• 8 Głosów - 3.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie MIECZYKÓW, dymorfizm płciowy

Poza tym trzymanie gupików w akwariach jest fajne jedynie jeśli mamy też w nim naturalnych "zjadaczy" narybku ( co skutkuje akwarium pow.100l) i wtedy jest radocha jak któreś przeżyje i dorośnie.

Co zrobisz jak nagle będziesz mieć 50 rybek w np.50 l akwarium? Z każdym miesiącem i więcej i więcej - sklepy skupują jak już wyrośnięte i wybarwione - myślę ,że najczęstsza praktyka w Polsce to albo kibelek,albo pobliski stawek,rzeczka.

Taki mały apel - nie kupujcie żyworódek skoro nie macie w planach co zrobić z ich rosnąca z dnia na dzień populacją ( chyba ,że tylko samce -wtedy jest ładnie ,kolorowo i bezproblemowo).

Odnosi się do wszystkich żyworódek.

3 dni temu samica mieczyka okociła się, teraz młode są w kotniku. Ile one mają tam być?

Ostrzeżenie:

dublowanie wątków, lenistwo - 15%
100% = ban

Poczytaj o podstawach akwarystyki, korzystaj z opcji SZUKAJ i przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi

W zależności jakie masz ryby w głównym zbiorniku oraz czy filtr ich nie zassa jak masz zewnętrzny.

Mam neonki, a filtr ich nie zassie

Wystarczy jak podrosną większe od pysków neonek.

jak będą miały 2 cm albo nawet 1,5 cm to możesz je wypuścić do ogólnego Smile

Troszke to potrwa za nim urosna,cierpliwosciSmile

skalary złożyły ikre na liściu i chciałbym wychować potomstwo, co robić? proszę o pomoc, moje gg 1910721

(01.06.2011, 20:27)hubert088 napisał(a):  skalary złożyły ikre na liściu i chciałbym wychować potomstwo, co robić? proszę o pomoc, moje gg 1910721

To dzial o Mieczykach

mam taki problem, posiadam 10dużych skalarów 4 z nich są dobrane w pary i składają co 1-2miesiące ikre, posiadam również 6 pięknych mieczyków około 7-10cm, zbiornik 200l, 4 z nich to samce + 2 samice, ciągle siedzą za pompką w rogu akwarium i tak blisko siebie siedzą ze aż sie dotykają, wychodzą z za pompki tylko jak jedzonko daje, jeżeli ktoś wie dlaczego moje mieczyki tak się chowają to proszę napisać do mnie na gg-1910721, dodam jeszcze ze skalary wogóle nic im nie robią, nie skupią im płetw ani nie buchają do nichSad

Skocz do: