• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kompletowanie profesjonalnego zestawu CO2

Witam,
Staram sie skompletowac taki zestaw i potrzebuję pomocy - co jeszcze i jakiego producenta są dobre?
Trochę danych:
akwarium : 150x50x50
filtracja : 2 x eheim 2075
podłoże : AS II
oświtlenie : jbl solar i color+odbłyśniki
sera flore CO2 Aktiv-Reaktor 500
JBL Proflora CO2 pH Control 12V

I teraz mam dylemat co dalej, ponieważ towaru jest wiele...
Czy butla 10 kg będzie wystarczająca?
Jaki jeszcze sprzęt potrzebuję, aby to działało tip-top?

P.S.Wesołych Świąt!

Potrzebujesz jeszcze reduktor z zaworkiem precycyjnym, licznik bąbelek oraz dyfuzor. Ja kupiłem na ebay jakiś chiński rerduktor i jestem z niego bardzo zadowolony, Zaworek jest bardzo precyzyjny, i posiada wbudowany licznik bąbelek oraz elektrozawór (w nocy nie musisz a nawet nie powinieneś podawać co2 więc butla starcza na dłużej, a ryby i rośliny czują się lepiej) Tu jest link do aukcji żebyś wiedział jak to mniej więcej wygląda: http://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-CO2-S...337e92fb3b
Nie wiem jakie reduktory są dostępne w Pl bo nigdy nie szukałem. Jako dyfuzor można użyc kostki lipowej, wielu typów dyfuzorów oferowanych dla akwarystyki itp. Ja używam pompy Smile Koniec wężyka z co2 mam ustawiony w strumieniu wody wciąganej przez pompę w sumpie (pompa co) i woda płynie tam tak szybko że z wężyka sterczy tylko czubek bąbla bo gaz zdążą się rozpuścić, a jeśli nie to jakiś bąbelek zostanie wciągnienty do rury. Imo butla 10kg spokojnie wystarczy. A zapomniałbym, dobrze jest też mieć stały pomiar ph żebyś nie udusił ryb Smile

Na pewno nie potrzebuje dyfuzora bo kupuje reaktor. Test stały CO2 przy stosowaniu kontrolera, który automatycznie utrzymuje dany poziom pH odpowiednio dozując dwutlenek też nie będzie konieczny. Licznik bąbelków przy stosowaniu powyższych rozwiązań można sobie odpuścić. Butla starczyła by spokojnie 6kg z uwagi, że są łatwiej dostępne, tańsze i według mnie łatwiejsze do schowania i transportu.

Nie przeczytałem że ma ten sprzęt. Skoro ma cały sprzęt to tytuł powinien brzmieć: Jak dużą kupić butle?

Na początek - bardzo dziękuje za zainteresowanie i odpowiedź,
Butla 10 kg bo mam do niej bezproblemowy dostęp ( ta niższa ),
Zatem reasumując, potrzebuję:
-reduktor
-elektrozawór
A ten zaworek precyzyjny też?

A czy ten komputer JBL nie ma czasem wbudowanego elektrozaworu? Zawór precyzyjny raczej kup chociaż widziałem u niektórych podłączone CO2 maksymalnie zdławione na reduktorze ale nie wiem jak to na dłuższą metę się sprawdza.

Dokładnie to jest to coś takiego:
http://www.ebay.de/itm/JBL-PH-Controller...5d35e65080

tylko, że ja kupiłem używany dużo taniej.
Nie mam pojęcia, czy ma on elektrozawór?

A jaki reduktor mógłbyś mi polecić?
Jaki elektrozawór? A jaki zaworek precyzyjny?

Reduktor mam taki:
http://allegro.pl/reduktor-co2-mini-argo...45113.html
Jeden z tańszych ale na razie działa bez zarzutu i gabarytowo jest mały.
Zaworek miałem kiedyś TEKMA, a obecnie taki:
http://allegro.pl/wloski-zawor-camozzi-d...02072.html
Zawór wydaje mi się, że ten komputer ma wbudowany i tylko wężyki podłączasz do niego ale w 100% pewny nie jestem.

Z opisu widzę że ten kontroler posiada elektroniczny zawór precyzyjny więc potrzebujesz wężyk butlę i reduktor (nie sądzę żeby ten kontroler zniósł ciśnienie jakie jest z butli) Smile Imo z tym kontrolerem reduktor nie musi być najwyższych lotów, wystarczy jakiś podstawowy model ponieważ zawór w kontrolerze powinien spokojnie uporać się z wahaniami ciśnienia np. na skutek zmian temperatury w pomieszczeniu. Zazdroszczę, bardzo fajny sprzęt. Podłączasz ustawiasz a kontroler robi wszystko za ciebie.

Zatem:
butla 10kg
reduktor
wężyk
sera reaktor 500
jbl kontroler - 15 funkcji
i powinno działać dobrze?

P.S.Znalazłem reduktor o takich danych w tej samej firmie skąd butla:
Czynnik roboczy: argon, CO2
Połączenie Butelka: W 21,8 x 1/14 "
Podłączenie gazu 1/4 "w prawo zgodnie z DIN EN 559
Zakres: 0 - 32 litrów na minutę