• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[25L] Pierwsze akwarium

bierz RC, tylko kup jakieś ładne a nie takie z piątego sortu, żeby miały kolor a nie były przeźroczyste Smile na czarnym podłożu będą się ładnie prezentować Smile

Tylko że krewetki rc są u mnie w zoologicznych po 5-6 zł więc kupno kilkunastu sztuk wyjdzie niecałe 100 zł a to jest moim zdaniem zupełnie nieopłacalne. Tym bardziej że nie mam żadnej pewności że mój bojownik w nich nie posmakuje. Czy te white pearl są aż tak wymagające jeśli chodzi o warunki, bo kupić 6 sztuk na próbę za 12 zł to jeszcze nie majątek?

Jest jeszcze możliwość zamówienia rc na allegro ale koszta przesyłki są wysokie i nie wiadomo co przyjdzie ani czy będzie żywe bo gwarancji oczywiście nikt nie daje.

Jakbyś miał bliżej do Łodzi to mogłbyś na giełde jechać w czwartek i za połowe ponad ceny kupic krewetki sam tam kupuję cristale za 6 zł za szt Smile

ja mam RC po 1 zł/szt Big Grin zapraszam do Poznania Smile

Ja jak chodowałem rc to jeszcze nigdy martwej nie trafiłem a zamawiałem z Gdańska(mieszkam w krk)

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Dobra udało mi się znaleźć red cherry na miejscu. 2 zł/szt to jeszcze nie najgorzej bo przynajmniej nie muszę za nimi jeździć. Wezmę na próbę 6-8 sztuk i zobaczę co na to bojownik, później ewentualnie dorzucę więcej.

Bojownik mojej żony konsumuje krewetki i z tego co czytałem nie jest odosobnionym przypadkiem. Smile

AKTUALIZACJA 09.04.14

Chwilę mnie nie było ale postanowiłem przypomnieć o sobie Tongue
W skrócie...
Minęły ponad 2 miesiące od założenia akwarium, niestety po drodze spotkały mnie spore problemy z glonami o których pisałem w innym temacie. Przez około 4 tygodnie w zbiorniku pływały gościnnie małe kosiarki które częściowo zlikwidowały problem, jednak tak naprawdę najbardziej pomogły regularne podmiany, węgiel w płynie, ostatnio dodaje także nawóz aqua plant tropicala oraz fakt że akwarium dojrzało. Glonów oczywiście nie pozbyłem się w 100% ale jest ich tak mało że nawet nie ma co gadać. Pojawiły się także ślimaki z tego co mi wiadomo zatoczki ale jak na razie nie mam z nimi problemu.

Obecne parametry wody:
(wg testu jbl)

NO3 - 10
NO2 - 0
GH - >7
KH - 3
pH - 6,8
Cl - 0

Kilka dni temu zakupiłem 10 młodych krewetek red cherry mając pewne obawy że bojownik uzna je za urozmaicenie diety ale na szczęście ma łagodny charakter i niespecjalnie się nimi interesuje, czasem podpłynie i przestraszy ale to wszystko.

Załączam fotki świeżo po przycince roślin (były prawdziwe zarośla), część z gatunków wyleciała a na ich miejsce dołożyłem odrosty tych które ładnie się przyjęły czyli dużego heńka i Limnofili które rosną jak szalone.

Jeżeli macie jakieś uwagi, ew. sugestie to piszcie śmiało, postaram się wziąć to na klatę Big Grin Za jakiś czas spróbuję znowu dodać coś nowego.

GALERIA:

Jest ładnie, ale jak dla mnie za bardzo 'ogródkowo' a za mało 'dziko', ale to kwestia gustu. Rośliny w dobrym stanie, no i miło widzieć bojka-jarosza Wink

Bojek i kondycja roślin fajna Big Grin
Ale nie bądź taki pewny do tego że on pozostanie niewinny na zawsze Smile
Ja miałem bojownika z krewetkami RC i tylko z pozoru to tak wyglądało że tu przestraszy i odpłynie a tak na prawdę to on zje w końcu te krewetki Big Grin sam przyłapałem na tym kiedyś swojego ;P

Skocz do: