• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nowe Akwarium 200L

Już Wam wyjaśniam jak to wszystko było. Dostałam akwarium od męża na urodziny oczywiście z całym wyposażeniem. Jednak ani ja ani on nie znamy się na jego prowadzeniu. Moja obsada to : - 2 welony, 4 skalary ( dwa duże i dwa malutkie), 7 neonków (4 kolorowe, 3 czarno-srebrne), 8 rozbór klinowych, dwa glonojady, 4 danio, 1 krewetka, 2 molinezje. To wszyscy mieszkańcy. Z molinezji mogę zrezygnować z pozostałych raczej bym nie chciała. Z tego co już wiem to skalary lubią ciepłą wodę, a welonki raczej chłodną. Czy temperatura 23 stopnie zadowoli je wszystkie??? Co do karmienia to z tą godzina to przesadziłam, karmie je co kilka godzin czyli tak około 4 razy dziennie głównie popołudniami bo większość dnia jestem w pracy. Karmienie sprawia mi dużo radości więc dlatego na początku karmiłam je częściej. Rybki do nowego akwarium wpuściłam w sumie już na drugi dzień po urządzeniu. Nic im się nie dzieje, a mieszkają już w nim 7 dni. Oprócz molinezji co oszalały na punkcie welonków. Szkoda mi ich bo już je chyba pokochałam i muszę oddać te molinezje.

Give me some fish gimmie gimmie some fish...

Jesteś wzorowym przykładem początkującego akwarysty, który zaczął swoje hobby bez nabycia jakiejkolwiek wiedzy w tym temacie.( BEZ URAZY)
Cytat:Moja obsada to : - 2 welony, 4 skalary ( dwa duże i dwa malutkie), 7 neonków (4 kolorowe, 3 czarno-srebrne), 8 rozbór klinowych, dwa glonojady, 4 danio, 1 krewetka, 2 molinezje.
Obsada jest dobrana bardzo źle. Nie winię za to Ciebie( gdyż nie masz o tym pojęcia), ale sprzedawcę, który taką obsadę Ci sprzedał.
1.WELONY - zupełnie się nie nadają do pozostałych ryb, gdyż są to ryby przede wszystkim zimnowodne> Przy hodowli tych ryb należy mieć bardzo wydajny system filtracji zbiornika. Nie wiem jaki filtr posiadasz?
Jeżeli chcesz trzymać te ryby, to powinnaś pozbyć się pozostałych i dokupić jeszcze z 2-3 welony i to na tyle. Oprócz tego pozostałe Twoje ryby wymagają , by w akwariach było sporo roślinności, a welony świetnie ją niszczą.
2. Połączenie skalarów, neonów( neony należy trzymać w stadach, z jednego gatunku ok 10 szt. Ty masz 2 gatunki w niewystarczającej ilości), glonojadów bardzo dobre - są to ryby występujące w jednym biotopie Ameryki Południowej. Molinezje też można z nimi połączyć ponieważ występują od Teksasu po Wenezuelę.
3. Razbory klinowe, danio - te oba gatunki jak najbardziej do siebie pasują - są to ryby z Azji. Połączenie ich z wcześniej wymienionymi też można przeżyć ( aczkolwiek akwaryści preferujący akwaria biotopowe mieliby obiekcje).
4. Krewetka - nie piszesz co to za krewetka, połączenie jest OK. Nie wiem czy jak skalary podrosną nie potraktują jej jako pożywienia. Krewetek też powinno trzymać się kilka sztuk.
Cytat:Z tego co już wiem to skalary lubią ciepłą wodę, a welonki raczej chłodną. Czy temperatura 23 stopnie zadowoli je wszystkie???
Dla skalara minimalna temp. to 24 st. a ideał to jakieś 26-27 st. dla pozostałych woda do 25-26 stopni będzie do przyjęcia. WELONA W TO NIE WLICZAM, GDYŻ NIE MA OPCJI POŁĄCZENIA TEJ RYBY Z RESZTĄ.
Cytat:Co do karmienia to z tą godzina to przesadziłam, karmie je co kilka godzin czyli tak około 4 razy dziennie głównie popołudniami bo większość dnia jestem w pracy. Karmienie sprawia mi dużo radości więc dlatego na początku karmiłam je częściej.
W książkach piszą o karmieniu ryb kilka razy dziennie - małymi porcjami. Nie oznacza to jednak, że mamy im sypać pokarm np. od 16 do 21 co godz lub 1,5. W ten sposób szybko doprowadzilibyśmy do tragedii w zbiorniku. Z pewnością przy takim sposobie karmienia duże ilości pokarmu zostałyby nie zjedzone co doprowadzi do rozkładu pokarmu w akwarium i zwiększeniu substancji azotowych.
Postaraj się karmić ryby 3 x dziennie takimi porcjami aby nie zostawały nie zjedzone resztki.
Jeżeli zahaczyliśmy już o temat substancji azotowych, to:
Cytat:Rybki do nowego akwarium wpuściłam w sumie już na drugi dzień po urządzeniu. Nic im się nie dzieje, a mieszkają już w nim 7 dni.
Następna karygodna praktyka wśród początkujących akwarystów.
Aby akwarium zaczęło funkcjonować prawidłowo, powinno " dojrzeć".
Dojrzałe akwarium to takie, w którym ustaliła się już równowaga biologiczna. Najważniejszym procesem jest to by amoniak( silnie trujący dla ryb i innych mieszkańców akwarium ), który jest wprowadzany do wody przez organizmy żywe ( ryby, ślimaki, krewetki) oraz rozkład niezjedzonych resztek pokarmów,bądź też rozkład części roślin był przetwarzany w azotany. Aby tak się mogło dziać potrzebny jest rozwój bakterii nitryfikacyjnych w akwarium. Bakterie te rozwijają się w filtrze, podłożu, na dekoracjach itp. Jest to jednak proces wymagający czasu.
Wpuszczenie takiej ilości ryb na 4 dzień od założenia akwa prowadzi do wystąpienia chorób lub zatrucia wszystkich bądź części ryb. Nieunikniona też będzie plaga glonów.
To, że ryby żyją już 7 dni i nic im nie jest, to o niczym nie świadczy - problemy dopiero przed Tobą.
W obecnej sytuacji, jedyne co możesz zrobić i mieć nadzieję, że poskutkuje to:
- pozbyć się welonek - oprócz wszystkich przeciw, które już tu opisałem są one strasznymi brudasami ( produkują ogromne ilości substancji przemiany materii, co w obecnej sytuacji jest tym czego musisz mieć jak najmniej)
- zakupić koniecznie jakiś biostarter ( nie uzdatniacz). Może to być np. Sera NITRIVEC i zaszczepić nim filtr i wodę w akwarium.
- kupić testy na zawartość amoniaku i dokonać pomiarów tego świństwa w wodzie. Jeżeli ( a na pewno ) będzie on wysoki, to należy wymienić ok. min. 50% wody w akwarium na świeżą. Badanie takie powinnaś przeprowadzać co jakieś 2 dni i obserwować jaki poziom amoniaku utrzymuje się w akwarium( nie powinno go tam być wcale) i w razie potrzeby dokonać podmiany wody na świeżą. Oczywiście nie zapomnij o uzupełnianiu kultur bakteryjnych po wymianie wody ( NITRIVEC). Powinnaś też nabyć testy na NO2 i NO3 i monitorować parametry.
- ograniczyć bezwzględnie karmienie ryb.
- jeśli masz mało roślin ( bo nic na ten temat nie piszesz) to powinnaś jak najszybciej dokupić sporo roślin z gatunków szybko rosnących. W ten sposób wspomożesz proces usuwania szkodliwych związków amonowych, które rośliny wykorzystują do życia.
To tak w wielkim skrócie. Można by tu jeszcze napisać kilka stron.
Proponuję zaopatrzyć się też w jakąś książkę na temat zakładania i pielęgnowania akwarium lub zasiąść przed komputerem i poszukać w necie informacji. Skarbnica wiedzy!

PozdrawiamSmile

96L zieleni
http://www.akwaswiat.net/-96l-roslinne-m...-4307.html

Jeśli uważasz, że mój post Ci pomógł> kliknij reputację.
Dzięki.

No to ładnie je wszystkie załatwiłam. Jestem w szoku. Bardzo dziękuję za cenne porady, super, ze mi pomagacie. Co do roślin to wstyd sie przyznać ale nie mam kompletnie żadnej, będę miała na pewno już w piątek. Co do wiedzy to zamierzam ją pogłębiać napewno i w sumie innych tematów oprócz rybek to w internecie nie śledzę. Szkoda mi sie pozbywać tych welonków bo już je kocham mocno i wyglądają naprawdę super w tym akwarium, są najbardziej ciekawskie i takie buszowniki z nich. Krewetka to narazie jest jedna i stworzyłam jej takie kamienie żeby mogła się w nie chować właśnie przed rybkami, a jaka jest to nie wiem w sklepie pisało ze to krewetka i wszystko na ten temat. Zamierzam dokupić jej koleżankę, żeby było jej raźniej. No i wynika z tego że muszę dokupić jeszcze kilka neonków co mi absolutnie nie przeszkadza bo to bardzo fajne rybki i te czarne trzymają się z tymi kolorowymi.
W sklepie jak urządzałam akwarium pytałam czy mogę wpuścić rybki od razu to mi dali taką sól akwarystyczną i jakiś preparat. Co to było to nie wiem bo już nie mam opakowań.
A mam jeszcze jedno pytanie, jakie rybki moge jeszcze ewentualnie dokupić. No i oczywiście ile jeszcze moge miec tych rybek, żeby nie było tłoku? Ogromnie Wam kochani dziękuję za te porady sa dla mnie bezcenne SmileSmile

Szopka napisał(a):No to ładnie je wszystkie załatwiłam. Jestem w szoku. Bardzo dziękuję za cenne porady, super, ze mi pomagacie. Co do roślin to wstyd sie przyznać ale nie mam kompletnie żadnej, będę miała na pewno już w piątek. Co do wiedzy to zamierzam ją pogłębiać napewno i w sumie innych tematów oprócz rybek to w internecie nie śledzę. Szkoda mi sie pozbywać tych welonków bo już je kocham mocno i wyglądają naprawdę super w tym akwarium, są najbardziej ciekawskie i takie buszowniki z nich. Krewetka to narazie jest jedna i stworzyłam jej takie kamienie żeby mogła się w nie chować właśnie przed rybkami, a jaka jest to nie wiem w sklepie pisało ze to krewetka i wszystko na ten temat. Zamierzam dokupić jej koleżankę, żeby było jej raźniej. No i wynika z tego że muszę dokupić jeszcze kilka neonków co mi absolutnie nie przeszkadza bo to bardzo fajne rybki i te czarne trzymają się z tymi kolorowymi.
W sklepie jak urządzałam akwarium pytałam czy mogę wpuścić rybki od razu to mi dali taką sól akwarystyczną i jakiś preparat. Co to było to nie wiem bo już nie mam opakowań.
A mam jeszcze jedno pytanie, jakie rybki moge jeszcze ewentualnie dokupić. No i oczywiście ile jeszcze moge miec tych rybek, żeby nie było tłoku? Ogromnie Wam kochani dziękuję za te porady sa dla mnie bezcenne SmileSmile
Sól akwarystyczna? Do tych ryb? Z tych ryb, które masz jedynie molinezje mogą tolerować mały dodatek soli do akwarium! Co do p0reparatu to pewnie uzdatniacz. Przecież większość "specjalistów" w sklepach ma "ogromną" wiedzę na ten temat Big Grin
Popełniłaś sporo błędów jakie przydarzają się początkującym. No cóż stało się! Jak na razie to zapomnij o dokupowaniu jakichś ryb. Niech to akwarium dojrzeje ( co będzie trudne w tej sytuacji). Ja jednak będę upierał się co do zmiany obsady. Albo welony, albo pozostałe.Z zakupem krewetki też sie wstrzymaj. Krewetki są wrażliwe na złe warunki wodne.
Do której ze zdjęć jest podobna Twoja krewetka?

1.    
2.    
Co do roślin, które masz zamiar kupić, to tak jak pisałem kup sporo roślin szybko rosnących.
Dobrze by było gdybyś dostałe roślinę pod nazwą "Rogatek sztywny" - świetnie oczyszcza wodę i zapobiega powstawaniu glonów. Możesz też kupić moczarkę ( Elodea nuttallii- przedkłada związki amonowe nad azotany jako źródło azotu, czyli pomoże w oczyszczeniu wody z amoniaku) itp. Jak na początek, kup rośliny mało wymagające a szybko rosnące. Zapoznaj się w necie z roślinami i ich wymaganiami, bo pan w zoologiku znowu Ci coś wciśnieBig Grin. Z biegiem czasu można te rośliny zastąpić jakimiś ciekawszymi, ale to jak nabędziesz doświadczenia.

96L zieleni

Dzięki.

Moja krewetka to podobna to tej pierwszej z tym, ze jest malutka i jeszcze taka lekko przeźroczysta. Teraz to się martwie, że te moje szczęscia mi umrą i tyle bedzie po mojej zabawie. Nawet nie przypuszczałam ze to tyle rzeczy trzeba wiedzieć. Myslałam że jak wpuszcze rybki to wazna jest tylko temperatura i żeby się nawzajem nie pozjadały. Byłam w dwóch sklepach i jestem w szoku, że nikt mnie o niczym nie uprzedził tylko nadawali mi tych różnych rzeczy i powiedzieli, ze będzie dobrze. A świeza woda to znaczy jaka??? Z kranu? z tym uzdatniaczem? czy może jakaś inna?

Aby nie rozpisywać się zbyt mocno i nie zarzucać Ci głowy zbyt wieloma informacjami na raz, to napiszę tylko, wodę w akwarium powinno się dostosować do trzymanych ryb w zależności od tego z jakiego biotopu pochodzą. O tym jeszcze poczytasz gdzieś w necie lub książkach i dopasujesz ją do obsady, którą wybierzesz.
Co do tego na jaką teraz podmienić - musisz mieć jakieś pojemniki by wodę przygotować i nie jest to zależne od tego czy będzie to woda z uzdatniaczem czy tzw. odstana.
W pierwszym przypadku napełniasz wodą pojemniki, dodajesz uzdatniacza i najlepiej zostawić to na kilka godzin ( proponuje na noc) a potem wlać do akwarium.
W drugim przypadku potrzebny jest dodatkowy sprzęt do napowietrzania wody. Odstawiamy wodę w baniaku i napowietrzamy przez 24h w celu pozbycia sie chloru. Dobrze też taką wodę przefiltrować przez filtr z węglem aktywnym.
Co do krewetki - jeśli mówisz, że jest podobna do tej ze zdjęcia nr 1 to może to być tzw krewetka filtrująca. Można ją rozpoznać po tym, że ustawia się w kierunku wylotu wody z filtra i parą przednich kończyn, wyposażonych w takie wachlarzyki zagarnia pokarm.

96L zieleni

Dzięki.

No to moja krewetka tak właśnie robi. Bardzo fajnie to wygląda bo często siedzi na filtrze i tak sie smiesznie wachluje. Co do filtra to posiadam filtr FANFILTER plus FAN 3 i jest to filtr wewnetrzny, przerabia ponoć 700l/h. Rybki karmie pokarmem Tropical Ichtio-vit.
Co do pomiaru wody to wczoraj w całym mieście nie dostałam takich testów jakie mi poleciłes. Nie dostałam również NITRIVECA. Kupiłam za to jakieś tabletki Tertra Bactozyn, (chyba taka była ich nazwa) dodałam jedna do wody, drugą włożyłam do filtra. Zrobiłam tez małą podmianę tak na wszelki wypadek i do wody dodałam płyn Tetra Aqua Safe z bio extractem. Narazie czekam co będzie dalej. Dziś moj mąż ma zawieść welonki do sklepu. Skoro trzeba je oddać to tak zrobię choć robię to z ciężkim sercem. Rośliny przyjadą do mnie w piątek koniecznie jeszcze poczytam jak je zainstalować w akwarium i oczywiście opiszę jak to zrobiłam. Wczoraj o mały włos nie dostałam zawału kiedy moje rybki zaczęły łapać powietrze przy lustrze wody. Przeczytałam na forum ze to objaw zatrucia, więc w sumie od razu przystąpiłam do wymiany wody. Miejmy nadzieje, ze wszystko będzie dobrze. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za taka pomoc. Musiałam bym czytać wszystko chyba ze 3 dni, żeby jakoś pomóc moim rybkom a tu widzę, że zbytnio czasu na to nie mam.
Pozdrawiam Smile

Szopka napisał(a):No to moja krewetka tak właśnie robi. Bardzo fajnie to wygląda bo często siedzi na filtrze i tak sie smiesznie wachluje. Co do filtra to posiadam filtr FANFILTER plus FAN 3 i jest to filtr wewnetrzny, przerabia ponoć 700l/h. Rybki karmie pokarmem Tropical Ichtio-vit.
Co do pomiaru wody to wczoraj w całym mieście nie dostałam takich testów jakie mi poleciłes. Nie dostałam również NITRIVECA. Kupiłam za to jakieś tabletki Tertra Bactozyn, (chyba taka była ich nazwa) dodałam jedna do wody, drugą włożyłam do filtra. Zrobiłam tez małą podmianę tak na wszelki wypadek i do wody dodałam płyn Tetra Aqua Safe z bio extractem. Narazie czekam co będzie dalej. Dziś moj mąż ma zawieść welonki do sklepu. Skoro trzeba je oddać to tak zrobię choć robię to z ciężkim sercem. Rośliny przyjadą do mnie w piątek koniecznie jeszcze poczytam jak je zainstalować w akwarium i oczywiście opiszę jak to zrobiłam. Wczoraj o mały włos nie dostałam zawału kiedy moje rybki zaczęły łapać powietrze przy lustrze wody. Przeczytałam na forum ze to objaw zatrucia, więc w sumie od razu przystąpiłam do wymiany wody. Miejmy nadzieje, ze wszystko będzie dobrze. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za taka pomoc. Musiałam bym czytać wszystko chyba ze 3 dni, żeby jakoś pomóc moim rybkom a tu widzę, że zbytnio czasu na to nie mam.
Pozdrawiam Smile

No niestety... moje obawy zaczynają się sprawdzać.
Bardzo dobrze, że kupiłaś ten [/b]bactozym [/b]i zaaplikowałaś go do akwa.
Dobrym posunięciem, była też w tej sytuacji wymiana wody.
Co do filtra... cóż, ja osobiście jestem zwolennikiem filtrów zewnętrznych tzw. kanistrowych, gdyż mają większą powierzchnię filtracyjną. Nigdy nie miałem filtra Fan3+, więc nie będę się wypowiadał co do jego skuteczności. Jedno jest pewne, że tego typu filtry bardziej nadają się do filtracji mechanicznej. Producent zaleca te filtry do akwari o poj. 150L, ale cóż , kup testy wody i obserwuj parametry. Trochę czasu musi minąć, aż filtr ujawni swoja skuteczność co do filtracji biologicznej. Pamiętaj jednak o tym, żeby od czasu do czasu oczyścic gąbkę znajdującą sie w filtrze. GĄBKĘ PŁUCZEMY ZAWSZE W WODZIE ODLANEJ Z AKWARIUM!!!!
Trudno jest powiedzieć jak często to robić. Należy zaobserwować jak mocno spada wydajność filtra.
Jeśli ryby zaczynają pływać przy powierzchni wody to ustaw napowietrzanie w filtrze na maxa i wylot filtra tak, aby wypływający z niego strumień wody poruszał jak największą powierzchnie lustra wody.
Objawy te świadczą o dużej zawartości trujących związków amonowych.
Jeśli w dalszym ciągu będziesz obserwowała objawy zatrucia, to jak najszybciej wymień 50% wody. Przy wysokich stężeniach szkodliwych związków zaleca sie wymianę nawet 80% wody. Oczywiście przy takiej podmianie dobrze jest dodać do wody biostartery.
Powodzenia.

96L zieleni

Dzięki.

Serdecznie dziękuję, za te wskazówki. Ramo jesteś wielki SmileSmileSmile
Welonki już się wyprowadziły Sad ale obiecałam sobie że jak tylko nabędę doświadczenia to założę drugie akwarium właśnie z welonkami. Teraz zajmę się urządzaniem i sadzeniem roślinek. Miejmy nadzieje że rezultaty będą fajne. SmileSmile

Nie przesadzaj z ta "wielkością"Shy Jak na razie powoli zgłębiam tajniki tej sztuki akwarystycznej i wydaje mi się, że jestem ciągle na początku drogi.
Od kilku lat jest to moją pasją, więc staram się czytać dużo na ten temat, oczywiście trochę praktyki. Wiele doświadczeń zdobytych na własnych błędach itp.
Wg mnie, akwarystyka to hobby, które można porównać ze sztuką bonsai. Wymaga wiele cierpliwości, systematyczności i dokładności, by osiągnąć zamierzone efekty.
Cieszę się, że mogę Ci pomóc.
Nie zniechęcaj sie przy pierwszych niepowodzeniach!

Pozdrawiam
A to zdjęcie akwarium moich marzeń wraz z WIELKIM MISTRZEM, który je stworzył Big Grin
http://images.google.pl/imgres?imgurl=ht...image&cd=1

96L zieleni

Dzięki.

Skocz do: