Emilka806 napisał(a):chciałabym kupić rybkę welona w kuli..
Jeżeli naprawdę tego chcesz, to licz się z krótkim życiem swojego pupilka.
Emilka806 napisał(a):nawet przeszłam się w swoim mieście po sklepach zoologicvznych i jedna pani powiedziała że tej rybce wode zmienia się co 2 dni...a znowu w innym co 2 tyg. mam parę pytań
Naczelna zasada dobrego akwarysty -
nie słuchaj tego, co mówią sprzedawcy. Oni są zdolni do sprzedania Ci bojownika w kubeczku napełnionym w 1/3 wodą i powiedzieć, że tak mu dobrze.
Emilka806 napisał(a):1. co jest mi potrzebne i ile może kosztować?
Jeśli chodzi o roślinki, to jak najmocniejsze (choć i te najprawdopodobniej zostaną zdewastowane - ot, taka uroda welonek

), Anubiasy, Żabienice. A jeśli roślinki, to i oświetlenie

Pokarm: płatki, granulat, owoce (pomarańcze, winogron, itp.). Ważne, aby dietę miała urozmaiconą. Polecam
http://klub.chip.pl/akwaria/akk/s_kk.html
Emilka806 napisał(a):2 jak często karmi się ja? doczytałam że mozna ja przekarmić...
Rybka, mimo że nie odczuwa sytości, to można ją przekarmić, a wtedy jest niedobrze. 2-3 razy dziennie małymi porcjami (aby zostały zjedzone w przeciągu max 5 minut).
Resztki usuwać.
Emilka806 napisał(a):3. jak czesto nalezy zmieniac wode?
Raz na tydzień 30%. Dno
dokładnie odmulić. Już zapewne wiesz, że welonki brudzą niemiłosiernie
Emilka806 napisał(a):4. czy woda taka z kranu jest dobra i czy tak jak podlewa sie kwiatty musi troche postac?
Jeśli pytasz o start akwarium (dojrzewanie zbiornika) to taka woda jest dobra, filtr musi chodzić 24h/d przez około 2 tygodnie. Po takim czasie w filtrze rozwiną się bakterie nitryfikacyjne. Natomiast, jeśli chodzi o wodę do podmian, to stosuje się tzw. wodę "odstaną" (24-48 godzin / ja odstawiam 24 godziny). Można też stosować uzdatniacze do wody, Antychlor Tropicala itp., ale chodzą różne słuchy o działaniu tych specyfików, więc polecał tego nie będę.
Cytat:5. czy latem mozna rybkę trans[portowac? czy to jest dla niej niebezpieczne?
Welon to rybka zimnolubna. I jak każda rybka - nie lubi transportu, obijania, wstrząsów itp. Jeśli nie musisz - nie transportuj.
Mój pierwszy post. Mam nadzieję, że pomocny