12
ten reduktor co podałem, to może być?
więc, skoro zaworek precyzyjny, to skąd będe wiedział ile podaje gazu?
Potrzebuje licznik babelków?
Ale to skomplikowane
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.12.2012, 23:02 {2} przez
kaflot.)
Osobiście kupiłbym mniejszy a nie typowo "spawalniczy" ale przy 10kg butli nie ma to znaczenia. To ile podajesz gazu będziesz widział chociażby w reaktorze. Jeżeli zrobi się tam bąbel gazu, który nie nadąża się rozpuszczać to znaczy, że dajesz gazu za dużo. Zresztą licznik to nie aż taki drogi zakup to możesz go dorzucić ale przy komputerze pH nie będzie Ci koniecznie potrzebny. Byle by gaz zdążył się rozpuszczać w reaktorze.
12
Jaki radzisz więc reduktor?
Skoro zaworek precyzyjny czy licznik bąbelków też?
Reduktor taki, który podałem wcześniej w linku. Ja jestem zadowolony w 100%. Licznik radziłbym kupić gdybyś nie miał sterownika pH. Przy jego stosowaniu nie musisz idealnie wiedzieć ile gazu leci do akwarium bo przy nastawionym poziomie pH i tak komputer odetnie jego dopływ. Ważne, żeby nadążył się rozpuszczać w reaktorze ale to juz napisałem wcześniej.
3
(25.12.2012, 22:40)oskar777 napisał(a): Zawór w kontrolerze tylko otwiera się i zamyka także nie wiem z jakimi wahaniami on ma się uporać według Ciebie.
Z wahaniami ciśnienia które są większe w przypadku tanich reduktorów.
12
Witam,
Znalazłem taki komplet na sztywno:
http://allegro.pl/zestaw-co2-reduktor-el...70776.html
Co sądzicie?
Ale ten elektrozawór to chyba mi nie potrzebyny?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.12.2012, 10:22 {2} przez
kaflot.)
3
Nie pisałem że ma kupić najtańszy reduktor. Chodziło mi raczej że może sobie odpuścić najlepsze i najdroższe modele bo aż takiej dokładności mu nie potrzeba. Nie zrozumieliśmy się.
Właśnie napisałem, że jednak potrzeba. Co z tego, że nawet jak wyreguluje sobie odpowiednią ilość gazu zaworkiem precyzyjnym, która idealnie rozpuści się w reaktorze a za chwilę reduktor da większe ciśnienie i zrobi się tam wielki bąbel gazu?