• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

dziwne glony jakiś gaz pod nimi powietrze?

a więc tak przepłukałem ceramikę z filtra wymieniłem gąbke rośliny były wszystkie przyczepione gdo mchu odłowiłem i wyczyściłem z dna też czyściłem do tego normalna podmiana wody akwa czyste i syfu na razie nie widać

na sinice można stosować erytromecynę ale nie polecam.
Mój sposób na 100% skuteczny:
wyczyśc ręcznie co się da, wymyj filtr, podmien 40% wody, zaciemnij akwarium na 3 dni. Pomyśl w ciągu tych 3 dni dlaczego się pojawiły, u mnie były to problemy z podłożem.

Przerabiałem z dwa miesiące temu ten temat dodając makro do akwarium po raz pierwszy i od razu ci powiem od czego zacznij (ja niestety na tym skończyłem Big Grin) A wiec się okazało ze odmulanie dna w moim wykonaniu było kiepskie (chociaż myślałem ze jest jak najbardziej ok) Odmul porządnie dno tak naprawdę porządnie i problem powinien zniknąć sam bez dalszych czyszczeń w przeciągu 24h. Świetna do tego jest tuba sery jak największa nie wciągniesz nią niechcianych ślimaków itd ale za to świetnie można się wbić w podłoże i w momencie podniesienia brud jest zasysany bezpośrednio w tubę a nie idzie w akwa Big Grin Dodam tez częste podmiany wody z paniki pogarszają sytuacje jeszcze gorzej w przypadku sinic.

Skocz do: