• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Akwarium bez filtracji / Jakie ryby mogą żyć bez FILTRA / grzałki / natleniacza ?

Karoola napisał(a):Dzięki za pomoc, ale bez grzałki też mogą żyć?? bo mam zamiar założyć drugie, ale małe akwarium... Smile pozdro dla ciebie i plusik w reputacji za pomoc daję Smile

jeśli chcesz mieć ryby bez filtra i grzałki (np bojowniki, gurami) to lepiej odpuść,

1. woda nienatleniana i niefiltrowana szybko się psuje i brudzi
2. każda ryba tropikalna potrzeuje grzałki
3. rośliny w nienatlenianym akwarium nie będą rosły

co z tym idzie, będziesz miała zagloniony baniaczek z śmierdzącą wodą, w takich warunkach z ryb tropikalnych przetrwa jedynie w/w Wielkopłetw Wspaniały

Które rybki mogą żyć bez filtra?? Ponieważ moja kuzynka 6 letnia chciałaby akwarium w sumie to razem z mamą akwarium te wynosi 30 litrowe. Pytam się ponieważ posiadam 54 litrowe akwarium z pełnym wyposażeniem i nie wiem które rybki nie potrzebują filtra.Tylko proszę nie piszcie mi że np..martwa bo ona naprawdę by chciała jakaś rybkę. Jest to mój 1 Post z góry proszę o wyrozumiałość................
Dzq134

Tematy zostały połączone - Kejdi

Żadna rybka nie może żyć bez filtra.Dobry będzie fzn-1.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

Skoro zakładasz jaka z góry by była odpowiedź tzn, że wiesz jaka będzie odpowiedź. Żadna "żywa" rybka nie może żyć bez filtra. Pozostaje zainwestować kilka złotych albo zmienić zastosowanie akwarium.

Masz pytania - 600-717-223

gg: 6643531

http://aquaparadise.fora.pl/ - Zapraszamy :)
www.jokeru.cba.pl

Piszę poprawnie po polsku

Szklana rybka z powodzeniem obejdzie się bez filtra, bez jedzenia, a nawet bez wody Smile

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Teoretycznie jest to możliwe, lecz wymagane jest doświadczenie i systematyczność. Wiesz doskonale że wiele ludzi trzyma latami ryby w kuli,bez żadnej filtracji. Podaruje sobie temat kuli ponieważ masz akwarium, lecz filtr dla dobra własnego i dziecka a przede wszystkim dla zdrowia ryb powinieneś kupić.Gdybyś jednak rozmyślił się i nie zainstalował go, pamiętaj że powinieneś sam dbać o to akwarium,ponieważ sześcioletniej dziewczynce nie uda się utrzymać odpowiednich parametrów i czystości. Nie to żeby było to coś trudnego Wink, raczej z racji wieku w którym zapomina się o obowiązkach Wink Nie powinienem tego pisać akwaryście, lecz pamiętasz chyba że nawet przy zamontowanym filtrze trzeba poświęcić odpowiednią ilość czasu na porządki. Ostatnia rzecz o jakiej chciałbym wspomnieć, jeżeli nie jesteś pewny czy kuzynka poradzi sobie z nawet dobrze wyposażonym akwarium, znów pominę tu jej rozpacz po utracie swojego pupila, to pamiętaj że są to ryby które żyją i czują. Podobnie powinno być jak z psem lub kotem nasza stanowczość powinna być nieugięta. Oczywiście nie ma co dramatyzować,zawsze pozostaje pomoc starszego kuzyna, któremu doszedł następny baniak do kolekcji. Smile) o który trzeba zadbać hehe

Pozdrawiam bumboo

Bez odpowiedniej filtracji nie radze trzymać ŻADNEJ RYBY do takiego akwarium możesz na przykład kupić 5 karlików szponiastych (Takie żabki które żyją tylko w wodzie) ale pamiętaj że jeżeli nie muszą mieć filtra to nie znaczy że nie trzeba się z nimi sumiennie i z troską zajmować bo to też żywe zwierzęta

Pozdrawiam

126l-akwarium towarzyskie

Możemy tak polemizować można nie można, wszystko to zależy od podejścia. Wspominałem już o rybach w kuli, osobiście mam kolegę który trzyma tam welony od parunastu lat. Nie będę pisał że akwarium nie posiada żadnych filtracji i ogrzewania, więc nie ma co pisać że nie można, bardziej poprawnie byłoby nie powinno się.Wiem zaraz ktoś napisze że ryby wegetują, może i tak, lecz czują się świetnie i dożywają sędziwych lat. Lata wstecz gdy moja przygoda z akwarystyką leciała pełna parą, posiadałem w pracy wiele baniaków. Chodziły w nich tylko pompki na gumkę które je napowietrzały. Jedyny filtr był w największym zbiorniku z którego byliśmy bardzo dumni. W tym właśnie czasie rozmnażaliśmy ryby, handlując także roślinami. Więc jak czytam dziś teksty typu nie można, troszkę mnie to irytuje. Napisze, można na 100%, tylko trzeba chcieć.Odpowiadając w temacie powinniśmy myśleć inaczej ,że jeżeli ktoś się uprze to i tak filtra nie założy, wiec niech przynajmniej wie jak to robić nie używając go. No chyba że dzisiejsze pokolenie nie wie tego i najprościej jest napisać nie możliwe.

jak zaczynałem to w 25l akwarium przez jakis czas miałem rybki bez filtra ale systematycznie podmieniałem wode no i nie wiem czy sie męczyły czy nie ale nie zdychały Wink. Niedługo jednak dziadek zrobił mi pompke na pasek klinowy na bazie silniczka od gramofonu i miałem najprostszy filtr gąbkowy Wink

[...]Tu jest [potrzebna] mądrość.
Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:
liczba to bowiem człowieka.
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć...

mnemic napisał(a):Niedługo jednak dziadek zrobił mi pompke na pasek klinowy na bazie silniczka od gramofonu i miałem najprostszy filtr gąbkowy Wink

o ciekawe może opiszesz to dokładniej

ERROR 404

Skocz do: