu się nie pojawił, albo to nie mieczyk tylko zmienniak

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Młody samiec mieczyka. Ale troszkę poobijany jest, po przejściach??

Skocz do: